Dezvoltarea economică accelerată a marilor centre regionale din ţara noastră începe să se resimtă și asupra pieței lor imobiliare. Conform companiei de consultanță imobiliară Colliers International, există argumente solide care să susțină interesul crescut pentru închirieri de spații de birouri și potențialul investițional puternic, astfel încât orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Brașov să ofere o alternativă Bucureștiului.
Astfel, potrivit cercetării, în ultimii ani, numărul locurilor de muncă a crescut considerabil la nivel național. Prin urmare, angajatorii, potențiali chiriași ai clădirilor de birouri, caută aproape la fel de mulți salariați în Capitală ca în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov cumulat.
În ultimii 10 ani, aceste patru mari orașe – cele mai importante piețe regionale de birouri – nu au beneficiat de livrări comparabile cu cele din Bucureşti. Aşadar, ele au un stoc de spații moderne de birouri de aproape patru ori mai mic decât al Bucureștiului, în condițiile în care sondajele sugerează că migrația internă se va concentra mai degrabă în aceste orașe. Conform Băncii Mondiale, acolo s-ar putea stabili în următorii ani puțin peste 730.000 de persoane, de aproape trei ori mai multe decât în Capitală.
„Când vorbim despre piața imobiliară din România, cea mai mare preocupare a investitorilor este lipsa de lichiditate. Deși acest lucru poate fi un dezavantaj, ar trebui să existe o schimbare de perspectivă, deoarece un activ imobiliar în sine este ilichid. Este nevoie de mult timp pentru comercializarea și finalizarea vânzării unei proprietăți, dar situația se schimbă treptat”, a declarat Anca Svoronos, Senior Associate Investment & Debt Advisory în cadrul Colliers International Romania.
În primele şase luni ale anului s-a înregistrat un volum de investiții imobiliare de puțin peste 400 mil. euro, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă din anul 2017, un an care a reprezentat cel mai bun nivel post-criză. La ora actuală, investițiile sunt concentrate în mare parte în București, dar pe termen mediu, atenția se va îndrepta tot mai mult și pe orașele regionale.
Pentru unii investitori, orașele regionale au devenit deja atractive datorită randamentelor bune și a potențialului creșterii capitalului. Achiziția Maestro Business Center din Cluj-Napoca, făcută recent de fondul de investiții britanic First Property Group, este o dovadă că România începe să urmeze modelul polonez al dezvoltării prin intermediul orașelor regionale, o dezvoltare mult mai durabilă având în vedere faptul că acestea pot influența evoluția orașelor și comunelor satelit.
„Urmarea firească ar fi să luăm în considerare factorii care conduc și susțin lichiditatea pe o piață de birouri: creșterea locurilor de muncă, în special în industriile care sunt utilizatoare mari de spațiu de birouri – de exemplu, serviciile IT, raportul dintre stocul nou de spații în contrast cu cererea, care este încă dezechilibrat în orașele regionale, și tendința de creștere a populației pe fondul migrației, așa cum se întâmplă în Cluj-Napoca. Prin urmare, veniturile generate, aprecierea capitalului și acoperirea riscului inflaționist sunt argumente puternice pentru investiții imobiliare în orașele regionale, care încep, astfel, să intre în lumina reflectoarelor”, a încheiat Anca Svoronos.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.