Matrosskaya Tishina e una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Destinată VIP-urilor, nu e o pușcărie clasică austeră, din contră, vine cu niște condiții inexistente în alte locuri de detenție - toaletă personală, frigider și televizor -, însă cu un preț pe măsură: izolare totală și supraveghere continuă.
Politico.eu scrie despre locul de detenție în care a fost dus, duminica trecută, Alexei Navalnîi, reținut pe aeroportul din Moscova la puțin timp după aterizarea în capitala Rusiei, la revenirea de la Berlin.
„Cea mai cunoscută închisoare din capitala rusă”, descrisă de un tabloid moscovit drept „hotelul de cinci stele al deținuților-vedete”, Matrosskaya Tishina e sinonimul izolării.
E un loc în care contactul uman și comunicarea sunt reduse la minimum inclusiv de gardieni, care pocnesc din degete sau zdrăngăne din legătura de chei ca să se anunțe unii pe alții că au adus un nou prizonier, în loc să-și vorbească. O dată „anunțul” făcut, ușile se deschid și se închid repede în urma gardienilor și a deținuților, interacțiunea durând secunde.
Cel puțin 30 de zile va petrece aici opozantul lui Putin.
La o zi după încarcerare, Navalnîi a avut puterea să glumească pe Instagram pe seama situației sale și a comparat „șederea” la Matrosskaya Tishina cu perioada petrecută în Charité Hospital din Germania, unde a fost transferat la sfârșitul verii trecute, după ce a fost otrăvit cu Noviciok.
Aici, nu-mi bagă ace în vene și tuburi în diverse părți ale corpului și nici nu mă conectează la aparate - cel puțin nu încă. Și vorbesc limba mea. E un mare plus.
Aleksei Navalnîi:Dincolo
de glumă, susținătorii lui Navalnîi cred că acesta nu e în
siguranță în închisoarea moscovită.
Aflată sub control federal, nu regional, Matrosskaya Tishina are o capacitate de numai 100 de deținuți și „găzduiește”, de obicei, politicieni, oligarhi căzuți în dizgrație, dar și lideri mafioți.
Aici au fost încarcerate, de-a lungul timpului, personalități ca scriitorul naționalist Ivan Mironov, condamnat la 3 ani de detenție după ce a luat parte la complotul ce viza asasinarea lui Anatoli Chubais, politician și businessman, arhitect al privatizării în era post-sovietică, oligarhul Mihail Hodorkovski, băgat la închisoare după ce l-a înfruntat pe Putin, sau Alexei Uliukaiev, fost ministru al economiei, condamnat pentru luare de mită.
E locul unde sunt încarcerați politicienii implicați în cazuri răsunătoare, dar, în principal, e locul unde Putin își închide dușmanii.
Zoia Svetova, activistă și comentator la MBK Media, pentru Politico:Aflat în carantină pentru două săptămâni, Navalnîi e închis singur într-o celulă de 2 metri pătrați, destinată, altfel, unui număr de trei deținuți.
Supravegheat non-stop, inclusiv la toaletă!
Alexei
Melnikov, membru al ONK, o
organizație independentă de monitorizare a condițiilor de
detenție, care l-a vizitat pe Navalnîi luni, a declarat că
opozantul lui Putin are în celulă, care
e vopsită în verde,
televizor, frigider, un
fierbător, toaletă proprie și apă caldă 24 de ore din 24.
Tot
24 de ore din 24 e însă și supravegheat. Sunt montate camere de
luat vederi peste tot, inclusiv în toaletă!
Zoia
Svetova are
convingerea că Navalnîi a fost dus la
Matrosskaya
Tishina - și
nu la altă închisoare - pentru a fi împiedicat
să interacționeze cu alți deținuți și pentru
ca nicio informație din exterior să nu ajungă la el.
„Nu
există intimitate și confidențialitate la Matrosskaya
Tishina”, spune și
avocatul lui Navalnîi, Olga Mikhailova.
Odată închis acolo, devii proprietatea lor. Fac ce vor cu tine. Te izolează, taie mijloacele de comunicare, taie orice sursă de informații.
Marina Litvinovich, membru ONK:Chiar
și în ora în care li se permite să iasă la aer, în niște
curticele amenajate pe acoperișul închisorii, deținuții nu
interacționează decât cu colegii de celulă. Navalnîi nu are
colegi de celulă, așa că e dus acolo singur.
„E vorba de niște îngrădituri acoperite, prevăzute doar cu niște mici găuri prin care intră un pic de aer. Deținuții sunt duși pe acoperiș, dar nu văd nicio clipă cerul”, spune Marina Litvinovich.
Singura
conexiune a lui Navalnîi cu lumea exterioară o reprezintă
scrisorile pe care le primește. Dar care, previzibil, sunt desfăcute
înainte de a ajunge la el. Iar uneori, oprite.
Miercuri,
soția lui Navalnîi, Iulia, a postat pe o rețea de socializare
mesajele primite de la conducerea închisorii după ce i-a trimis lui
Aleksei o scrisoare. În primul, era anunțată că scrisoarea a
ajuns la destinatar. În cel de-al doilea, i se spunea că a fost o
încurcătură și, de fapt, scrisoarea nu a ajuns.
La scurt timp, RosUznik, un grup de sprijin pentru deținuții politic, a anunțat că la Matrosskaya Tishina nu mai este livrată nicio scrisoare.
Avocata lui Navalnîi a confirmat că clientul ei nu a primit nicio scrisoare și a spus că la închisoare i s-a comunicat că, din cauza pandemiei de coronavirus, nu sunt permise niciun fel de pachete din exterior.
„Nu plănuiesc să mă spânzur, nici să-mi tai venele”
Faptul că e împiedicat să comunice cu familia e însă cea mai mică dintre probleme pentru Navalnîi, cred apropiații.
Ultima oară când a fost încarcerat, în vara lui 2019, a suferit o reacție alergic severă, despre care mulți cred că a fost rezultatul unei tentative de otrăvire.
Decesele „misterioase” ale deținuților sunt destul de obișnuite la Matrosskaya Tishina: avocatul Sergei Magnitski a murit în închisoarea moscovită din „cauze neelucidate”; în 2014, generalul Boris Kolesnikov, fost angajat la Direcția Anticorupție din Ministerul de Interne, și-a spart capul după ce „a căzut de pe scaun în timp ce spăla geamul celulei”, pentru ca șase săptămâni mai târziu, să se arunce pe geam în timpul unui interogatoriu; iar în 2016, un deținut, martor într-un proces important, „s-a sinucis”.
Orice se poate întâmpla în închisorile rusești. Dacă vor să scape de tine, o fac și nu va exista nicio dovadă a crimei lor.
Zoia Svetova:Din acest motiv, vineri seară, Navalnîi a postat pe Instagram - rețeaua de socializare e singurul mod în care poate transmite mesaje către exterior - un mesaj de „prevenție”, în caz că autoritățile au în plan să-i însceneze vreun „accident”.
Las asta aici, așa, în caz că se întâmplă ceva: nu am de gând să mă sinucid. Nu plănuiesc să mă spânzur, nici să-mi tai venele ori să-mi iau gâtul cu o lingură ascuțită (aluzie la armele albe improvizate de deținuți - n.r.). Cobor cu mare grijă scările, iar tensiunea îmi este luată în fiecare zi și e bună, așa că un atac de cord iese din discuție. Sunt stabil fizic și emoțional.
Aleksei Navalnîi, pe Instagram:În același mesaj, preluat de The Moscow Times, oponentul lui Putin le-a mulțumit susținătorilor săi, care plănuiesc să iasă în stradă sâmbătă, în cel puțin 50 de orașe, pentru a cere eliberarea lui, într-un protest de amploare.
„Știu că oamenii mă susțin și că voi primi ajutor. Respect tinerilor de pe TikTok care au luat atitudine în favoarea mea”, a mai scris el.
Pe TikTok s-a făcut în cea mai mare parte mobilizare pentru protestele de sâmbătă - acolo, numeroși adolescenți au postat clipuri în care anunță că vor participa la manifestații și că sunt pregătiți să fie arestați.
În schimb, pe YouTube a fost postată, de echipa lui Navalnîi, o anchetă care îl vizează pe președintele Rusiei și palatul opulent pe care acesta și l-ar fi construit pe malul Mării Negre. Clipul a adunat în doar două zile peste 45 de milioane de vizualizări și a stârnit un val de indignare.
Ca urmare a anunțului manifestației uriașe plănuite pentru acest weekend, mai mulți susținători și aliați ai lui Navalnîi au fost arestați.
Fotografii: EPA, Profimedia
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.