Finlanda este, de departe, liderul european în ceea ce priveşte dezvoltarea de oraşe inteligente. Această ţară a reuşit să utilizeze resursele de care dispune pentru a crea noi modele de business şi pentru a obţine o planificare urbană eficientă.
În această ţară, atât start-up-urile, cât şi companiile, primesc asistenţă privind tranziţia la un smart city. Un accent deosebit se pune pe sectoarele următoare: mediu, mobilitate, economie şi stil de viaţă.
Smart City: Ce este Strategia celor șase orașe?
În încercarea de a aborda provocările urbane de mediu și pentru împărtăși practicile comune, cele mai importante șase orașe din Finlanda au format o platformă numită „Strategia celor șase orașe”.
Cele șase orașe din Finlanda (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu și Turku) au facilitat o platformă deschisă de inovare numită „Strategia celor șase oraşe”. Proiectul constă în dezvoltarea comună a soluțiilor inteligente și punerea în aplicare a proiectelor smart city.
Oraşele menţionate mai sus acoperă 30% din populația Finlandei. Întreaga comunitate urbană participă la dezvoltarea și testarea unor concepte inovatoare.
Strategia a fost lansată în anul 2014. De atunci, până în august 2018, au fost executate 26 de proiecte cu un buget total de 45 de milioane de euro.
Strategia joacă un rol esențial în stimularea economiei și competitivității Finlandei.
Oraşe inteligente: Cele mai ambiţioase planuri din lume
Potrivit unui raport al companiei Flanders Investment & Trade, Finlanda își dorește să fie „neutră” din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050.
Turku, un oraș de 182.000 locuitori de pe coasta de sud-vest a Finlandei, își propune să devină „neutru” în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon până în anul 2029. Acesta este unul dintre cele mai ambițioase planuri de pe glob. Oraşul pune accent pe tranziția la energia durabilă, pe economia circulară și pe mobilitatea inteligentă.
În plus, mai mult de jumătate din energia consumată în Turku este produsă din surse regenerabile. Folosirea cărbunelui este pe cale să fie eliminată până în 2025.
În ceea ce privește transportul, orașul oferă condiţii extrem de bune pentru biciclişti şi pentru cei care aleg să meargă pe los. Oraşul a transformat, aşadar, transportul într-un serviciu complet neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Oraşe inteligente: 70% din emisii provin din oraşe
În prezent, 78% dintre cetățenii europeni locuiesc în orașe. Centrele urbane generează 85% din PIB-ul UE și 90% din toate inovațiile. Prin urmare, 70% din toate emisiile de CO2 sunt tot de origine urbană.
Finlanda este una dintre cele mai importante țări europene în ceea ce priveşte dezvoltarea orașelor inteligente. Scopul tranziției spre smart city este de a îmbunătăţii calitatea vieţii oamenilor, de a reduce timpul petrecut în trafic şi de a crea afaceri și locuri de muncă.
Orașele inteligente reprezintă o piață în creștere, puternică la nivel global. Se estimează că va ajunge la valoarea de 1,3 trilioane de euro până în anul 2020.
În plus, orașele inteligente au şi vor continua să deţină un impact remarcabil în economia finlandeză. Sectorul smart city din Finlanda deţine o valoare estimată de câteva miliarde de euro.
Citeşte şi Oraşele în care piaţa birourilor se dezvoltă la fel de rapid ca în Bucureşti
Articolul Smart City: Ţara din Europa cu cele mai multe oraşe inteligente apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.