Un raport al Forumului Economic Mondial (FEM) a prezis că până în 2025 mașinile vor prelua și executa jumătate din sarcinile de lucru, ceea ce va crea 97 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume, însă va distruge același număr de locuri de muncă în acest proces în urma căruia mulți oameni vor fi în pericol să-și piardă serviciul.
Cei mai vulnerabili la această schimbare sunt cei care îndeplinesc sarcini de rutină în administrații sau prelucrarea datelor, potrivit raportului FEM. Această schimbare va accentua probabil inegalitățile sociale, atrage atenția Science Times.
În raport se mai precizează că „revoluția roboților” va crea locuri de muncă în domeniul îngrijirii, depistării erorilor și al economiei ecologice. Cercetările au vizat peste 300 de companii mari, care au în total peste opt milioane de angajați în întreaga lume.
Revoluția roboților înseamnă automatizarea muncii
Din cele 300 de companii mari chestionate, 50% dintre ele au spus că se așteaptă ca automatizarea să accelereze procesele în unele zone ale afacerii lor, în timp ce alte 43% iau în calcul reducerea locurilor de muncă ca urmare a înlocuirii cu tehnologie.
Potrivit FEM, pandemia a accelerat adoptarea noilor tehnologii, deoarece firmele au căutat noi modalități de a reduce costurile și de a folosi noi modalități de lucru. Raportul a lansat și un avertisment legat de faptul că angajații se confruntă cu o amenințare dublă din cauza accelerării automatizării și a recesiunii din cauza pandemiei COVID-19.
Saadia Zahidi, director general la Forumului Economic Mondial, a declarat că „aceste lucruri au adâncit inegalitățile existente pe piețele forței de muncă și au inversat câștigurile obținute de la criza financiară mondială din 2007-2008”.
Unii experți au spus că roboții nu vor lua locurile de muncă ale oamenilor, în ciuda faptului că mașinile îndeplinesc jumătate din sarcinile de lucru. Mai multe mașini care îndeplinesc sarcini de lucru vor deschide mai multe locuri de muncă pentru oameni, care pot face mai multe, potrivit studiului Forumului Economic Mondial despre viitorul locurilor de muncă.
În prezent, mașinile fac o treime din sarcinile de lucru
Până în prezent, aproximativ o treime din toate sarcinile de lucru au fost realizate de mașini, în timp ce oamenii au făcut restul, se mai arată în raportul FEM. Situația se va schimba, însă, până în 2025.
Cererea de forță de muncă care implică abilități umane, precum consiliere, comunicare, interacțiune și luarea deciziilor, ar crește. La fel ar urma să crească cererea de angajați pentru ocuparea locurilor de muncă în economia verde și noi roluri în domeniul ingineriei și cloud computing-ul.
Din nefericire, milioane de angajați care efectuează munci manuale vor fi considerați depășiți din cauza tehnologiei sau automatizării, trebuind să fie recalificați. Raportul atrage atenția că acești angajați vor trebui să dobândească noi abilități pentru a face față schimbării, iar guvernele ar trebui să ofere „plase de siguranță mai puternice pentru angajații înlocuiți”.
Vă recomandăm să citiți și:
Studiu: Robotizarea creează noi locuri de muncă
Bill Gates vrea taxarea roboţilor care iau locurile de muncă ale oamenilor
Cercetătorii au inventat un robot comestibil
Articolul Revoluția roboților: Până în 2025 mașinile trebuie să facă jumătate din toate sarcinile de lucru apare prima dată în Descopera.ro.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.