Slider

Diferente de opinii

0

In opinia CSAT-ului nostru:” În CSAT am hotărât o nouă strategie de apărare a țării, o nouă paradigmă. Vechea paradigmă pornea de la premisa că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa. Acest lucru nu mai e de actualitate.

Nu credem că în viitorul apropiat vom avea un război de tipul războaielor mondiale pe care le-am avut în secolul XX. Este clar că trebuie să ne adaptăm strategia. Lucrurile au devenit mult mai complicate. Inamicul de această dată nu o să mai vină cu tancul ci cu dezinformarea. Nu o să vină cu arme de foc ci cu atacuri de tip cyber.”

Si bla-bla-bla, dai cu cyber-razboiul si dezinformarea.  Dar cu tancul nu. Cu tancul mai putin domne, e desueta lupta cu tancul, de unde intelegem noi acum ca delasarea (ca sa folosim un termen ultra-elegant) din dotarea Armatei Romane cu armament (nu neaparat modern dar sa fi armament..nu T 55, TAB 71, SA 2 si o marina fara nave de lupta) este de fapt strategie si inca una bine gandita.

Dar se are totusi in vedere un conflict regional pentru care ar trebui sa fim pregatiti: “Dar în același timp, în cazul unui conflict armat local sau regional forțele armate trebuie să fie pregătite să intervină cu absolut toate mijloacele de care dispunem. ” Pai cu cine sa avem noi vreun conflict armat de mai mica amploare asa?! Ma refer la un conflict in care Rusia sa nu-si bage coada si daca Moscova isi baga totusi coada mai este respectivul conflict unul de amploare redusa?

Dar pana la urma asa o fi, cin’ sa fim noi sa punem la indoiala intelepciunea CSAT-ului?!

Pe de alta parte, unii opineaza diferit si prin unii ne referim la generalul francez Thierry Burkhard, seful statului major al fortelor terestre franceze (atentia baieti, discutam de fortele terestre franceze nu de fortele armate ale Frantei), care zice ca Franta trebuie sa se pregateasca pentru conflicte de intensitate mare si prin “intensitate mare” nu se gandeste ofiterul francez la excursia din Mali sau alte paruieli gen Siria, Libia ci are in vedere granitele franceze, adica Europa.

Spune domnul general: There is no immediate threat to our borders at present,” declara Burkhard, cu toate acestea “there is a clear shift in the balance of power in a world where the fear of using military tools has disappeared. Conflicts are now being resolved by the ratio of power.”

Si continua: In a high-intensity conflict, one should be prepared for hitting deep into our territory, disrupting communications, drone attacks, cyber attacks and information warfare, and the need to defend our skies.”

Adica drone, razboiul informatic, dezinfomarea dar si tancul, avionul, sistemele anti-aeriene si anti-racheta ca si o armata foarte bine pregatita si dotata, pentru ca generalul francez stie ceva ce noi nu stim: un razboi se duce cu absolut toate mijloacele aflate la indemna tarilor aflate in conflict, sa te pregatesti doar pe 1-2 paliere este ca si cum nu te-ai pregati deloc, inamicul – nefiind nici orb, nici idiot – te va testa, iar mai apoi te pocneste acolo unde crezi ca esti de nepocnit, adica la lingurica.

De remarcat ca Franta, mare putere detinatoare de pocnitori termonucleare, cu submarine nucleare, portavion, Rafale cam la 200 de bucati, flota de razboi adevarata, economie s-o invarti dupa soare, se teme pentru un conflict pe langa gardul ei, Romania insa nu…

Iar seful terestrilor francezi mai face vorbire, saracul om, si despre pregatirea Frantei pentru un conflict serios si face referire la pregatirea economiei, stocuri de razboi, capacitatea industriei franceze de a sustine efortul de razboi. In Romania – si asta n-o s-o uit niciodata – MApNul n-are treaba cu economia pentru ca in caz de razboi avem stocurile Frantei si industria europeana ne va sustine, tot asa cum ne-a sustinut si in cazul pandemiei cand fiecare a fost pentru el si inca mai este.

Dar, asa cum spunem inca de la inceput, doar niste diferente de opinii, iar generalul asta francez are gura cam mare…

Pe de alta parte CSAT-ul nostru este intr-o companie selecta, prin 1913 cam toata lumea era de parere ca un razboi in Europa este cam imposibil si se aduceau si argumente, mai ales financiare. Se scria atunci ca un razboi total intre marile puteri ale vremii s-ar opri dupa doar cateva luni pe motiv de faliment.

Ei bine, noi stim ca WW1 a durat patru ani si n-a dat nimeni faliment ba dimpotriva s-au inversunat unii cu altii de mai mare dragul. Datoriile acumulate au fost achitate abia prin 2016 parca. Romania a intrat in WW1 la fel de bine pregatita ca si acum.

WW2 a debutat cam la fel, concesii facute “pacii mondiale” pana cand s-au luat de par. Sase ani, zeci de milioane de morti, o Europa calcata in picioare de la Moscova la Atlantic. Noi tot prin surprindere am fost luati, tot dezarmati si slab pregatiti.

Dar avem viziune si opinii pertinente ceea ce nu-i putin lucru.

GeorgeGMT

Loading spinner

The post Diferente de opinii appeared first on Romania Military.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo