SCANDAL… Având în vedere apariția în mediul on-line a unui film care dă impresia că imobilul Casa „Cuza” din Bârlad, aflat pe lista clădirilor de patrimoniu din România, ar fi abandonat, ieri, primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroș, a făcut următoarele precizări:
- „1. Până în anul 2016, în afara unei plăci memoriale, la Casa „Cuza”, locul nașterii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, nu s-a întreprins nimic.
- 2. Din anul 1976 clădirea a avut destinația de locuință socială pentru o familie din Bârlad, în baza unui contract de închiriere. Familia în cauză plătea lunar o chirie modică.
- 3. Ulterior, în același imobil au mai fost mutate alte două familii, compuse dintr-un număr de 10 persoane, care au primit – fără forme legale – de la vechile administrații încăperi din imobil cu destinația de locuințe sociale.
- 4. Din anul 2017, actuala administrație a demarat proiectul de înființare a Centrului Muzeal „Casa Cuza”, care avea ca termen de realizare anul 2020 – bicentenarul nașterii Domnitorului.
- 5. În anul 2019, în urma unor îndelungi demersuri pentru obținerea avizului conform de la Ministerul Educației Naționale, una din cele trei familii (formată din două persoane) a fost mutată într-un imobil în care a funcționat o grădinița și care a primit inclusiv avizul Consiliului Local Bârlad.
- 6. Și cealaltă familie, formată tot din două persoane, a eliberat ulterior spațiul.
- 7. Ultima familie, compusă din opt persoane, care mai ocupă în prezent încăperi din imobil, refuză să se mute din camerele ocupate abuziv, în ciuda faptului că i s-a repartizat o altă locuință socială. În acest caz urmează punerea în aplicare a evacuării forțate.
- 8. Mai mult decât atât, până în anul 2020 imobilul nu a avut stabilită situația juridică în privința dreptului de proprietate, proces care în prezent este finalizat, după mai bine de doi ani de demersuri.
- 9. Fiind o clădire de patrimoniu, lucrările pentru reabilitarea Casei „Cuza” necesită o documentație specială, care este deja în proces de avizare.
- 10. Totodată, sunt în derulare și demersuri pentru obținerea finanțării lucrărilor de restaurare a clădirii.
Articol originalDe menționat și că termenele de obținere a avizelor pentru toate deocumentațiile necesare pentru înființarea Centrului Muzeal „Casa Cuza” au fost decalate semnificativ și din cauza contextului epidemiologic actual. La Casa „Cuza”, în prezent, este întocmită documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), pentru expertizarea și consolidarea clădirii.
Trebuie punctat, de asemenea, faptul că, pentru cinstirea memoriei Domnitorului, în perioada 2016-2020, au fost realizate: bustul din clădirea Primăriei Municipiului Bârlad, atribuirea denumirii „Alexandru Ioan Cuza” pieței civice a orașului și sălii de conferințe a Consiliului Local Municipal, realizarea unei medalii și a unei insigne aniversare, cu ocazia bicentenarului.
Tot în anul bicentrenar, în colaborare cu Asociația „Frontiera Gălățeană”, au fost donate șase basoreliefuri Cuza unor instituții reprezentative din municipiu. În plus, au fost organizate simpozioane, expoziții tematice, evocări și s-a lansat volumul omagial „Alexandru Ioan Cuza și România modernă”. Anual, la Bârlad are loc evenimentul „Zilele Alexandru Ioan Cuza”, ajuns deja la cea de-a XL-a ediție. Poate tocmai aceste lucruri ar fi constituit subiect de film, chiar dacă spectacolul nu ar fi avut același impact, din cauza prezentatorului!”.
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.