Industria asigurărilor a fost al patrulea cel mai afectat sector din economie, fiind depășit doar de hoteluri și agrement, bănci și energie. Astfel, la jumătatea lunii iunie 2020, din cauza pandemiei, industria asigurărilor avea o scădere de 21%, din perspectiva randamentului total pentru acționari, în timp ce indicele bursier S&P Global 1200 a pierdut doar 9%.
Industria asigurărilor. Raportul Value Creators 2020
Raportul Value Creators 2020 al Boston Consulting Group, companie globală de consultanță, cuprinde cei mai mari 97 de asigurători internaționali cotați la bursă, cu o capitalizare de piață mai mare de 5 miliarde de dolari la 31/12/2019. Dintre acești 97 de asigurători, 41 aveau sediul central în America, 33 în Europa și Africa și 23 în Asia și Pacific (APAC).
Industria asigurărilor. Randamente
În ultimii cinci ani, asigurătorii au raportat un randament total pentru acționari (TSR) de 8,2%, în medie, subperformând ușor piața cu 1,4 puncte procentuale. Acest randament ia în calcul evoluția prețului acțiunilor, inclusiv dividende. Companiile mari au înregistrat însă performanțe mult mai bune — cei situați în topul industriei au furnizat un randament de 36% TSR în 2019 și o medie de 20% TSR din 2014.
Odată cu declanşarea pandemiei globale cauzată de virusul SARS-CoV-2, totul a decurs mai anevoios. Multe guverne au redus ratele dobânzilor la niveluri minime, cu efectele scontate asupra industriilor dependente de investiții. În sectorul financiar, băncile au fost cele mai afectate, urmate de domeniul asigurărilor de viață.
Industria asigurărilor. Scădere de 21%
La nivelul lunii iunie 2020, industria asigurărilor înregistra o scădere de 21%, din perspectiva randamentului total pentru acționari, fiind al patrulea cel mai afectat sector în pandemie, în timp ce indicele bursier S&P Global 1200 avea o pierdere de doar 9%, după cum putem vedea în tabelul de mai jos.
Există şi asiguratori care au înregistrat performanţe semnificative
Pe de altă parte, există asiguratori care au înregistrat performanțe semnificative, mult mai bune decât alți competitori sau companii din alte industrii, subliniind una dintre lecțiile noastre fundamentale: orice companie își poate găsi calea către crearea de valoare adăugată.
Mai mult, această performanța a fost înregistrată atât în zone geografice diferite, cât și pe segmente de piață distincte. Primele cinci companii din ultimii cinci ani, 2014 – 2019, au fost:
- Sul América (Brazilia, în principal proprietăți, accidente, dar și sănătate, TSR anual de 43,6%),
- Progressive (SUA, proprietăți și accidente, TSR anual de 25,2%),
- Ping An (China, asigurare multilină, TSR anual de 23.5%),
- Hannover Rück (Germania, reasigurare, TSR anual de 23.5%)
- Porto Seguro (Brazilia, în principal proprietăți, accidente și sănătate, TSR anual de 21,9%).
Niciuna dintre companiile de asigurări din România nu se află în acest top.
Industria asigurărilor. Previziuni
Perspectiva neclară, pe termen mediu, asupra perioadei post-coronavirus, aduce un nivel de incertitudine cu care majoritatea echipelor de management nu s-a mai confruntat până acum.
„Asigurătorii au în față un drum anevoios. Acesta ar putea deveni și mai dificil dacă redresarea economică globală va fi de lungă durată sau dacă COVID-19 va reveni în forță. Dar, după cum a spus Albert Einstein „în mijlocul dificultății stă oportunitatea”. Este un moment bun pentru ca asigurătorii perseverenți să acționeze”, confom studiului.
Citeşte şi Rezidenţiat 2020: Când are loc examenul? Locuri, grile şi Tematică pentru Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie
Articolul Industria asigurărilor, afectată de pandemia de coronavirus apare prima dată în Jurnalul de Afaceri.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.