Slider

Efectele vaccinării anti-COVID în rândul pacienților care fac dializă la Iași. Medic nefrolog: „Apare o imunitate de grup”

0

Spitalul Parhon din Iași raportează că incidența cazurilor de COVID-19 în rândul pacienților care au nevoie de dializă a scăzut cu 90%, după ce jumătate dintre pacienți s-au vaccinat. Dacă la testarea obligatorie la două săptămâni erau depistate de fiecare dată 20, chiar 25 de cazuri, în ultimele două ture de testare s-au depistat cel mult două persoane infectate.


Ministerul Sănătății a oferit miercuri cifre în care a arătat faptul că vaccinarea împotriva COVID-19 a personalului medical a dus la scăderea cu 87,7% a infectărilor în rândul acestora;Medicii Spitalului Parhon din Iași spun că au scăzut cu 90% cazurile celor depistați pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2, după ce 265 din cei circa 500 de pacienți care au nevoie de dializă s-au vaccinat;A scăzut și mortalitatea: dacă înainte la nivel european era 25% în rândul pacienților dializați, iar la Iași varia între 15 și 20%, acum, la Iași, nu s-au mai înregistrat decese în rândul pacienților depistați pozitiv în ultimele două săptămâni.

Pacienții care au nevoie de un transplant și sunt dependenți de dializă s-au aflat de la începutul pandemiei între cei vizați de protocolul periodic de testare de COVID-19. Reprezentanții Spitalului Parhon din Iași, singurul centru din Moldova de nefrologie și transplant renal, spun că testarea la două săptămâni a pacienților dializați arăta mereu minimum 20 de pacienți confirmați, în unele cazuri chiar 25.


Mortalitatea la centrul ieșean în rândul acestor pacienți depistați pozitiv a fost de 15-20% înaintea începerii vaccinării.


„Este vorba de o populație care a fost lovită dur de pandemie, cu mortalitate foarte mare - 25% dintre pacienții dializați, depistați pozitiv cu COVID-19, au decedat în Europa, iar în România mortalitatea este la fel de ridicată. Sunt pacienți vulnerabili, care sunt nevoiți să circule ca să vină la dializă, să stea cu alte persoane în salon și care aveau nevoie să fie diagnosticați rapid și izolați în caz de infecție, pentru a evita răspândirea bolii”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Parhon din Iași.


În ciuda circuitelor special făcute și a testării la două săptămâni, pacienții s-au îmbolnăvit în continuare, o parte dintre ei în comunitate, o altă parte în unitatea medicală. În total, din cei puțin peste 500 de pacienți care au nevoie de dializă, 40% au trecut în mod natural prin boală și au supraviețuit infecției.


Ulterior, odată cu vaccinarea, numărul de infecții a scăzut substanțial, chiar dacă doar 265 dintre pacienții dializați au fost de acord să fie imunizați, deci un procent ușor mai mare de 50%. 


„Am văzut că sunt speranțe ca această epidemie să se oprească în rândul cohortei de pacienți dializați atunci când a început să fie disponibilă vaccinarea și putem spune deja că apare o imunitate de grup în rândul acestei populații. E o combinație de vaccinare, testare și trecere prin boală care a dus la scăderea numărului noi de cazuri”, a precizat dr. Ionuț Nistor. 


Mai mult de atât, acesta spune că în ultima lună, la cele două rânduri de testări, au fost depistați doar 3 pacienți în total. Cifrele se suprapun cu începerea vaccinării pentru categoriile incluse în categoria a II-a, care a debutat la 19 ianuarie. Mai mult, în ultimele două săptămâni nu s-a mai înregistrat niciun deces în cadrul acestui grup de pacienți.


Acest model ar putea continua și pentru alte grupuri formate din populații cu risc crescut de mortalitate: de exemplu, centrele medico-sociale, pacienții cu diabet zaharat și obezitate, cei cu boli oncologice sau cu boli respiratorii cronice.

Dr. Ionuț Nistor:

Acesta a mai precizat faptul că imunizarea este mult mai recomandată trecerii în mod natural prin boală, fiindcă pacienții care au făcut forme medii sau severe au rămas cu sechele majore.


Numărul de reinternări în rândul acestora este de aproape 40%, pacienții suferind de sechele respiratorii, complicații cardiovasculare sau necesar de oxigen suplimentar. Recuperarea lor, explică dr. Ionuț Nistor, va fi un proces îndelungat și va presupune spitalizări prelungite. 


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo