Nu începe ziua până la prima gură de cafea, spunem mulți dintre noi. Sunt persoane care nu pot funcționa dimineața dacă nu beau cafea și asta pentru că această licoare magică energizează instant. Însă, are și efecte secundare și trebuie avută mare grijă la exces!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Cafeaua se regăsește în ritualul de zi cu zi al majorității oamenilor. Este aromată, are un gust intens și ne ajută să simțim că avem energie. Dar cât de multă cafea putem bea zilnic fără să întâmpinăm probleme legate de sănătate? Nutriționistul Gianluca Mech ne dezvăluie limita peste care nu e recomandat să trecem pentru a nu avea parte de efecte secundare neplăcute.
Efecte secundare
„Tuturor ne place cafeaua. Recomand însă limitarea la maxim 4 cești pe zi. Trebuie știut că fiecare cană de cafea conține aproximativ 80 de miligrame de cofeină. Dacă trecem pragul de 4 cafele pe zi, efectele secundare nu vor întârzia să apară. Printre acestea, enumerăm:
– Dureri de cap
– Insomnie
– Stări de nervozitate
– Iritabilitate
– Urinare frecventă sau inabilitatea de a controla urinarea
– Bătăi accelerate ale inimii
– Tremur muscular”, explică nutriționistul.
La ce oră bem ultima ceașcă de cafea
Gianluca Mech recomandă unui om fără probleme de sănătate să nu depășească limita de 4 cafele pe zi. De asemenea, să nu consume cafea după ora 16:00.
„Cofeina rămâne în corp timp de aproximativ 7-8 ore. Așadar, e important să nu mai consumăm cafea după ora 16:00. Asta dacă ne dorim, bineînțeles, să avem parte de odihnă și un somn liniștit pe timp de noapte”, recomandă nutriționistul.
Citește și:
Top 10 alimente care scad tensiunea arterială. Ce nu ar trebui să mănânce niciodată hipertensivii
Cafea în combinație cu tratamente medicamentoase
„Unele suplimente alimentare pe bază de plante pot interacționa cu cofeina, creând probleme de sănătate. Acestea includ:
Efedrina
Amestecarea cofeinei cu acest decongestionant poate crește riscul de hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral sau convulsii.
Teofilina
Acest medicament, utilizat pentru a deschide căile respiratorii bronșice, tinde să aibă unele efecte asemănătoare cofeinei. Așadar, administrarea acestuia cu cofeină ar putea crește efectele adverse ale cofeinei, cum ar fi greața și palpitațiile inimii.
Echinacea
Acest supliment pe bază de plante, care este uneori utilizat pentru a preveni răcelile sau alte infecții, poate crește concentrația de cofeină din sânge și poate crește efectele neplăcute ale cofeinei”, explică Gianluca Mech.
Citește și:
Riscuri și pericole în primul trimestru de sarcină
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.