Slider

Noi descoperiri privind folosirea ketaminei pentru tratarea depresiei

0

Oamenii de ştiinţă au descoperit o mare problemă privind folosirea kemaninei pentru a trata depresia. Acest medicament împotriva depresiei are un efect asupra creierului pe care nimeni nu l-a cunoscut.

Toate aceste descoperiri vin în contextul în care medicii spun că tratamentul cu ketamină face minuni ca antidepresiv.

Ketamină depresie. Medicamentul acționează ca un opioid

Noile cercetări sunt legate de efectele medicamentului asupra sistemului opioid (cel care controlează răspunsul plăcerilor în organism). Mai exact, acest lucru indică faptul că ketamina acționează ca un opioid atunci când este administrată pentru depresie, exact ca morfina sau oxicodona, dar într-o altă formă.

Cel mai recent studiu confirmă eficacitatea ketaminei în tratarea depresiei, dar cercetătorii spun că utilizarea medicamentului ca antidepresiv ar putea fi limitată, deoarece efectele ei secundare ar putea fi destul de puternice.

Cercetătorii se referă la dependența de opiacee, de analgezice, care a atins deja niveluri de criză în Statele Unite.

Înainte s-a crezut că tratamentul cu ketamina acţionează acționeze exclusiv asupra unuia dintre principali transmițători din creier, numit glutamat. Însă, acest nou studiu indică cu totul altceva.

„Înainte de realiza studiul, nu am fost sigur că ketamina chiar funcţionează pentru a trata depresia”, spune unul dintre cercetătorii, Alan Schatzberg de la Universitatea Stanford School of Medicine din California.

„Acum știu că medicamentul funcționează, însă nu așa cum toată lumea credea”, a completat acesta.

De ce prescriu medicii ketamină pentru depresie?

Agenţia americană de reglementare a medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) nu a aprobat ketamina pentru tratamentul împotriva depresiei.

Însă, unii medici prescriu acest tratament ca o soluţie rapidă, pe termen scurt. Cu toate acestea, efectele pe care le are ketamina asupra creierului nu au fost pe deplin înțelese.

Studiul a constat într-un experiement care a inclus 12 voluntari. Aceste persoane s-au luptat cu depresia o perioadă mai lungă. Acestora li s-a administrat două tratamente cu ketamine, la o distanţă de două săptămâni. Pe lângă ketamină, o dată voluntarii au primit naltrexona, o substanţă care opreşte efectul opioidelor, iar a doua oară un placebo.

Ketamină depresie. Rezultatele studiului

Rezultatele au indicat că simptomele depresiei s-au ameliorat simţitor în cazurile de administrare a tratamentului cu ketamină şi placebo. Situaţia nu a fost aceeaşi dacă s-a administrat ketamină cu naltrexonă. Asta sugerează că ketamina are un efect asupra receptorilor opioizi ai creierului.

Mark George, neurolog din cadrul Universităţii de Medicină din Carolina de Sud, spune că dacă tratăm depresia cu ketamină s-ar putea să avem o creştere neintenţionată a dependenţei de opiacee.

Cercetătorii sugerează că ketamina ar putea fi în continuare folositoare ca antidepresiv. Acest tratament este extrem de eficient, însă ar trebui folosită cu atenție.

Citeşti şi Vaccinul antigripal 2018 ajunge în România în septembrie. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

 

Articolul Noi descoperiri privind folosirea ketaminei pentru tratarea depresiei apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.



Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo