Slider

Nanoroboţii și revoluționarea medicinei

0

Posibilitatea utilizării nanoroboţilor în medicină are în vedere tratamente multiple. Nanoroboţii reprezintă dovada clară a progresului tehnologiei cu aplicații în medicină. Progresele înregistrate în acest domeniu sunt de necontestat iar posibilitatea utilizării nanoroboților în medicină deschide orizonturi de neimaginat cu ceva timp în urmă.

În urmă cu câţiva ani, directorul de inginerie al Google, Ray Kurzweil, spunea că în anul 2030 vom trimite nanoroboţi în creierul nostru, iar aceştia ne vor oferi o realitate imersivă despre sistemul nervos. Conform spuselor lui, vom putea să ne conectăm neocortexul la cloud şi să ne extindem capacitățile creierului la fel cum ne extindem acum capacităţile tehnice ale telefoanelor noastre. Se pare totuşi că suntem departe de o astfel de realizare, însă oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Arizona şi din cadrul Academiei de Ştiinţe din China – Centrul Naţional pentru Nanotehnologie – au anunţat că au descoperit o nouă posibilitate de tratare a cancerului. Bineînţeles, aceste noi perspective sunt oferite de nanoroboţi.

Ce sunt nanoroboţii şi cu ce se ocupa nanorobotica

Nanorobotica reprezintă un domeniu relativ nou. Aceste tehnologii vizează crearea de roboţi minusculi, de dimensiunea unei molecule sau nanometru.

Un nanometru este egal cu 10⁻⁹ metri, adică o miliardime dintr-un metru.

Nanoroboţii sunt de un miliard de ori mai mici decât un metru

Nanorobotica foloseşte nanotehnologia. Mai exact, este vorba de tehnologia la scară nanometrică. Roboţii nanometrici pot transmite infomaţii sau executa anumite operaţiuni complexe, în funcţie de ceea ce au fost programaţi să facă. De asemenea, aceştia se pot mişca sau prelucra anumite informaţii pe care le obţin.

Din ce sunt construiți nanoroboții

Nanoroboţii sunt compuşi din carbon sub formă de diamant. Diamantele sintetice au o serie de calităţi chimice extraordinare. Este vorba de reactivitatea redusă.

La aceste molecule de carbon se adaugă şi nitrogenul, siliconul sau hidrogenul. În interiorul nanorobotului se află un computer minuscul care poate să îndeplinească sarcinile pe care le primeşte.

Informaţiile transmise de aceste mini-calculatoare sunt preluate în exterior cu ajutorul unor semnale acustice, prin ultrasunete.

Nanorobotul are o sarcină bine definită pe care o execută în perfectă siguranţă

Nanorobotul introdus într-un organism uman are o sarcină bine definită pe care o execută în perfectă siguranţă.

Nanoroboţii şi cancerul

Studiul menţionat a fost unul realizat în laborator. Cercetarea a avut în vedere tratarea unor tumori în cazul şoarecilor. Mai exact, oamenii de ştiinţă au „injectat” nanoroboţi în venele şoarecilor, iar aceşti minusculi roboţi au găsit tumorile canceroase şi le-au „administrat” tratamente medicamentoase care au dus la oprirea alimentării tumorilor cu sânge.

După acest procedeu, s-a putut observa o micşorare a tumorilor, în special pentru că nu au mai fost „hrănite” cu sânge.

Posibilitatea utilizării nanoroboţilor în medicină nu are în vedere doar tratamentele împotriva cancerului

Posibilitatea utilizării nanoroboţilor în medicină nu are în vedere doar tratamentele împotriva cancerului. Cercetarea realizată în cadrul Universităţii din Arizona este doar unu exemplu din minunile pe care nanoroboţii le fac în medicină.

Cum mai sunt folosiţi nanoroboţii?

Nanoroboţii mai sunt folosiţi şi pentru deblocarea vaselor de sânge de colesterol, în neurologie sau în realizarea de biopsii, fără a fi nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Un al domeniu medical în care se studiază folosirea nanoroboţilor este hematologia. În acest sector se are în vedere dezvoltarea unor metode artificiale de transport al oxigenului în sânge, după traume majore, precum şi formarea unor modalităţi de îmbunătățite de coagulare a sângelui în cazul unei hemoragii puternice sau a unor boli de sânge.

De exemplu, Clottocytes reprezintă un tip de nanorobot care funcţionează precum trombocitele naturale şi care are drept misiune oprirea sângerărilor.

Clottocytes este un nanorobot care funcţionează precum trombocitele naturale care opresc sângerările

De asemenea, în cadrul Universităţii din California se cercetează o serie de nanoroboţi care ar urma să trateze ulcerul gastric. Aceşti mini-roboţi sunt concepuţi astfel încât să reziste mediului acid din interiorul stomacului. Ei se pot deplasa şi pot să localizeze infecţia cu bacteria Helicobacter pylori care cauzează ulcerul şi să elibereze un antibiotic care să omoare bacteria.

Piaţa nanomedicinei

Un studiu realizat în anul 2017 de către Institutului Grand View Research arată că piaţa nanomedicinei va ajunge la o valoare de 350,9 miliarde de dolari în 2023.

Piaţa nanomedicinei va ajunge la o valoare de 350,9 miliarde de dolari în 2023

Același Institut a estimat piaţa de nanomedicină la 138,8 miliarde de dolari, în anul 2016.

Dezvoltarea de noi terapii care se bazează pe nanotehnologie este determinată de necesitatea unor tehnici medicale şi tratamente care au mai puţine efecte adverse şi care sunt mai rentabile decât terapiile tradiţionale sau tehnicile medicale invazive.

De asemenea, evoluţiile pozitive preconizate în nanotehnologie sunt datorate creşterii investiţiilor realizate în acest domeniu atât din finanţări de la organizaţiile guvernamentale, cât şi de la cele pivate. Aceste fonduri sunt cele care determină potenţialul de creştere al acestei pieţe.

Specialiştii în domeniul tehnologiei şi medicinii spun că domeniul sănătăţii va primi „cadou” o îmbunătăţire extraordinară prin introducerea nanorobiţilor.

Articolul Nanoroboţii și revoluționarea medicinei apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.



Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo