Centrele de vaccinare împotriva COVID-19 au fost înființate prin ordin al ministrului Sănătăți, la propunerea DSP-urilor și vor funcționa ca centre fixe, mobile, drive-through, la nivelul medicilor de familie sau centre în locații specifice.
A fost aprobat, miercuri, ordinul comun pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.
Conform documentului, centrele sunt înființate prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, și vor fi organizate sub mai multe forme, respectiv: centre de vaccinare fixe; centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formațiuni mobile, care aparțin Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență si/sau Ministerului Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora; echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice; centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale; la nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile.
Cine va realiza vaccinarea împotriva COVID-19
Actul normativ prevede că direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București avizează temporar funcționarea centrelor de vaccinare, pe baza metodologiei proprii, a documentelor depuse de către deținătorul/administratorul spațiului și după evaluarea dotării fiecărui centru.
Centrele de vaccinare care aparțin ministerelor cu rețea proprie vor fi organizate și avizate de către structurile proprii, cu respectarea cerințelor legale.
Vaccinarea se va realiza de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), potrivit Mediafax.
Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator
Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator și va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecțional (flux unidirecțional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic și personal medical auxiliar.
„Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menține un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise si perioadei de monitorizare post-vaccinare și pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin. Persoanele se vor putea programa on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz”, anunță coordonatorii vaccinării.
Centrele de stocare și distribuire a vaccinului împotriva COVID-19 desemnate oficial sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” București; Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași; Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca; Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța; Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova; Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” Brașov; Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara.
Articolul Unde vor funcționa centrele de vaccinare împotriva COVID-19 din România apare prima dată în Descopera.ro.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.