Slider

Real Estate & Construction Forum 2018 a reunit cei mai importanți jucători din construcții

0

Real Estate & Construction Forum 2018 a avut loc pe 21 noiembre. Conferința a cuprins două sesiuni interactive de discuții. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de participarea a celor mai importanți jucători din sectorul de real estate.

Sesiunile conferinței au fost moderate de Mihai Pătrulescu – Senior Associate, Colliers International.

Evenimentul a fost organizat de BusinessMark.

Real Estate & Construction Forum 2018. Prima sesiune i-am avut ca invitați pe:

  • Dimitris Pergamalis – Head of Construction and Development, Globalworth;
  • Andrei Pogonaru – Partener, Central European Financial Services S.A.;
  • Dumitru Minciu – General Manager, Novart Engineering;
  • Raluca Crişan – Director General, Ceetrus România;
  • Roxana Dudău – Associated Partner, Head of Real Estate & Construction Department, NOERR;
  • Lucian Anghel – Fondator și CEO, Timepal România și Facilities Management Services.

Aceștia au vorbit despre evoluţia nevoilor clienţilor din sectorul de real estate, pe segmentul de entertainment.

Andrei Pogonaru, care deţine Veranda Mall a afirmat că ”strategia de dezvoltare pentru fiecare mall e diferită. Am 400 mii de oameni care locuiesc lângă Veranda Mall, cu vârstă între 25 şi 40 de ani, iar scopul meu este să îi atrag la mall după birou, nu în timpul programului. Încerc să creez o experienţă care să le vorbească despre ce înseamnă un al treilea loc – după casă şi birou”.

Real Estate & Construction Forum 2018. Tendințe

Raluca Crişan a spus că ”evoluţia nevoii de consum este o tendinţă de societate şi ne-a arătat o nevoie de reconectare a oamenilor. Suntem oameni de retail şi ne-a servit foarte mult să detectăm această sensibilitate. Asta ne-a apropiat foarte mult de noţiunea de citizens, iar la Braşov era nevoie de un loc vibrant, mai mult decât un mall. Când am înţeles asta, ne-am promis să fie un loc al bucuriei zi de zi, iar soluţia era să lucrăm cu oamenii din oraş”.

În ceea ce privește evoluţia clădirior de birouri, Dimitris Pergamalis explicat că ”dezvoltatorii mizează foarte mult pe poveste şi societate în proiectele dezvoltate, Globalworth a mers pe un alt concept: comunitate şi atmosferă – în colaborare cu spaţiile conexe, spaţii verzi, co-working etc. să creăm o comunitate. De exemplu, primul pas pe care l-am făcut în acest sens a fost să organizăm un eveniment de artă, interactiv în clădirile noastre, traversate de aprox. 100 mii de oameni. Aici trebuie să ne focusăm pe poveste, să cream comunitate şi să oferim ceva în plus – în Globalworth Tower au fost deja trei evenimente de artă”.

Real Estate & Construction Forum 2018. Clădiri vezi

Tema clădirilor verzi, a atras un alt subiect interesant – Near-zero energy buildings.
Roxana Dudău a vorbit despre implemetarea Directivei UE, care prevede ca toate clădirile noi cu autorizație de construcție să fie clădiri cu consum energetic aproape de zero.

”Ne așteptăm ca autoritățile locale să stimuleze dezvoltatorii să investească în astfel de clădiri. În București nu s-a reușit implementarea unor astfel de facilități fiscale, însă orașe precum Cluj și Timișoara sunt cu un pas în față din acest punct de vedere”, spune ea.

Lucian Anghel susține că ”există vești bune pe partea de eficiență energetică, inclusiv fonduri acordate care să sprijine și să încurajeze companiile pentru adoptarea unor astfel de soluții. În momentul de față, se încearcă un refreshment pentru clădirile vechi, în scopul atingerii unei eficiențe energetice mai mari. Pe partea de smart mettering, e important ca înainte de eficientizare, să vedem cum repartizăm costurile”.

Real Estate & Construction Forum 2018. Costuri de constucție

Următoarea temă de discuție a vizat costurile de construcție.

”Este o stare de fapt. Ne confruntăm direct cu această problemă și încercăm să o abordăm inteligent – adoptăm o postură proactivă, lucrăm cu partenerii noștri, ne bazăm pe expertiza lor și mergem către antrerprizele cu care lucrăm, propunându-le să conlucrăm. Am observat creșteri de costuri de 40% pentru forța de muncă, am chemat la masă antreprizele și i-am întrebat cu cât ar trebui să le creștem tarifele. În realitate nu este un act curajos, ci o abordare inteligentă. Desigur, asta presupune și un impact asupra prețurilor de vânzare ale apartamentelor și spațiilor de birouri”, susține Raluca Crişan.

Real Estate & Construction Forum 2018. În cea de-a doua sesiune, speakerii au fost:

  • Sînziana Pardhan – Country Head P3 România;
  • Andreea Hamza – Head of Sales & Marketing Hagag Development Europe;
  • Narcisa Chirilă – Tax Manager PKF FINCONTA;
  • Daniel Paraschiv – Business Development Manager for Transilvania CTP Invest;
  • Bogdan Oșlobeanu – Director General Impact Developer & Contractor;
  • Ahmet Buyukhanli – CEO Opus Land Development;
  • Mauricio Mesa Gomez – Director General Cordia Romania.

”În 2018-2019, piața are o dezvoltare mai echilibrată față de anii precedenți. În 2019, trendul continuă pe această linie ascendentă de dezvoltare sănătoasă a pieței. Pe partea de achiziții o să vedem mai mulți jucători agresivi, iar achiziția din Dragomirești face parte din strategia P3”, a spus Sînziana Pardhan.

Real Estate & Construction Forum 2018. Parcuri industriale

Daniel Paraschiv precizează că Bucureștiului se dezvoltă agresiv la km 23.

”Finalizăm în primăvară cel mai mare spațiu industrial de tip mono-bloc de 127 mii mp – avem titlu de parc industrial și avem un avantaj fiscal atât pentru noi, cât și pentru chiriașii noștri, care își vor consolida business-ul într-o singură locație. Ne gândim chiar să dezvoltăm niște unități de cazare pentru forța de muncă. La km 13 există teren suficient pentru a crea un parc de 1 mil mp, însă nu vom ajunge acolo mai devreme de 5 ani. Ca strategie ne dezvoltăm mai mult pe construcții și mai puțin pe achiziții”, afirmă el.

Real Estate & Construction Forum 2018. E-commerce

Comerțul online a fost un alt subiect dezbătut în cadrul conferinței. Teme a fost aleasă în condițiile în care la nivel european este un driver principal pe piața spațiilor logistice.

Speakerii au abordat și tema interesului pieței în ceea ce privește cererea față de clădirile istorice

”Observăm o creștere a cererii față de clădirile istorice și conceptul de a prelua o clădire veche și de a îi face un refresh. Provocarea cea mai mare este să îmbinăm elementele arhitecturale actuale cu stilul arhitectural al clădirii – pentru clădirea de pe Calea Victoriei ne confruntăm cu această situație: avem locația, trebuie să păstrăm însă structura existentă, finisajele etc. pentru a avea un produs care să satisfacă nevoile celor mai exigenți cumpărători”, a afirmat Andreea Hamza.

Citește și Producția de gaze a Romgaz va continua să crească, până la finele anului 2018

 

Articolul Real Estate & Construction Forum 2018 a reunit cei mai importanți jucători din construcții apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.



Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo