Pentru al treilea an consecutiv, elevii unui liceu din Timișoara se califică în finala unei competiții internaționale organizate de NASA și MIT, una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Ministerul Educației nu finanțează astfel de concursuri, așa că tinerii fac rost de fonduri din donații. Au nevoie de cel puțin 15.000 de euro, bani pentru transport, cazare și mâncare. Trebuie să se grăbească, deoarece finala este la sfârșitul acestei luni.
România nu duce lipsă de genii, deși investițiile din educație se lasă așteptate de trei decenii. Sebastian Maleș, elev în clasa a 12-a la liceul Grigore Moisil din Timișoara, vrea să arate că știe matematică, informatică și fizică mai bine decât toți, în finala competiției “Zero Robotics”. Participarea lui, alături de echipa din care face parte – “Casiopeea” – este însă incertă. Nu au încă banii pentru plecarea la Boston, acolo unde are loc competiția organizată de NASA și MIT, iar autoritățile statului nu finanțează acest concurs.
Finaliștii “Zero Robotics”
Sebastian Maleș, finalist “Zero Robotics”: E o situație puțin incomodă, e competiție foarte mare și organizată de niște asociații extrem de mari, de mulți ani. Dar facem tot posibilul să ajungem în finală și să reușim să ne vedem codul cum rulează live pe stația internațională.
Sergiu Popescu, finalist “Zero Robotics”: Este o atmosferă foarte competitivă, fiindcă acolo sunt unii dintre cei mai deștepți elevi, acum studenți din întreaga lume.
Cătălin Mihai Țiu, finalist “Zero Robotics”: Am strâns suma de 7 mii de euro și am avea nevoie de cel puțin încă pe atât pentru a strânge toți banii de care avem nevoie pentru bilete, cazare și mâncare.”
În finala concursului de robotică s-au calificat aproape 50 de echipe, de pe toate continentele. Codurile create de elevi vor rula pe Stația Spațială Internațională.
Vlad Lupulescu, finalist “Zero Robotics”: Mi-am demonstrat mie că pot să realizez ceva pe lângă diplome și cel mai important e că putem să ne vedem codul pe stația spațială.
Un ONG ajută cu strângerea fondurilor
O organizație nonguvernamentală a ajutat în ultimii ani echipele din Timișoara calificate în finala acestui concurs cu strângerea fondurilor și o face și anul acesta.
Radu Ticiu, reprezentant ONG: De 3, 4 ani deja încercăm să îi ajutăm să intre în contact cu sponsori locali. Avem deja suficiente dovezi că autoritățile locale, centrale au dificultăți în a înțelege importanța unor asemenea participări.
Ministerul Educației Naționale refuză să ofere un răspuns cu privire la criteriile care stau la baza deciziei de acordare a unui sprijin financiar pentru competițiile internaționale.
Citește și Pintea: Nu se pune problema ca rezidenții să își plătească studiile dacă vor să plece din țară
Articolul Tinerii români, finaliști la NASA. Merg pe cont propriu, pentru că ministerul nu îi finanțează apare prima dată în Pedagoteca.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.