Slider

Cât de sănătos este mustul și când ar trebui evitat. Ce spun nutriționiștii

0

Mustul este, fără îndoială, băutura preferată în acest sezon. Este bogat în vitamine și minerale, însă există și contraindicații privind consumul acestuia. Iată ce spun nutriționiștii despre must!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Mustul este foarte gustos, motiv pentru care este și la mare căutare toamna. Mulți îl văd ca pe o băutură miraculoasă, care contribuie considerabil la întărirea imunității.

Într-adevăr, mustul este bogat în vitamine și minerale, însă ar trebui evitat în anumite cazuri. Iată cât de sănătos este, de fapt, și cine ar trebui să spună pas atunci când vine vorba despre licoarea toamnei. Nutriționiștii au o serie de sfaturi cu privire la această băutură.

Citește și: Fructele NU îngrașă! Un specialist în diabet și nutriție spulberă mitul cu date științifice.Ce trebuie să știți dacă vreți să slăbiți sănătos

Beneficiile mustului

Mustul este bogat în fibre, în antioxidanţi, polifenoli, conține vitaminele C, PP, B6, B1, B2, dar și potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru.

Mustul are o serie de beneficii, de care oricine se poate bucura, atât timp cât nu se exagerează cu consumul acestuia.

Potrivit Oanei Cuzino, în primul rând mustul poate contribui la diminuarea durerilor de cap. De asemenea, mustul este un bun laxativ, fiind indicat pentru persoanele care se confruntă cu constipația.

Mustul oferă energie, astfel că ar putea înlocui cu brio o ceașcă de cafea sau o cană de ceai negru.

Citește și: Caisele sunt ideale în curele de slăbire și au beneficii excelente pentru sănătate.Câte calorii au „fructele zeilor”

Mustul este bun pentru inimă

Mustul este bun pentru inimă, întărind sistemul cardiovascular. Acesta contribuie la producţia de oxid nitric, acest compus fiind extrem de important pentru păstrarea vaselor de sânge flexibile și pentru menținerea tensiunii arteriale la un nivel corespunzător, potrivit csid.ro.

De asemenea, tot mustul contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge, ceea ce favorizează sănătatea arterelor şi funcţionarea sistemului circulator.

Citește și: Ce dietă a ținut Ioana Ginghină.Cura de struguri, explicată pas cu pas

Mustul previne cancerul

Mustul conține resveratrol si antioxidantii, care ar contribui cu succes la formarea tumorilor în organism. Mai mult, studiile arată că mustul ar putea preveni cancerul, în special cel de sân.

Nu în ultimul rând, un alt beneficiu al mustului ar fi că îmbunătățește memoria și este benefic pentru piele, prevenind apariția ridurilor.

Citește și: Pepenele roșu îngrașă? Avertismentul unui nutriționist:”Se bate pentru locul 1 cu cireșele și strugurii”

Dezavantajele mustului

Unul dintre dezavantajele mustului ar fi că acesta conține multe calorii, fiind bogat în zahăr, motiv pentru care nutriționiștii nu recomandă sucurile de fructe.

„Prin stoarcere, strugurii acumulează peste 200 g de zaharuri pe litru. Un pahar de 250 ml de must conţine în jur de 300 de calorii, diferind puţin în funcţie de soiul de struguri folosiţi. Trei pahare de must echivalează, ca aport energetic, cu 1,5 kg de cartofi sau cu 4 pizza quatro formaggi”, asusține nutriționistul Marilena Oprişanu.

Citește și: Vrei să slăbești rapid?Iată de la ce oră nu mai ai voie să mănânci nimic și ce alimente trebuie să eviți!

Cât de sănătos este mustul și când ar trebui evitat. Ce spun nutriționiștiiCât de sănătos este mustul și când ar trebui evitat. Ce spun nutriționiștii

Un alt dezavantaj considerabil ar fi că pesticidele din strugurii nu sunt spălaţi bine înainte ajung în must, existând riscul ca persoanele care îl consumă să se confrunte cu disconfort abdominal sau reflux gastroesofagian, potrivit click.ro.

Contraindicații în consumul mustului

La capitolul contraindicații vizați sunt diabeticii. Persoanele cu diabet ar trebui să evite mustul, dat fiind că are un indice glicemic destul de ridicat:. „E ca şi cum ai pomba glucoză cu fiecare înghiţitură”, susține nutriţionistul Corina Zugravu.

Dat fiind și numărul mare de calorii, mustul ar trebui evitat și de către persoanele care doresc să țină cură de slăbire.

Citește și: Dietele care ne îmbolnăvesc.Nu țineți niciodată aceste cure de slăbire fără acordul nutriționistului!

Persoanele care se confruntă cu aciditate grastrică sau care au alergii la aditivi alimentari/îngrăşăminte/pesticide ar trebui să consulte medicul înainte de a consuma must.

Mustul trebuie consumat cu moderație. Această băutură nu se consumă imediat după masă, dar nici în timpul mesei, întrucât rămâne blocat cu alte alimente și fermentează.

Sursa foto: pixabay, pexels

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo