Slider

Episcopul Hușilor, replică dură! „Câteodată confundăm curajul cu nesimțirea”!

0

ÎNVĂȚĂTURĂ…. Duminică, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, s-a aflat în mijlocul sătenilor din Văleni, Protopopiatul Huși, acolo unde a oficiat Sfânta Liturghie. În omilia sa, rostită la finalul slujbei, Episcopul Hușilor a explicat în ce constă virtutea curajului și a politeții și cum pot fi ele răstălmăcite:

„Câteodată confundăm curajul cu nesimțirea. Întâlnim oameni care, pentru a se justifica în bădărănia lor vor spune: «ce-mi în gușă, îmi e și-n căpușă», «eu sunt un om sincer». Cu alte cuvinte: «să mă înțelegi că am dreptul și să te jignesc, dacă sunt sincer».

Alții vor spune că «eu sunt un om direct, nu o iau pe ocolite», ca să se justifice în atitudinea lor de jignire, de dispreț și lipsă de sensibilitate față de oamenii din fața lor.

A fi curajos trebuie legat, obligatoriu, de politețe.

Rar găsim oameni care să întrupeze curajul – capacitatea de a spune elegant, cu foarte  mult respect, un punct de vedere discordant față de interlocutorul lor, dar să o facă cu foarte multă politețe.

Femeia din Evanghelie nu a intrat într-o polemică cu Domnul Hristos, într-o contradicție, așa cum noi, din păcate, suntem obișnuiți.

Când cineva are altă părere decât a noastră, intrăm într-o polemică foarte grosolană. Când nu mai sunt argumente, începem atacul la persoana respectivă, legându-ne de viața privată.

Facem saltul de la o discuție care ar trebui să se axeze pe ideile pe care le punem în mișcare, la atacul la persoană. Nu este dovadă de politețe.

Nu am mai fost politicoși din momentul în care am intrat în contradicție. Acest lucru spune despre noi ceea ce suntem cu adevărat – oameni lipsiți de politețe, nesimțiți.

Regăsim foarte greu politețea, inclusiv în clasa politică, printre intelectuali și chiar în Biserică.

Un om politicos, care știe cum să se comporte chiar și în situații care nu îi convin sau care îi sunt ostile, este un om inteligent.

Însăși inteligența ne ajută să ne comportăm ca femeia cananeeancă: cu curaj și foarte multă politețe.

Nimănui Hristos, în Evanghelie, nu i S-a adresat atât de admirativ precum s-a adresat acestei femei: «mare este credința ta, fie ție după cum voiești». Celorlalți le spunea, «fie după credința ta».

Femeia a trecut toate probele datorită celor trei virtuți: curaj, politețe, inteligență, – pe care tare bine ar fi să le regăsim și în societatea în care trăim. Să găsim curaj, care să fie legat de multă politețe, de foarte mult bun simț și de inteligență”.

În final, Preasfințitul Ignatie a remarcat faptul că și atitudinea politicoasă poate fi ipocrită, precizând și modul în care aceasta poate fi depistată:

„De multe ori și politețea poate fi deformată. Poți fi un om politicos, dar viclean, ipocrit. Te comporți elegant doar de fațadă. Când te întâlnești cu altcineva, murdărești identitatea celui de dinainte, îl bârfești, îl calomniezi.

Un om politicos nu bârfește. Aceasta este lampa de control din care ne putem da seama că cineva nu este ipocrit: nu îl bârfește pe cel pe care a vrut să îl impresioneze prin comportamentul lui.

Bârfa trădează, developează – este ca substanța în care erau puse filmele pentru a se vedea fotografiile, imaginile.

Dumnezeu ne-a înzestrat – fără să fim psihologi, cu un simț deosebit în ceea ce privește falsul, ipocrizia și minciuna.

Ne dăm seama, de departe, de un om șmecher, fals. Îl simțim.

Se mai întâmplă să ne și înșelăm și să nu fim siguri pe intuiția noastră, dar, în mare parte, simțim omul care vrea să ne viclenească și care crede că ne-a manipulat, atunci când noi îl trecem cu vederea și nu îi spunem. Se înșală.

Reperăm foarte ușor viclenia, ipocrizia și falsul”.

Daniel Tănăsuc

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo