Slider

“Capturarea” site-ului Index.hu: “Mulți maghiari au acces doar la canalele de propagandă ale guvernului. Mi-e teamă că modelul ungar este otrăvitor”

0

Cel mai mare site independent de știri din Ungaria, Index.hu, a intrat deja în portofoliul forțelor pro-guvernamentale, într-un moment în care mulți maghiari își iau informațiile doar din presa de propagandă, declară pentru Libertatea experta media Agnes Urban. O problemă suplimentară, avertizează aceasta, este că modelul maghiar e otrăvitor și este preluat de alte țări vecine - Polonia și, mai nou Slovenia.


Zeci de jurnaliști ai portalului maghiar de știri independent Index.hu au demisionat vinere, 24 iulie, acuzând presiuni care le pun în pericol independența editorială, după demiterea redactorului-șef al publicației.


Temeri pentru independența Index au apărut în martie, când Miklos Vaszily, un om de afaceri pro-Orban, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al firmei care controlează publicitatea și veniturile Index - Indamedia.


Într-un interviu acordat Libertatea, Agnes Urban, expertă la Mérték Media Monitor Institute, un think-tank de la Budapesta, explică cum Index a fost adus în situația de a fi capturat de forțele pro-guvernamentale.


Urban avertizează că peisajul presei independente din Ungaria este deja foarte redus și că mulți unguri își iau informațiile doar din presa de propagandă, finanțată generos cu publicitate de stat de guvernul lui Viktor Orban, un model explicat pentru Libertatea în urmă cu câteva luni și de istoricul Eva Balogh, autoarea blocului Hungarian Spectrum. 


Modelul maghiar, mai spune Agnes Urban, pare a fi și otrăvitor. Polonia urmează deja pașii făcuți de Ungaria pentru controlul presei și, mai nou, chiar guvernul din Slovenia este interesat de măsuri similare. 


Agnes Urban | FOTO: Mertek Media

Niciun alt portal de știri nu era citit de așa mulți oameni

- În primul rând, ce vă așteptați să se întâmple acum la Index și care credeți că va fi efectul acestei demisii în masă a jurnaliștilor asupra redacției Index.hu?- Este deja evident că Index este capturat de forțele pro-guvernamentale. Presupunerea mea este că nu vor un nou site de propagandă, pentru că au destule. Probabil vor dori un site obișnuit de știri.


Evident, nu vor mai fi investigații și nu vor mai prelua cele mai bune anchete ale altor site-uri. Pentru că acesta era unul dintre principalele efecte ale Index. Deoarece avea în jur de un milion de cititori în fiecare zi, orice articol preluat din altă parte pe site putea ajunge la o audiență de câteva milioane de cititori.


Niciun alt portal de știri nu mai era citit de așa de mulți oameni. Cred că articolele critice pentru guvern nu vor mai fi publicate, dar site-ul va continua să existe, să ofere știri obișnuite.


- Reprezintă asta o pierdere pentru presa independentă din Ungaria?- Da, absolut.


Referitor la viitorul jurnaliștilor Index, nu am idee dacă vor putea lansa un noi proiect. Dar sunt convinsă că nu vor putea construi un portal major independent cu 80 de jurnaliști în contextul economic actual.


- Am văzut că guvernul a negat orice implicare în această chestiune, dar criticii au arătat spre implicarea în compania care gestionează publicitatea și veniturile Index a unui personaj apropiat de Viktor Orban. Cum ar trebui să vedem chestiunea?- Evident, dacă aș fi în locul guvernului, aș nega orice amestec în acest caz. Pe de o parte, este documentat că guvernul a creat mediul care a dus la această situație. În sensul că oamenii de afaceri pro-guvernamentali au cumpărat întregul ecosistem al Index. Index a devenit practic o companie goală.


Veniturile, spre exemplu, au fost preluate de o altă companie din holding. Serviciile IT sunt oferite de altă companie. Din Index nu au mai rămas decât redacția și jurnaliștii.


Index a devenit, prin urmare, foarte vulnerabil, deoarece toate operațiunile au fost externalizate și erau gestionate de figuri pro-guvernamentale. Așa au apărut tensiuni între patron și jurnaliști.


Este evident responsabilitatea Fidesz - a partidului aflat la guvernare. Au vrut să cumpere Index și, într-un mod indirect, au reușit să distrugă portalul. Astfel că jurnaliștii au înțeles că nu mai pot face nimic altceva decât să demisioneze.


Evident, a fost vorba despre conflictul dintre patron și redactorul-șef, care au lucrat împreună multă vreme. Eu una sunt destul de sigură că amândoi au vrut să salveze Index, dar probabil au avut strategii diferite și au existat probleme serioase de comunicare.


A existat un conflict, o tensiune și întreaga poveste a evoluat către acest final critic. Nu putem spune că guvernul a închis Index sau că a existat o intervenție directă în sensul cenzurii, cel mai corect este să spunem că guvernul sau mai degrabă Fidesz a creat acest mediu unde Index nu a mai putut supraviețui.


<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Findexinenglish%2Fposts%2F2369929296641632&width=500" width="500" height="708" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>
Aceleași știri de propagandă, dimineață, la prânz și seara

- Reporteri fără frontiere plasează Ungaria pe locul 89 în Indexul Libertății Presei...- Este cu mult mai rău.


- De aceea vă întreb ce s-a întâmplat în cei zece ani de când Viktor Orban a venit la guvernare și cum ați descrie situația presei din Ungaria în acest moment? - Peisajul presei independente este unul foarte redus. Doar câteva publicații independente există.


Sigur, este foarte simplu să lansezi un nou site sau un proiect de investigație, dar vor avea un acces limitat la audiență. Argumentul tipic al guvernului este că există libertate a presei, deoarece jurnaliștii pot scrie ce vor ei și este posibil să lansezi noi publicații.


Dar, evident, libertatea presei nu ține doar de libertatea ofertei, ci și de cea a cererii. Din nefericire, în Ungaria sunt oameni care nu au acces decât la presa de propagandă. Când citesc ziarele regionale de dimineață sau deschid radioul la prânz ori se uită la televiziunea publică seara primesc aceleași știri și aceleași informații.


Evident, presa online se află într-o situație mai bună, dar în special datorită Index. Dar oamenii care nu consumă știri online nu primesc decât știri de propagandă, de pe canalele tradiționale.


În ultima vreme, și piața online a suferit o pierdere importantă. Avem trei portaluri de știri importante: Index, Origo și 24.hu.


Origo a devenit portal de propagandă în 2014, Index are problemele pe care le știm, iar 24.hu e încă independent. Dar patronul acestui site a dat un interviu pentru Politico, recent, în care a declarat că simte deja presiunea tot mai mare asupra companiei și asupra lui.


O altă consecință a cazului Index este aceea că, dacă cel mai mare jucător este distrus, atunci ceilalți vor fi mai vulnerabili și mai ușor de distrus.


Avem, prin urmare, tot mai puține publicații independente și tot mai multă media de propagandă și există deja mulți oameni care nu au acces decât la canalele de propagandă.


Ce poate face Comisia Europeană

- Am văzut o reacție critică de la Comisia Europeană în cazul Index și al presei din Ungaria în general. Guvernul a respins-o. Credeți că UE are pârghii pentru a proteja presa independentă din Ungaria?- Da. Pentru că există o lege a concurenței și există pârghii în acest sens. Avem două plângeri înaintate către Comisia Europeană. Prima a fost înaintată în 2016, a doua, în 2018.


Prima a fost despre presa publică, a doua despre efectul publicității de stat asupra pieței. 


Comisia Europeană trebuie să folosească legea concurenței pentru a analiza situația pieței media din Ungaria, deoarece aceasta este puternic distorsionată astfel încât jucătorii independenți pot supraviețui cu greu.


Asta pentru că susținerea financiară directă merge către presa pro-guvernamentală. Nu există, prin urmare, competiție liberă, așa că Comisia Europeană ar avea practic posibilitatea de a interveni.


-V edem că guvernul din Polonia aplică o presiune similară asupra presei independente. Considerați că avem deja un tipar pentru țările din estul și centrul Europei, din fostul bloc comunist, pentru cele care împărtășesc modelul ”iliberal” al Ungariei?- Mi-e teamă că modelul ungar este otrăvitor. Și vedem deja că Polonia urmează cumva aceiași pași în acest model iliberal.


Dar se pare că și Slovenia va fi următoarea țară care ar putea prelua modelul. Guvernul are unele amendamente la legea presei. Este o evoluție recentă. 


Nu știu exact când va fi votată în Parlament, dar practic se pare că Janez Janša (premierul Sloveniei) are aceeași strategie cu a lui Viktor Orban, cu a lui Jaroslaw Kaczynski (șeful partidului de guvernare din Polonia) și vrea să controleze canalele media publice și să aibă un sistem media mai concentrat.




Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo