Slider

Dacă ai făcut COVID-19 te-ai putea vaccina cu o singură doză? Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

0

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, spune, după ce Franța ar putea decide folosirea unei singure doze de vaccin pentru cei care au făcut deja COVID-19, că România va adopta măsura când vor exista date oficiale.

„Noi monitorizăm cu mare atenție toate recomandările la nivelul țărilor UE”, a spus Valeriu Gheorghiță, iar în momentul în care vor exista date suplimentare referitoare la faptul că o singură doză este suficientă pentru a asigura atât un nivel imun-protector imediat după vaccinare, cât și pe perioada de monitorizare a persoanelor respective, „cu siguranță și România va adopta aceste măsuri”.

Până atunci, autoritățile recomandă administrarea a două doze, chiar și persoanelor care în prealabil s-au infectat cu Sars-Cod-2.

„De ce acest lucru? Pentru că – datele pe care ne bazăm vin din studiile științifice efectuate – sunt dovezi medicale în acest sens care ne arată că profilul de siguranță, incidența și frecvența reacțiilor adverse la cele două categorii de persoane – persoane care au avut istoric de infecție, respectiv persoane fără istoric de infecție – a fost similar, fără să se înregistreze un profil de siguranță diferit la aceste categorii de persoane”, a afirmat Gheorghiță.

Câți români au făcut COVID-19 după ce s-au vaccinat

Peste 3.500 de români care au făcut cel puțin prima doză de vaccin au făcut Covid-19, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Există circa 3.500-3.600 de persoane care au dezvoltat infecția cu Sars-Cov-2 după prima doză, este de altfel principalul motiv pentru care aceste persoane nu s-au prezentat la doza de rapel, așa cum erau programate în platformă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a spus că numărul celor care au dezvoltat infecția după rapel este „foarte mic”.

În opinia coordonatorului campaniei de vaccinare anti-Covid, numărul de persoane infectate după vaccinare reprezintă un procent mic având în vedere că aproape 700 de mii de persoane au fost deja imunizate.

Pragul de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi crescut

Pragul de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca ar putea fi crescut până la 65 de ani sau chiar peste, a mai anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Întrebat care sunt intențiile specialiștilor în privința vaccinului AstraZeneca, în contextul în care România folosește acest vaccin la categoria de vârstă 18 – 55 de ani, Valeriu Gheorghiță a spus că datele științifice vor fi reevaluate cu siguranță.

„Vă reamintesc că în luna februarie există date noi referitoare la eficacitatea vaccinului produs de compania Astrazeneca, date care sunt în momentul de față în curs de publicare într-un jurnal de prestigiu. Acestea vor fi trimise și către Agenția Europeană a Medicamentului. În momentul în care aceste date vor fi acceptate și România probabil că va crește acest prag al vârstei la 65 de ani sau chiar peste, dacă datele disponibile vor fi în conformitate cu rata de eficacitate care să ne permită aceste decizii”, a afirmat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Acesta a dat asigurări că este un aspect la care autoritățile se uită „cu foarte mare seriozitate”.

Articolul Dacă ai făcut COVID-19 te-ai putea vaccina cu o singură doză? Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță apare prima dată în Descopera.ro.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo