Slider

Cum a reușit clanul Rostaș din Bihor să fraudeze statul german cu 1.400.000 de euro. Indivizii au ridicat un palat și vile în satul natal

0

Frații Ioca, Iancu și Ghica Rostaş, din Cheriu, județul Bihor, sunt acuzați că fac parte dintr-o grupare care a falsificat acte pentru a obține ilegal alocații pentru copii și ajutoare pentru firmele aflate în dificultate. Doi dintre ei au fost arestați deja, iar al treilea tocmai a fost găsit în România, a scris portalul local Bihoreanul. Gruparea a fraudat bugetul public german cu peste 1,4 milioane euro.


Acuzele vizează, pe de-o parte, faptul că începând cu luna mai 2013 şi până în prezent, împreună cu fraţii săi şi cu alţi complici, Ioca Rostaș ar fi depus cereri pentru beneficii şi alocaţii pentru 102 copii ai unor familii de romi care nu aveau dreptul la acest sprijin, încasând în numele lor 845.340 de euro.Banda a depus și 105 cereri, pentru subvenţii pentru micii întreprinzători, ajutor de pandemie, totalizând 1.039.000 de euro, din care statul german a şi plătit, în 64 de cazuri, 598.000 de euro.

Afacerea cu alocații


Până în 2019, cetăţenii din ţările UE, deci inclusiv românii aflaţi în Germania, puteau solicita alocaţii pentru copii doar pe baza mutaţiei înregistrate la orice oficiu local de resort. Ulterior, legislaţia a devenit mai restrictivă, în sensul că străinii trebuie să demonstreze că au un loc de muncă ori că sunt mici întreprinzători, înregistraţi ca persoane fizice autorizate.


Valoarea alocaţiilor este consistentă. În 2017 varia între 192 de euro şi 223 de euro/lună/copil, iar acum se cifrează între 204 euro şi 235 de euro, în funcţie de numărul copiilor dintr-o familie.


„Învinuitul şi complicii săi au acţionat cu intenţia de a obţine o sursă substanţială de venit, care nu era doar temporară, pentru a-şi câştiga existenţa prin plata continuă a alocaţiilor pentru copii de către agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă”, se arată în mandatul european de arestare transmis la Oradea.


Cum racolau „beneficiarii”


Filiera racola „beneficiari” din rândul familiilor sărace cu mulţi copii din coloniile de romi. În unele cazuri, oamenii nici nu au ajuns în Germania, Ioca şi complicii luând doar actele de identitate şi certificatele de naştere ale copiilor din România. Cu ele se fabricau, apoi, acte de reşedinţă pentru adresa „Im Wohnpark”, din Bergheim.


Au fost şi situaţii în care oamenii au fost duşi pentru câteva zile în Bergheim sau Köln, unde li s-au deschis conturi bancare, cardurile fiindu-le apoi confiscate, iar ei primind în schimbul colaborării un mic comision cu care erau trimişi acasă. Alocaţiile le încasau membrii grupării.


La un calcul simplu, în cazul celor 102 copii, clanul încasa lunar peste 20.000 euro.


Pentru ca escrocheria să continue, membrii bandei au păstrat „dosarele” beneficiarilor, iar când plăţile au fost oprite din cauza înregistrărilor neclare sau a lipsei adeverinţelor şcolare pentru copii, fabricau din nou acte cum că titularii au domicilii stabile în Germania, măsluind inclusiv adeverinţe în numele şcolii „Schule am Tierpark”, prin care atestau că minorii urmează acolo o formă de învăţământ.


Afacerea cu ajutoare pe timp de pandemie


În plus, banda ar fi profitat şi de ajutoarele de urgenţă pentru cei afectaţi de pandemie acordate de guvernul german antreprenorilor. Cum cererile se depuneau online, în perioada 9 aprilie - 17 aprilie 2020, împreună cu trei complici, Ioca Rostaş a transformat în mici întreprinzători germani un număr de 105 persoane.


Sumele erau ridicate imediat în numerar şi transferate în alte conturi, nu înainte ca beneficiarii să plătească reţelei încă un comision, tot cash. În total, banda a depus 105 cereri, pentru subvenţii totalizând 1.039.000 de euro, din care statul german a şi plătit, în 64 de cazuri, 598.000 de euro.


Prinși în decembrie


Gruparea a fost destructurată în decembrie 2020, în cadrul unei ample operaţiuni ce a implicat percheziţii la 15 apartamente din localităţi din Germania (Köln, Bergheim, Krefeld, Essen și Pulheim) şi Austria (Linz, Frankenmarkt) şi arestarea a patru persoane.


Potrivit comunicatului autorităţilor judiciare, la acţiunea din 2 decembrie au participat peste 100 de poliţişti şi procurori, fiind ridicate laptopuri, telefoane mobile şi stick-uri USB. În apartamentul din Bergheim al unuia dintre suspecţi, poliţiştii au găsit un adevărat atelier unde se fabricau adeverinţe şcolare, acte de identitate şi permise de conducere folosite la întocmirea dosarelor pentru alocaţii.


Tot în decembrie a fost ridicat şi Ioca Rostaş, care se întorsese între timp în România. El a fost predat luna trecută germanilor, fiind depus în arestul Poliţiei din Köln, unde a fost plasat în carantină 15 zile, urmând să fie audiat.


Clanul Rostaş are o avere consistentă în satul Cheriu, comuna Oşorhei, unde a ridicat cea mai mare construcţie din localitate, un palat cu turnuleţe. Clădirea e proprietatea lui Ştefan Rostaş, tatăl celor trei tineri arestaţi în Germania. De asemenea, frații Rostaș au construit mai multe vile în localitatea bihoreană.


Ioca Rostaș pretinde că a fost doar un pion, iar restul bandei ar încerca să-i arunce în cârcă întreaga combinaţie pentru a scăpa de răspundere, spun apropiaţii săi.


„Familia clientului meu nu doreşte să facă niciun comentariu”, a declarat avocata din România a lui Ioca, Simona Paşcu, cea care ţine legătura şi cu apărătorul din Germania.


Foto: Bihoreanul


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo