Filiași, un orășel cu 17.000 de locuitori, se poate lăuda cu o comoară arhitecturală cunoscută sub numele de Capela Sixtină a Olteniei. Este vorba de Mausoleul familiei Filișanu, familie de boieri care timp de patru secole a marcat întreaga regiune.
Pini înalți încadrează Mausoleul familiei Filișanu, aflat la intrarea în cimitirul orașului. O clădire impunătoare, ruptă de peisajul urban autohton plin de clădiri joase, fără personalitate.
Paznicul cimitirului apare în întâmpinarea vizitatorilor cu o rangă. Ranga este cheia cu care se deschid ușile masive din fier. Praful, pânzele de păianjen și crăpăturile din pereți nu strică însă deloc prima impresie.
Mausoleul este o construcție glorioasă, atât pentru vremurile când a fost ridicat, cât și pentru astăzi. Filiașiul, care și-a electrificat toate străzile abia în 1955, se poate lăuda cu o capelă somptuoasă, în stil neogotic, cu influențe italienești, căreia localnicii i-au dat o denumire încă și mai glorioasă: Capela Sixtină a Olteniei.
“Și pinii sunt de atunci, de aproape 200 de ani. Ia uitați și blazonul familiei, sicriele din lemn”, ne îndeamnă paznicul, devenit un fel de ghid de ocazie.
“Aici este bustul boierului. Au mai fost furate din lucruri. Vin mulți pe-aici că e indicator la stradă și mă roagă să le deschid. Sunt impresionați”, mai spune bărbatul.
Vopseaua aurită de pe o colonadă este ștearsă, din cauza ploii care a pătruns prin acoperișul crăpat. Clădirea are nevoie de o intervenție urgentă.
Monumentul își așteaptă salvarea de ani buni
Analizăm cele trei sarcofage din lemn de nuc, bogat ornate, despre care aflăm că sunt goale. Rămășițele familiei se află în criptele de sub sarcofage, unde nu a intrat nimeni vreodată.
În prezent, municipalitatea pregătește documentația ca împreună cu asociații din zonă să pună în siguranță construcția și să o reabiliteze. O echipă de ingineri a realizat o mapare a locului pentru viitoarele lucrări.
Mausoleul a fost construit între 1865 și 1868 de arhitectul Theofil von Hansen, care a realizat și capela de pe domeniul Știrbey din Buftea.
Numele familiei Filișanu este strâns legat de istoria locului. Dimitrie Filișanu a fost ultimul descendent al familiei și a murit la începutul secolului XX.
Boierul Filișanu a fost om politic și filantrop, a avut rangurile de serdar, paharnic și mare agă.
Familia de latifundiari a lăsat în urmă un spital care le poartă numele și două cișmele de apă pentru cei săraci. Și liceul din oraș poartă numele lui Dimitrie Filișanu.
Capela poate fi vizitată doar cu acordul Primăriei Filiași.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.