LA OMUL GOSPODAR… Cu 8-10 ani în urmă, oricine venea de la Vaslui și intra în Moara Domnească, cu gând să ajungă la Ferești, își blestema zilele. Dacă prindeai o perioadă de acalmie după o ploaie, aveai toate șansele să rămâi împotmolit în mâl, pe drumul județean spre comuna Ferești. Câți șoferi nu au fost extrași cu tractoarele, din nămol…
În 2012, atunci când a ajuns primar, Sebastian Arteni a avut o singură dorință: să scape localitatea de noroaie, iar accesul către Ferești să se facă pe un drum asfaltat, ca la o comună europeană. Până la urmă, după lungi discuții la Consiliul Județean, primarul Artene a obținut ceea ce și-a dorit: un drum de acces modern, cum se cuvine unei comune în dezvoltare.
În paralel, au venit investițiile. Pentru că, până în 2004, când a fost reînființată drept comună, localitatea Ferești nu a văzut multe investiții publice din partea comunei-mamă de atunci, Văleni. Sebastian Arteni și-a dat seama că era mult de muncă, așa că a început să facă proiecte. Și, încetul cu încetul, au apărut și rezultatele.
„Nu am pământ, nu am firmă, nu am decât interesul de a dezvolta comuna în care m-am născut și locuiesc. Pentru oamenii de aici, care îmi sunt atât de dragi, niciun efort nu e prea mare”, recunoaște primarul Arteni. Primul pas a fost făcut prin resistematizarea centrului comunei. Vechiul sediu de primărie a fost dărâmat, iar în locul său se va construi un modern dispensar. În piațeta satului, a apărut un sediu de primărie care îți taie respirația, cu un turn înalt de 15-16 m, care îți taie respirația. Spui că ești în Maramureș, nu altceva.
Dar, să nu uităm istoria locurilor. Ferești este atestat documentar ca sat la 1482, ca moșie a unui boier ungur, Feer. Sutele de ani de existență și-au pus amprenta peste istoria acestor locuri, pentru că locuitorii Fereștiului sunt oameni muncitori, care respectă tradițiile și au acel sentiment numit „dor de casă”. România Europeană și-a pus amprenta și peste Ferești, pentru că, din cele 2.200 de suflete înregistrate în comună, în jur de 700 lucrează în UE. Muncesc afară, trimit bani acasă, cu care își cumpără terenuri sau își refac casele. Iar, de câțiva ani, Fereștiul s-a transformat fantastic de mult, spune primarul Arteni.
„Mi-au spus fii de-ai locului, care nu fuseseră de 3-4 ani acasă, că nu le venea să creadă cât de rapid s-a modernizat totul, cu asfalt, teren de sport, școală și grădiniță, ambele în lucru. Plus, sediul de primărie, inaugurat în mai 2019, de ziua satului”,
spune primarul Fereștiului.
În 2016, când era ales pentru a doua oară ca primar, Arteni le promitea oamenilor că vor vedea o schimbare. Vorbea, în programul său electoral, de drumuri asfaltate în toată comuna, bază sportivă pentru tineri, o nouă grădiniță pentru cei 120 de copilași, un nou sediu de școală, electrificări în toate cartierele. Acum, la jumătatea anului 2020, comuna Ferești are mai bine de 30% din drumuri asfaltate, lucrările fiind executate de compania Nomis. Tot cei de la Nomis au început să facă niște poduri de beton uriașe, prin care vor rezolva definitiv problema inundațiilor.
„Vorbeam, în 2016, de două poduri reparate. Ei bine, azi sunt cinci poduri în lucru, noi, moderne și rezistente, care vor fi gata în cel mai scurt timp. Mi-am dat seama și de altceva. Familiile tinere nu aveau unde să-și facă o casă, așa că am mărit suprafața intravilană cu 8 hectare, iar pe această suprafață am dat locuri de casă tinerilor. 1.000 de metri pătrați, fiecare loc de casă, la 1 euro/mp. Cu banii strânși de pe cele 72 de locuri de casă, am electrificat acest nou cartier”,
spune primarul.
Cum a fost posibilul miracolul dezvoltării unei localități pierdute printre dealuri? Simplu. Atunci când a ajuns primar, spune actualul edil, în primărie nu era niciun proiect. Fostul primar, trecut acum la PNL, a avut grijă să lase praf și pulbere în urma sa. Sebastian Arteni a făcut un efort fantastic și, în 2016, a câștigat primele cinci proiecte pe PNDL. Numai pe PNDL 2, Fereștiul are aprobate cinci proiecte, iar valoarea totală a proiectelor depășește 150 de miliarde lei vechi. De la câțiva metri de asfalt, în 2012, s-a ajuns acum la peste 6 km de asfalt, iar primarul Arteni promite că vor fi executate lucrări de asfaltare pe încă 4,5 km, astfel că mai bine de jumătate din comuă va avea drumuri moderne, europene.
Fără să se oprească din drumul său, Sebastian Arteni a depus un proiect pentru o viitoare sală de sport și va mai asfalta încă 1,7 km de drum, spre satul Tătărăni. Zona centrală a Fereștiului arată ca un mic cartier de oraș, cu magazine, două sedii moderne de grădiniță și școală – „este cea mai mare școală din mediul rural, aici învățau 900 de copii, pe vremea mea”, spune primarul – un centru cultural frumos, o farmacie, plus impozantul sediu de primărie. Totul, sub supravegherea celor 50 de camere video din comună, un sistem de supraveghere care a condus la scăderea numărului de furturi.
Am mers, alături de primarul Arteni, și la biserica satului. Un lăcaș de cult care are, în interior, o catapeteasmă de la 1700. „Când am intrat la primărie, mi-am spus că voi face tot posibilul să repar biserica, să fie frumoasă ca o mănăstire. După ani de muncă, arată impecabil, este iluminată noaptea, nu ai spune că ești la Ferești”, explică primarul Arteni.
Cu oamenii de la 416, primarul a reparat acoperișul bisericii și a făcut o casă praznicală foarte frumos pictată în interior. Mai urmează, acum, reparațiile la clopotniță, iar biserica se poate spune că devine un obiectiv de vizitat pentru oricine ajunge la Ferești.
Am ajuns și la terenul sintetic, dotat cu nocturnă, pe care fiii satului îl folosesc pentru fotbal, baschet, tenis sau multe alte sporturi. O investiție de peste 70.000 de euro, situată în apropierea centrului, și pe care mulți tineri fac mișcare, seara. „Aici, îmi place să joc volei, este un sport popular la noi în comună”, spune primarul Arteni, mândru de această investiție. Când am făcut documentarea, în centrul satului se montau dispozitive de Wi-Fi, pentru că satul a câștigat un proiect de 15.000 de euro, pentru acoperire wireless în toată localitatea.
Ce s-ar mai putea spune, văzând cum Fereștiul se transformă?
„Dacă voi fi reales primar, mi-aș dori să caut soluții pentru a rezolva problema apei și canalizării. Suntem incluși în Programul județean de apă-canal, vom vedea cum vor evolua lucrurile.
Dar, vă spun drept, cea mai mare provocare a mea, ca viitor primar, va fi să văd primele case din Ferești branșate la rețeaua de gaze naturale. Am început un proiect, împreună cu comuna Zăpodeni, am mers și am obținut aprobările de la Transgaz, urmează să se treacă la proiectare. Suntem la o distanță de câțiva kilometri de conducta magistrală și sperăm să vină alături de noi și comuna Dănești, am putea împărți la trei cheltuielile, care vor fi foarte mari. Dar, vă spun drept: nu mă las până nu văd rețeaua de gaze la Ferești”,
a spus primarul Arteni.
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.