Slider

DSP Neamț: material informativ COVID 19

0

Sunt caz suspect?

Am simptomele unei boli respiratorii (răceală) sau alte semne despre care am auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19: tuse, febră, dificultate în respirație, diaree, pierderea gustului sau a mirosului!

  1. Rămâneți acasă şi contactați medicul de familie!
  • Medicul de familie face o evaluare la telefon şi împreună veţi decide dacă veţi fi consultat la cabinet, veți rămâne acasă pentru tratament sau dacă este nevoie de testare pentru COVID-19.
  • Dacă medicul de familie decide că trebuie să fiți testat, trimite salvarea să vă recolteze probe, iar dacă nu, atunci vă poate recomanda izolarea și vă monitorizează telefonic.
  • Vine ambulanța și vă recoltează probe. Până la primirea rezultatului rămâneți acasă, în izolare.

Atenție! Dacă starea de sănătate se agravează, sunați la 112!

  1. Vine rezultatul testului!
  • Direcția de Sănătate Publică vă comunică rezultatul testului direct sau prin medicul de familie.
  • Dacă rezultatul testării este negativ, atunci contactați medicul de familie, pentru a stabili diagnosticul și tratamentul.
  • Dacă rezultatul este „pozitiv”, veți fi contactat de DSP pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru evaluarea obligatorie şi pentru efectuarea anchetei epidemiologice.

Atenție! Așteptați ambulanța pentru a vă transporta la spital și înapoi. Nu mergeți la spital cu mijloace de transport în comun, taxi sau mașina personală!

  • În fiecare dimineață la Direcția de Sănătate Publică sunt evaluate cazurile „pozitive” de Covid-19 și se face o planificare pentru evaluarea stării de sănătate, la spital, pentru persoanele nou infectate.

Atenție! Dacă vă simțiți rău, sunați la 112!

  1. Evaluarea medicală
  • Ajungeți cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
  • Medicul specialist vă evaluează starea în Unitatea de Primiri Urgențe.
  • Dacă doctorul decide că nu necesitați spitalizarea, atunci cheamă ambulanța pentru a vă duce acasă, unde stați în izolare. Veți primi o decizie de izolare de la Direcția de Sănătate Publică, pe care o luați la cunoștință.
  • Dacă este necesară urmărirea evoluției bolii și efectuarea de analize medicale suplimentare, atunci medicul poate decide internarea.

Sunt caz confirmat?

Am primit confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice!

  1. Veți fi contactat de DSP pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru evaluarea obligatorie şi pentru efectuarea anchetei epidemiologice.

Atenție! Așteptați ambulanța pentru a vă transporta la spital și înapoi. Nu mergeți la spital cu mijloace de transport în comun, taxi sau mașina personală!

  • În fiecare dimineață sunt evaluate cazurile „pozitive” de Covid-19 și se face o planificare pentru evaluarea stării de sănătate, la spital, pentru persoanele nou infectate.

Atenție! Dacă vă simțiți rău, sunați la 112!.

  1. Evaluarea medicală
  • Medicul specialist vă evaluează starea în Unitatea de Primiri Urgențe.
  • Dacă doctorul decide că nu necesitați spitalizarea, atunci cheamă ambulanța pentru a vă duce acasă, unde stați în izolare.Veți primi o decizie de izolare de la Direcția de Sănătate Publică, pe care o luați la cunoștință.
  • Dacă este necesară urmărirea evoluției bolii și efectuarea de analize medicale suplimentare, atunci medicul poate decide internarea.

Sunt contact direct?

DA, dacă:

  • Locuiesc în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19
  • Am avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (exemplu: strângere de mână și nu am dezinfectat mâinile);
  • Am avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (exemplu: în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă)
  • Am avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minim 15 minute
  • M-am aflat în aceeași încăpere (exemplu: sala de clasă, sală de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri
  1. Rămâneți la domiciliu imediat ce ați fost confirmat, în cadrul unei anchete epidemiologice, ca și contact direct. Veți primi o decizie de carantină de la Direcția de Sănătate Publică, pe care o luați la cunoștință.
    Dacă aveți posibilitatea, rămâneți singuri în izolare. Dacă nu aveți posibilitatea, stați cât de mult se poate izolați în altă cameră faţă de restul familiei, folosiți masca toți din casă și curățați bine suprafețele din spaţiile comune (baie şi bucătărie).
  2. Anunțați medicul de familie pentru monitorizare.
  3. Urmăriți-vă atent starea de sănătate pentru a depista eventualele semne de boală.

Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul perioadei de carantina (cele 14 zile de la data contactului fizic), anunțați medicul de familie sau apelați 112, pentru consult medical.

Am venit în România din zona galbenă

  1. Completez declaraţia pe propria răspundere în faţa reprezentantului Direcției de Sănătate Publică din frontieră – voi intra în carantină la domiciliu sau la o altă adresă declarată expres, pentru o perioadă de 14 zile de la data intrării în ţară.
  2. Direcția de Sănătate Publică din frontieră emite decizia de carantină pe care mi-o comunică şi organului de poliţie care va urmări respectarea prevederilor legale cu privire la carantină.
  3. Dacă după trecerea celor 14 zile de la intrarea în ţară nu prezentați simptome, ieșiți din carantină și solicitați concediul medical de la medicul de familie, în baza deciziei emise de Direcția de Sănătate Publică din frontieră.

Dacă sosiți în România dintr-o țară/zonă de risc epidemiologic ridicat prevăzute și intrați în carantină pentru o perioadă de 14 zile, puteți ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuați un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezentați simptomatologie specifică.

Atenție! Dacă în perioada de carantină apar simptome, sunați medicul de familie sau 112.

Trebuie să mă retestez după ce am fost diagnosticat?

  • Conform reglementărilor în vigoare NU este necesară retestarea, decât la recomandarea medicului curant.

Când şi cum mă pot reîntoarce la muncă/şcoală?

  • Vă puteți reîntoarce la activitatea anterioară după încheierea izolării și după ce ați fost declarat vindecat de către medicul din spital sau de familie, dacă nu mai prezentați simptome, fără a fi necesar un test pentru aceasta.
  • Veți respecta în continuare toate regulile de protecție (obligatoriu cu mască în primele zece zile).

Care sunt documentele necesare pentru perioada de carantină sau izolare?

  • Decizia de izolare/carantinare (după caz) emisă de DSP.
  • Dacă ai fost bolnav de COVID-19 și ai ieşit din perioada de izolare de 14 zile, vei transmite medicului tău de familie decizia de izolare emisă de DSP şi vei primi certificatul de concediu medical.
  • Elevii și studenţii primesc un document pentru motivarea absențelor şi un aviz epidemiologic pentru reintrare în colectivitate.
  • Dacă ai stat în carantină, fiind contact apropiat cu o persoană bolnavă COVID-19, vei prezenta medicului de familie decizia de carantinare emisă de DSP, în baza căreia îți va fi eliberat concediul medical pentru perioada consemnată în decizie.

Atenție!

  • Concediile medicale se eliberează retroactiv, în termen de 30 de zile de la ieşirea din izolare sau carantină.
  • Perioada pentru care se acordă concediul medical este cea precizată în decizia de carantină emisă de Direcția de Sănătate Publică.
  • Persoanele care locuiesc la aceeasi adresa, alături de dumneavoastră, nu intră în carantină pentru că nu sunt consideraţi contacţi ai persoanei pozitive şi nu beneficiază de concediu medical!

The post DSP Neamț: material informativ COVID 19 appeared first on Stiri Neamt.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo