Fiecare eveniment istoric are o mulțime de aspecte care, adesea, sunt trecute cu vederea.
Școla și capacitatea noastră limitată d ea reține detalii ne fac ca atunci când vine vorba despre evenimentele istorice să reținem ceea ce am putea numi „imaginea de ansamblu”. Cu toate acestea multe dintre evenimentele istorice au detalii înfricoșătoare care sunt prea dure pentru a fi predate sau pur și simplu sunt trecut cu vederea.
În cele ce urmează vă vom prezenta o listă cu 10 evenimente istorice realizată de Listverse și detaliile/consecințele acestora care tind să fie uitate.
10. Pearl Harbor și represaliile de după
Intrarea în cel de Al Doilea Război Mondial a Statelor Unite a venit odată cu atacul de la Pearl Harbor, acesta dând naștere unui lanț de represalii.
Experții în istorie militară explică faptul că după Pearl Harbor a urmat Ofensiva Doolittle, un atac sinucigaș organizat de Forțele Aeriene ale SUA care a vizat insulele din arhipelagul Nipon. Acest atac s-a soldat cu distrugerea unor ținte militare, dar și cu victime din rândurile civililor, inclusiv copii care se aflau la școală.
Moartea civililor a dus la un val de furie în societatea japoneză, care a dus la represalii asupra populației chineze de pe coasta. Japonezii s-au gândit imediat să distrugă aerodromurile și infrastructura pentru a opri posibilitatea unui alt atac. Orașele și satele care erau suspectate că au ajutat la salvarea piloților americani au fost distruse.
9. Războiul din Vietnam și un masacru al câinilor
În timpul luptelor din Vietnam, armata SUA a folosit în jur de 4.000 de câini, aceștia salvând peste 10.000 de soldați de minele și celelalte capcane din teatrele de război.
Odată cu retragerea americană, câinii au fost considerați „echipament în surplus”, ceea ce a făcut ca doar 200 să mai ajungă înapoi în SUA. Ce s-a întâmplat cu restul? Unii au murit în timpul operațiunilor, în timp ce restul au fost abandonați, omorâți sau predați autorităților din Vietnamul de Sud, ceea ce a dus, din nou, la moartea patrupezilor.
8. Computerele și cumpăna dintre milenii
La finalul mileniului trecut IT-iștii și publicul larg au fost speriați de posibilitatea ca computerele să înceteze să mai funcționeze odată cu trecerea în anul 2000. Oamenii erau îngrijorați că anul 2000 va fi confundat cu anul 1900, iar asta va crea o multitudine de probleme.
Din fericire, la trecere dintre milenii nu ne-am confruntat cu catastrofe din această cauză și asta datorită muncii depuse de către ingineri și IT-iști din întreaga lume. Totuși, soluțiile folosite atunci duc la probleme astăzi, în 2020. Trebuie precizat că aceste probleme apar în cazul acelor sisteme care nu au mai fost upgradate de dinainte de anul 2000.
7. Înmormântarea lui Abraham Lincoln
Cel de-al XVI-lea președinte al Statelor Unite ale Americii a reușit să abolească sclavia și să își conducă țara printr-un război civil. Asasinarea acestuia a reprezentat un șoc pentru publicul american, care a avut nevoie de o modalitate de a-și exprima durerea.
Din această cauză, trupul neînsuflețit al președintelui a fost transportat cu trenul într-un „tur” care a inclus 180 de orașe. Din nefericire, atunci când a ajuns în Manhattan, cadavrul a intrat în descompunere, cu toate eforturile depuse pentru conservarea acestuia.
6. Testele nucleare și nativii americani
Armele nucleare reprezintă unul dintre cele mai importante avantaje ale SUA pe scena internațională, puterea lor de distrugere fiind îndeajuns de mare încât să ducă la o stare de neagresiune directă cu URSS în timpul Războiului Rece.
Uraniul, combustibilul folosit de către aceste arme a fost extras, în mare măsură din minele aflate pe teritoriile triburilor Navajo și Lakota. Minerii, în mod evident, proveneau din aceste comunități, dar nu au fost informați cu privire la riscurile la care se expune. Relatările de la fața locului arată că aceștia foloseau cai și târnăcoape și nu aveau echipamente de protecție.
Între 1945 și 1990, în jurl de 5-600 de mineri au murit din cauza cancerului, a crescut dramatic rata avorturilor spontane. De asemenea, conform CDC, urme de uraniu pot fi identificate în mostrele colectate de la 27% din populația Navajo.
5. Aliații au continuat să țină în lagăre unii supraviețuitori ai Holocaustului
Atunci când vorbim de Holocaust ne gândim, în general, la cei șase milioane de evrei care au fost omorâți de către naziști. Pe lângă aceștia, în lagăre au fost trimiși rromi, opozanți politici și persoane gay.
Aceștia din urmă pot fi identificați în fotografii prin triunghiurile roz pe care le au pe uniforme și după cum ne spun istorii au avut de suferit și după eliberarea lagărelor. Mai exact, Aliații au continuat privarea lor de libertate sub normele legale de dinaintea naziștilor.
4. Miracolul de pe Hudson și genocidul gâștelor
În data de 15 ianuarie 2009, căpitanul Chesley Sullenberger a reușit să își manevreze aeronava în râul Hudson după ce aceasta a suferit un accident.
Incidentul a devenit cunoscut destul de repede la nivel mondial, dar un aspect trist și care a fost trecut cu vedere privește păsările, cauza accidentului. Mai exact, răspunsul autorităților în urma acestei situații a dus la moartea a peste 70.000 de păsări.
3. Masacrul britanic al animalelor
În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, un pamflet îi sfătuia pe britanici să își omoare animalele de companie sau să le trimită la țară. Autorii explicau faptul că resursele de hrană erau limitate și, din această cauză uciderea animalelor reprezenta un tratament mai blând decât înfometarea.
Rezultatul? Statisticile indică faptul că între 500.000 și 750.000 de animale de companie și-au găsit sfârșitul într-o singură săptămână. Unii londonezi au decis să facă acest lucru cu mâna lor, dar, cei mai mulți au apelat la veterinari. În unele cazuri aceștia au ajuns să depoziteze animalele în stradă înainte de a fi îngropate.
2. Uraganul Katrina și închisorile
Odată cu apropierea uraganului Katrina de New Orleans a fost decisă o evacuare în masă, dar care nu i-a inclus pe deținuții din închisoarea Templeman III. Aceștia au fost abandonați în celulele lor pentru patru zile.
Dat fiind faptul că închisoarea nu mai era alimentată cu energie electrică, unii dintre pușcăriași au stat în acele patru zile în celule inundate. Aparent, mulți dintre cei care au fost lăsați în aceste condiții inumane nu erau criminali înrăiți ci doar persoane care nu și-au plătit amenzile rutiere.
1. Hawai a fost ținut sub legea marțială după Pearl Harbor
La doar câteva ore după atacul de la Pearl Harbor, guvernatorul insulei a decis aplicarea legii marțiale.
În Hawai se aflau un număr mare de americani cu descendență japoneză, care spre deosebire de cei de pe continent nu au putut fi puși în lagăre de concentrare. Astfel s-a decis impunerea legii marțiale, care a durat patru ani.
În acest timp, fiecărui locuitor al insulei cu vârsta de peste șase ani i-au fost luate amprentele, știrile au fost cenzurate, iar hotelurile au fost ocupate de către militari.
Citește și:
Colecţia de monede a unor victime ale Holocaustului, descoperită în Ungaria
Articolul 10 evenimente istorice și detalii înfricoșătoare despre acestea apare prima dată în Descopera.ro.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.