Anvelopele reprezintă un important element de siguranță în componența unei mașini, deoarece reprezintă singurul contact pe care autovehiculul îl are cu asfaltul. Pe cale de consecință, tot ce ține de tracțiune, accelerare, frânare și virare depinde complet de modelul și calitatea anvelopei.
O mașină puternică nu poate fi folosită în siguranță și nici nu poate oferi senzațiile de care este capabilă, dacă nu este echipată corespunzător. Puterea generată de motor se traduce la nivelul roților prin tracțiune – o anvelopă nepotrivită nu permite accelerări bruște și nici virări strânse, deoarece survine derapajul. Așadar, este extrem de important să știi ce anume să urmărești înainte de a-ți achiziționa asemenea produse.
Respectă detaliile tehnice.
Cum cunoști tipul de anvelopă de care ai nevoie? Dimensiunile acceptate nu mai sunt trecute în talon, ci doar în certificatul de înmatriculare a autovehiculului. De exemplu, dacă ai nevoie de cauciucuri de vară 225 45 R17, caracterele se traduc astfel:
- 225 = lățimea maximă a anvelopei montate pe jantă – măsurată în mm;
- 45 = raportul de înălțime – înălțimea anvelopei este 45% din lățime;
- R = radial – anvelopa are o construcție radială, firele din pliuri sunt dispuse în unghiuri de 90⁰;
- 17 = diametrul interior al anvelopei care se măsoară în inch (1 inch = 25,4 mm);
Alte indicative care pot apărea pe anvelopă sunt 91 Y, unde:
- 91 = indicele de încărcare – sarcina maximă pe care anvelopa o suportă dacă este umflată la presiunea ideală, precizată de constructor, în acest caz de 615 kg/anvelopă, adică 2460 kg/autovehicul;
- Y = indicele de viteză maximă a autovehiculului pentru care anvelopa este certificată.
Alege în funcție de stilul tău de a conduce.
Marcajele nu sunt unicii indicatori de luat în considerare atunci când cauți anvelope de vară – este important să decizi și în funcție de stilul personal de a conduce. Unele modele excelează în manevrabilitate, stabilitate în curbe, distanțe de frânare mici și sunt alegerile conducătorilor auto cu stil sportiv, chiar dacă au randament kilometric scăzut – se uzează relativ rapid – și un consum mai mare de combustibil. Cei care conduc precaut își doresc, în schimb, anvelope cu rezistență redusă la rulare, adică un randament kilometric mare și un consum mai mic de carburant. De reținut că anvelopele determină până la 20% din consumul de carburant, deci ar putea fi și acesta un aspect de ținut minte în procesul tău de căutare.
Ia în calcul condițiile climatice.
Anvelopele de vară sunt special concepute pentru perioadele din an când temperatura medie depășește 7⁰ Celsius. Scopul este de a îmbunătăți manevrabilitatea și tracțiunea în condiții de umiditate sau de carosabil uscat, datorită compușilor utilizați în producția cauciucurilor și a designului culoarelor de absorbție. Rolul acestora este de a dirija apa aflată pe carosabil spre exteriorul anvelopei. Când adâncimea culoarelor de absorbție este mai mică de 3 mm, distanța de frânare pe carosabil umed crește cu 40% – incapacitatea anvelopei de-a îndepărta apa duce la fenomenul de acvaplanare.
Clasa de aderență pe teren umed cunoaște niveluri diferite – de la A la G. Diferența de frânare pe ud între clasa A și clasa G, de exemplu, este de circa 18 m și se calculează pentru o viteză de rulare de 80 km/h. Așadar, dacă vei conduce în perioade caracterizate de umiditate frecventă, este indicată alegerea unei anvelope cu o clasă de aderență pe ud A, B sau maxim C.
Investește în calitate.
Este, de departe, cel mai util sfat pe care-l poți primi, în mod special atunci când decizia îți va afecta siguranța la volan. Așadar, un alt criteriu relevant în alegerea anvelopei potrivite este tipul de marcă. Mai exact, mărcile premium – Continental, Michelin, Bridgestone – oferă performanțe ridicate pentru prețuri pe măsură, mărcile de clasă medie – Vredestein, Nexen, BFGoodrich – propun anvelope cu performanțe decente pentru prețuri ceva mai scăzute, iar între mărcile de buget menționăm Tigar sau Landsail.
La fel ca în cazul altor componente, conducătorii auto pretențioși vor căuta o anvelopă de calitate, cu un nivel al zgomotului exterior sub 70 decibeli – considerate silențioase. În plus, este important și tipul de drum frecventat. În funcție de acesta, poți opta pentru anvelope de șosea, mud terrain pentru drumuri noroioase, ori off-road pe teren accidentat.
Foarte important în căutări este să iei în considerare și testele de performanță efectuate de centre de testare independente și evaluările disponibile online – reviews. Opiniile utilizatorilor te vor ajuta să-ți faci o idee aplicată despre ce înseamnă fiecare componentă care te interesează.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.