Slider

Psoriazis tratamente şi simptome. Avertismentul medicilor!

0

Psoriazis tratamente. Psoriazisul simptome. Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Nu mai puţin de 2% din populaţia ţării noastre suferă de psoriazis. Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele. Această afecţiune are comorbidităţi multiple şi implicaţii severe la nivel psihosocial, profesional şi economic.

Vârsta medie de debut a psoriazisului este situată între 15 şi 30 de ani. Cu toate acestea, psoriazisul poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii.

Psoriazis tratamente: Ziua Mondială de Luptă împotriva Psoriazisului

În fiecare an, pe 29 octombrie, este Ziua Mondială de Luptă împotriva Psoriazisului. Societatea Română de Dermatologie atrage atenţia, cu această ocazie, cu privire la consecinţele severe ale psoriazisului. Este vorba de o boală cronică, sistemică, care afectează nu doar pielea, ci şi alte organe. Afecţiunea duce, în plus, frecvent la complicaţii.

Psoriazis tratamente şi simptome: Nu este o boală contagioasă!

Poriazisul nu este o boală contagioasă. De asemenea, Societatea Română de Dermatologie subliniază necesitatea unui management adecvat al afecţiunii, în vederea creşterii calităţii vieţii pacientului.

Psoriazisul a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, împreună cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau cele respiratorii.

Este vorba de o afecţiune complexă, cu multe boli asociate. Astfel, manifestările bolii se regăsesc dincolo de suprafața vizibilă a pielii. În plus, ca urmare a stigmei asociate, boala are implicații severe la nivel psihosocial şi profesional.

Persoanele cu psoriazis sunt uneori discriminate şi izolate:

  • 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o ”ruşine socială”
  • 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive
  • 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment
  • 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă
  • 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii

Psoriazis tratamente: Soluţii de tratament

Diagnosticarea precoce deţine un rol extrem de important. Medicul dermatolog este cel care poate stabili diagnosticul şi numai cu ajutorul său boala se poate ţine sub control.

Tratamentul constă atât în cele locale, până la cele mai noi soluţii de tratament biologic. Administrat doar la recomandarea medicului, şi prin vizitele regulate la medic, leziunile pot dispărea.

De asemenea, stilul de viaţă joacă un rol foarte important în procesul de gestionare a psoriazisului. Acesta constă într-o dietă echilibrată, mişcare, gestionarea stresului şi o stare mentală pozitivă.

Psoriazis tratamente: Ce spune conducerea Societății Române de Dermatologie?

„Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecţiune care trece de bariera tegumentului şi are multe comorbidităţi. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar riscă să aibă o gravitate a bolii asociate de câteva ori mai mare decât un pacient fără această afecţiune. De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, având medicul dermatolog drept pilon central. Peste 2% la sută din populaţia României suferă de psoriazis, însă estimăm că numărul real de bolnavi este mult mai mare şi, în momentul de faţă, este în desfăşurare un studiu despre prevalenţa reală a bolii care se va încheia la jumătatea anului viitor” a precizat Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Președintele Societății Române de Dermatologie și Președinte al Comisiei de experți în terapie biologică în psoriazis a CNAS.

Psoriazisul simptome

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică. Aceasta boală apare pe fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori.

Psoriazisul simptome: Printre cele mai comune simptome se numără:

  • leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate
  • scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă
  • piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera; senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură.

Zonele pe care apar leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui.

Însă, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.

Citeşte şi Grile Rezidenţiat 2018: Cum vor arăta subiectele?

 

Articolul Psoriazis tratamente şi simptome. Avertismentul medicilor! apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.



Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo