Slider

Ce a pus Elbit pe Super-Tucano

0

Este vorba de configuratia A29 Super Tucano pentru Filipine:

Cu o masa totala maxima de 5,4 tone, Tucano are un plafon de zbor de 10,6km, o viteza maxima de 590km/h si o raza de actiune de lupta de 550km, putand sta in aer aproape 8 ore si 30 de minute cu rezervoare suplimentare ceea ce corespunde la o distanta parcursa de 2855km. Motorul de 1600 CP este un turbopropulsor Pratt & Whitney Canada PT6A-68C.

Structura Super Tucano

Ca si armament, zbarnaitoarea are 2 mitraliere interne cal. 12,7mm, 5 puncte de acrosaj – 2 sub fiecare aripa si unul central, pentru o masa totala acrosata de 1,55 tone. Printre bunataturile acrosate, in afara de rezervoare suplimentare, enumeram:

  • containere cu mitraliere cal.  7,62mm, 12,7mm, 20mm;
  • containere cu rachete nedirijate cal. 70mm;
  • rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder, MAA-1A Piranha, Python 3 sau Python 4;
  • rachete dirijate aer-sol AGM-65 Maverick sau Hydra/Cirit;
  • bombe Mk81, Mk82 (si versiunea cu kit Jdam: ), sau bombe de demolare M-117, bombe incendiare, cu fragmentatie (BLG-252), Paveway II, Elbit Lizard si IAI Griffin – ghidate laser.

Un Super Tucano costa intre 9 si 18 milioane $ in functie de echipari iar ora de zbor urca la peste 500$.

Diferenta intre trainerul AT-6 si varianta de atac, ca sa nu creada careva carecumva ca pur si simplu la avionul de antrenament ii atarni armamentul de niste piloni si asta e tot:

Apropos de motor, vajnicul Pratt & Whitney Canada PT6  este utilizat de o gama larga de aeronave si are si derivati folositi de elicopterele Bell si Agusta de clasa mica si medie… motorul a echipat si IAR-825TP Triumf.

IAR-825 TP Triumf

Sa ne reamintim ca Piper PA-48 Enforcer, derivat al P-51 Mustang conceput pentru sprijinul la sol si nu pentru antrenament, era echipat cu un motor turbopropulsor Lycoming YT55-L-9 de 2445CP, atingea o viteza maxima de 555km/h, un plafon de 20km (?!), o raza de actiune de lupta de 740km si o sarcina utila de 2,58 tone pe sase puncte de acrosaj.

De retinut ca si altitudinea maxima este importanta, un minim de 6km permitand evitarea sistemelor MANPAD/VSHORAD iar peste 10km permitand si evitarea unor sisteme AA SHORAD.

 

Trecand scurt si prin registrul IAR-99, daca tot se vrea modernizat, ce ar mai putea integra, mai ales versiunea Soim, daca Elbit e deja prezent in schema?

In prezent, cei 4 piloni de pe aripi pot lua cate 250 kg fiecare (inclusiv rezervoare cei interiori) in timp ce pilonul central poate lua maxim 400kg. Armamentul este compus, la alegere, din:

  • container cu tun jumelat GSH-23;
  • container rachete nedirijate LPR-57;
  • rachete aer-aer R-60, Python, R-550 Magic;
  • bombe BEM 250/100/50, Mk-82, Opher ghidat IR sau bombe ghidate LASER

unii ar spune ca astea sunt destule…

 Panoplie arme IAR-99

Ce se mai preteaza a fi integrat?

S-80/STAR-80L, Hellfire/Brimstone/Spike, JDAM? Paveway, Maverick?

Si daca mai nou s-a umplut cerul de drone – adaugam si Mistral/Stinger sau chiar AIM-9?  Si poate i-ar trebui un senzor FLIR/IRST integrat in conul de bot in loc de radarul propus de INCAS pentru TD?

Unii spera chiar si la un NSM pe pilonul ventral…

Problema IAR-99 este anduranta si tractiunea reduse datorita motorului Viper gurmand, iar atata timp cat acesta nu este inlocuit, rolul principal ramane cel de avion de antrenament.

Deci in cazul in care lasam deoparte IAR-99, ce optiuni mai avem pentru un rol similar? Cumparam si noi Tucano si “aruncam” YAK-52M ramase in rolul lor pur de antrenament?

Daca tot am deschis discutia, pe cand un nou trainer turbopropulsor pentru Fortele Aeriene Romane? Polonezii au Orlik-ul lor, sarbii au Kovac… noi nu si nu!

Daca noi nu mai putem nimic si nici nu vrem importuri… contactam pe cineva care si stie si poate sau cumparam o licenta?

Stavatti oare mai exista, ca faceau desene distractive?

SM-27 – ar putea fi la fel de bine un UAV

Pana sa inchidem cercul cu segmentul premium – Ares Rutan rescalat si echipat cu un turbofan mult mai economic si Textron Scorpion, turbopropulsorul Aeroprogress T-720 va spune ceva?

Si niste drone…

Poate solutia mai simpla e sa lasam avioanele de antrenament sa se ocupe cu antrenamentul iar pentru CAS si vanatoarea de drone sa folosim avioane dedicate (chiar si turboprop) sau chiar alte drone?

An MQ-1 Predator taxis after an MQ-9 Reaper lands at Kandahar Airfield, March 20, 2014. The MQ-1 and MQ-9 are assigned to and operated by the 451st Air Expeditionary Group. (U.S. Air Force photo by Capt. Brian Wagner/Released)

Reaper vs Predator

Iar la categoria UAV de clasa medie, pana sa ne uitam la Hermes 450 si MQ-1C Gray Eagle sau MQ-9 Reaper, sa ne reamintim ca SUA au retras in 2018 peste 200 de MQ-1 Predator si le-au stocat, oferindu-l si la export in versiunea XP, initial fara capacitatea de a purta rachete Hellfire, Griffin sau Stinger (asa cum are versiunea americana) dar cu o autonomie de pana la 35 de ore. Statiile de comanda de la sol au fost cel mai probabil modernizate si refolosite cu sistemele mai moderne, cum ar fi MQ-1C Grey Eagle. MQ-1 a fost si prima drona angajata in lupta aer-aer: in ultimul razboi din Golf, in 2002, a angajat folosind racheta Stinger un MIG-25, pe care insa nu l-a doborat, fiind in schimb doborat de acesta.

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/subsonex-jsx-2

http://www.rumaniamilitary.ro/avionul-de-antrenament-romanesc-un-proiect-imposibil

http://www.rumaniamilitary.ro/dilema-avioane-craiova-vs-solutia-pentru-fortele-aeriene-romane-o-noua-solutie-pentru-roaf

http://www.rumaniamilitary.ro/iar-sc-xt-sau-nimic-la-avioane-craiova

http://www.rumaniamilitary.ro/proiectul-ares

http://www.rumaniamilitary.ro/scorpion-versus-ares-posibila-competitie-low-cost-cas

 http://www.rumaniamilitary.ro/alr-piranha-concept-de-avion-multirol-usor-elvetian

https://www.rumaniamilitary.ro/avioane-craiova-reloaded

Dilema Avioane Craiova vs solutia pentru Fortele Aeriene Romane! O noua solutie pentru RoAF!

https://www.rumaniamilitary.ro/microfighterul-incas

https://www.rumaniamilitary.ro/aero-f-a-259

https://www.rumaniamilitary.ro/supercroaziera-solutie-aplicabila

https://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-saker-s-1-avion-cu-reactie-personal

http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-de-turboreactor-modular-de-antrenament-dart

https://www.rumaniamilitary.ro/leonardo-aermacchi-m345

https://www.rumaniamilitary.ro/aero-vodochody-prezinta-l-169-alca

IAR-109 Swift

https://www.rumaniamilitary.ro/leonardo-aermacchi-m345

https://www.rumaniamilitary.ro/programul-iar-99-td-incotro

Loading spinner

The post Ce a pus Elbit pe Super-Tucano appeared first on Romania Military.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo