Încrederea în economia românească este în scădere. Astfel, conform CFA România, Indicatorul de Încredere Macroeconomică în octombrie faţă de luna anterioară. Scăderea este de 2,1 puncte, până la valoarea de 48,4 puncte. Pe de altă parte, comparativ cu perioada similară din 2017, indicatorul a avansat cu 5 puncte.
CFA România precizează că evoluţie are la bază componenta de anticipaţii a indicatorului.
Încrederea în economia românească. Indicatorul condiţiilor curente
Prin urmare, Indicatorul condiţiilor curente a avansat marginal faţă de luna anterioară, cu 0,3 puncte. Acesta a ajuns până la valoarea de 62,5 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului 2017, indicele a crescut cu 3,4 puncte.
În schimb, Indicatorul anticipaţiilor s-a redus cu 3,3 puncte, până la valoarea de 41,3 puncte. Însă, acestea este cu 5,8 puncte mai mare, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.
Încrederea în economia românească. Cursul de schimb
În privința cursului de schimb EUR/RON, nu mia puțin de 80% dintre participanţi la raport anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7087, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526.
Încrederea în economia românească. Inflația
CFA România a mai anunțat că rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2019/noiembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,5%.
De asemenea, sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 75%, şi respectiv peste 66%, dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie.
Încrederea în economia românească. ROBOR
Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,91%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.
Indicatorul CFA Romania de Încredere Macroeconomică reprezintă un indice prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică din șara noastră pentru un orizont de timp de un an.
Citește și Titlurile de stat CENTENAR pot fi cumpărate de astăzi
Articolul Încrederea în economia românească, în scădere în octombrie 2018 apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.