Departamentul american de Stat ar putea anunţa în curând, chiar joi, introducerea de noi cerinţe care să oblige Institutele Confucius, centre culturale finanţate de guvernul chinez în cadrul universităţilor americane, să se înregistreze ca misiuni externe, ceea ce ar semnala o deteriorare suplimentară a relaţiilor cu Beijingul, informează Reuters, citând un articol apărut în Bloomberg News.
O astfel de decizie ar însemna că Institutele Confucius sunt “în mod substanţial deţinute sau în mod efectiv controlate” de un guvern străin şi ar urma să fie supuse unor reglementări administrative similare celor pentru ambasade şi consulate, conform sursei menţionate, care citează persoane familiare cu problematica.
Departamentul de Stat şi alte agenţii guvernamentale americane nu au răspuns imediat solicitării de comentarii.
Anul trecut, Departamentul de Stat şi cel pentru Educaţie au promis monitorizarea mai strictă a institutelor, criticate în mai multe medii, inclusiv în Congres, ca fiind arme de propagandă de facto ale guvernului comunist din China.
În luna iunie, Departamentul de Stat a anunţat că va începe să trateze patru instituţii mass-media chineze ca ambasade străine, numindu-le portavoci ale Beijingului.
Relaţiile SUA-China sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, preşedintele Donald Trump adoptând o linie dură faţă de Beijing în contextul scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie, când speră să obţină un al doilea mandat.
Potrivit ONG-ului National Association of Scholars (NAS), în luna iunie existau în Statele Unite 75 de Institute Confucius, dintre care 66 în cadrul colegiilor şi a universităţilor.
NAS consideră că acestea compromit libertatea academică, sfidează normele occidentale de transparenţă, iar prezenţa lor în campusuri este nepotrivită. China respinge aceste critici, apreciind că sunt nefondate şi politizate. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.