DISCUȚII… Sunt diverse oportunități de afaceri în Republica Moldova, însă puțini sunt oamenii de afaceri vasluieni care au curajul să investească acolo, din diverse motive. Nici investitorii din județele de graniță ale UE nu vin să investească în R.Moldova, deși autoritățile de la Chișinău susțin că oferă o serie de facilități celor care deschid afaceri în țara vecină.
Schimburile economice între cele două țări situează Romănia pe locul 1, în ciuda faptului că politicienii, atât romăni cât și cei din Chișinău, nu fac nimic concret în amplificarea legăturilor economice cât și sociale. Promisiuni electorale care au curs în campaniile electorale ale politicienilor români și moldoveni, dar care nu s-au concretizat…
Tocmai de aceea, demersurile făcute de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ar putea fi privite ca o șansă pentru acei investitori din județ care vor să se extindă peste Prut.
Președintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin, a fost prezent zilele trecute la Hâncești, pentru a afla ce oportunități de afaceri sunt pentru managerii vasluieni în acest oraș situat la 37 km de vama Leușeni, deci foarte aproape de județul nostru.
Gala Oamenilor de afaceri vasluieni, ediția 2020, eveniment organizat online, din cauza pandemiei de Covid 19, a acordat directoarei Camerei de Comerț și Industrie a Raionului Hăncești, Republica Moldova, Tatiana Cojocaru, placheta de merit pentru întraga activitate în acest domeniu. Constantin a mers personal la Hâncești, zilele trecute, pentru a-i înmâna această plachetă directoarei CCI Hâncești și a discuta despre proiectele de viitor ale regiunii.
„Vrem să dezvoltăm tot felul de proiecte comune cu această zonă, apropiată de județul Vaslui, inclusiv proiecte cu fonduri europene. Pe ambele maluri ale Prutului sunt români și se lucrează în folosul antreprenorilor din cele două țări.
Avem multe, foarte multe de discutat. O perioadă am avut impresia că relațiile noastre sunt foarte bune. Am vorbit foarte frumos, dar nu am făcut mare lucru. E nevoie de investiții mai multe, nu numai ale moldovenilor în România, care ne cam fac de râs, pentru că au mai multe firme deschise în spațiul românesc, vreo 3.800 și ceva, decât avem noi în spațiul moldovenesc.
Ori, atunci, dacă vrem să le fim aproape, trebuie să venim aici, să deschidem tot felul de firme”, spune președintele CCIA Vaslui.
„S-au schimbat foarte multe lucruri, la noi. La Hâncești, intrând dinspre Chișinău, este o hală foarte mare, denumită „Zonă Economică Liberă”. Acolo sunt spații libere, unde investitorii din România pot deschide fabrici de tot felul. Vor avea tot felul de înlesniri fiscale, dacă vin aici.
Din păcate, unii dintre agenții noștri economici și-au stopat activitatea, din cauza pandemiei, însă mai sunt firme din agricultură au rezistat. Avem oportunități diverse, chiar există o fabrică de încălțăminte de sport care produce pentru România”, a spus Tatiana Cojocaru, directoarea filialei Hâncești a CCI.
Daniel Tănăsuc
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.