Liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda, a transmis un comunicat de presă, în numele a cinci organizaţii de elevi, în care acuză Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) de lipsa dialogului şi a transparenţei decizionale în legătură cu modul în care a fost modificat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUÎP), act normativ care reglementează modul de funcţionare a şcolilor din ţară, scrie Agerpres
„Este inadmisibil ca un act de importanţa ROFUÎP, care afectează vieţile a milioane de elevi, profesori, părinţi să fie adoptat fără ca un proiect anterior să fie publicat pe site, iar orice persoană interesată să poată formula sugestii şi amendamente. O guvernare închisă nu este una apropiată de cetăţeni, iar atunci când vorbim de sistemul de educaţie, deciziile nu pot fi luate altfel decât cu consultarea celor care activează zilnic în acesta. Referitor la modificările operate, vom realiza o analiză atentă pentru a verifica legalitatea acestora, iar în cazul prevederilor nelegale, luăm în calcul inclusiv sesizarea instanţei, în vederea anulării acestora”, se arată în comunicatul de presă semnat de Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
Prin vocea liderul elevilor constănţeni, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC); Asociaţia Elevilor din Călăraşi (AECL), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC) şi Uniunea Liceenilor Maghiari (Makosz) – spun că modificarea ROFUÎP, prin ordin de ministru, fără ca cele 63 de prevederi specifice să fie supuse unui proces de consultare publică, probează încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la transparenţa decizională.
Conform art. 7 din Legea nr. 52/2003, Ministerul Educaţiei Naţionale ar fi trebuit să anunţe public pe websiteul propriu intenţia de modificare a ROFUÎP, împreună cu proiectul de act normativ din care să reiasă modificările propuse, pentru ca, în termenul legal de cel puţin zece zile, orice persoană interesată să poată formula sugestii, subliniază sursa citată.
Citește și: MEN a regelementat procedura de utilizare a auxiliarelor didactice avizate de CNEE
„Prin acest ordin de ministru au fost modificate mai multe dispoziţii referitoare la beneficiarii sistemului de educaţie, elevii. Conform acestuia, drepturile şi îndatoririle elevilor sunt stabilite în mod exclusiv printr-un statut, aprobat prin ordin de ministru, MEN neoperând aceste modificări prin Statutul Elevului, fapt ce încalcă dispoziţiile legale în vigoare. Printre modificări regăsim inclusiv, la pct. 61, obligativitatea elevilor de a depune, într-un spaţiu special amenajat, telefoanele mobile în timpul orei de curs. Şi în prezent utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, în alte scopuri decât cele educaţionale, este interzisă şi sancţionată de Statutul Elevului, această modificare fiind nejustificată, ca atare. În acest context, considerăm că modificarea unui document de o importanţă atât de mare, fără respectarea normelor de transparenţă decizională, este condamnabilă şi afectează per ansamblu funcţionarea sistemului de învăţământ românesc. Astfel, constatăm că, pentru conducerea MEN, transparenţa este doar o lozincă, contrar dispoziţiilor Legii educaţiei naţionale”, se arată în comunicatul AEC.
Asociații mai susțin că prevederile noului act normativ elaborat de MEN contravin principiilor constituţionale ce stipulează dreptul la proprietate.
„Prin noul ROFUIP, MEN limitează exercitarea posesiei elevilor asupra unui bun, încălcând dreptul fundamental al cetăţenilor la proprietate, garantat de art. 44, alin. (1) din Constituţia României, posesia fiind o prerogativă a dreptului la proprietate, conform art. 916 Cod civil. Raportat la art. 53 din legea fundamentală, Ministerul Educaţiei nu are competenţa de a restrânge exercitarea unui drept fundamental, precum cel la proprietate, aceasta putând fi realizată în mod exclusiv de către Parlament, prin lege organică şi doar în cazuri bine-justificate. Ca atare, asociaţiile de elevi din România vor analiza temeinic noul ordin de ministru şi iau în considerare utilizarea tuturor mijloacelor legale în vederea apărării drepturilor şi intereselor elevilor, beneficiarii sistemului de educaţie”, mai susțin asociațiile.
Post-ul Cinci asociații de elevi acuză MEN de lipsă de transparență în adoptarea noului ROFUÎP apare prima dată în Pedagoteca.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.