Vineri, la o săptămână de la incendiul din Institutul Matei Balș, în urma căruia au murit 14 oameni, la Curtea de Apel Bucureşti a fost al 75-lea termen din procesul Colectiv, iar judecătorii au audiat doi martori. Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă, trebuia să apară şi el în faţa instanţei, dar a anunţat că nu poate veni, pentru că are programare la un spital din Istanbul.
La 7 februarie 2017, la Judecătoria Sectorului 4 începea procesul în care patronii clubului Colectiv, cei ai firmei de artificii şi unul dintre pirotehnişti erau acuzaţi de omor şi vătămare corporală din culpă.
După patru ani, la Curtea de Apel Bucureşti încă se fac reaudieri de martori, pentru a se stabili cine făcea instructajul pirotehniştilor şi cine aviza hotărârile de consiliu local.
Mărturia şefei de la Direcţia Juridică
Maria Bălan a fost şefa Direcţiei Juridice din Primăria Sectorului 4 în perioada 2006-2016. Azi, ea e pensionară. A fost citată ca martor la proces de apărarea lui Cristian Popescu Piedone, fost primar la sectorul 4 şi actual primar la sectorul 5.
Piedone lipseşte din sala de judecată. Martora stă în faţa instanţei, în geaca de fâş, cu căciula pe cap şi cu geanta în mână, şi răspunde întrebărilor. Are gura acoperită cu o mască de protecţie FPP2, care o împiedică să vorbească, iar din spatele panourilor de plexiglas montate pe masa lor, judecătorii se chinuie să înţeleagă ce spune femeia.
„Vă rog să vă puneţi măşti corespunzătoare, că nu auzim nimic! Suntem într-o sală de judecată, nu într-o sală de operaţii chirurgicale”, spune preşedinta completului, judecătoarea Pretoria Dumitrache.
Maria Bălan vorbeşte cât de tare poate şi susţine că Direcţia Juridică pe care o conducea nu ştia că autorizaţia de funcţionare pentru agenţii economici se elibera fără aviz de securitate la incendiu. Mai spune că nu-şi aduce aminte să i se fi cerut vreun punct de vedere cu privire la hotărârile de consiliul local prin care s-a decis această procedură.
„Direcţia Juridică se ocupa de petiţiile cetăţenilor, de litigiile primăriei şi de contractele de achiziţii şi verifica doar legalitatea autorizaţiilor de construcţie, nu şi a celor de funcţionare”, declară ea.
„După incendiul de la Colectiv, a început să se ceară şi la Primăria Sectorului 4 avizul şi autorizaţia PSI. Iar atunci, imediat, s-a oprit emiterea acestor autorizaţii de funcţionare pentru agenţii economici, pentru că s-a încercat îndeplinirea tuturor condiţiilor de legalitate”, mărturiseşte fosta şefă a Direcţiei Juridice.
Fost pompier: „Trebuia încheiat un contract cu proprietarii”
Urmează audierea lui Marin Ene, fost angajat al ISU, azi pensionar MAI şi acţionar la o societate care, în perioada 2014-2015, a oferit firmei de artificii GOLDEN IDEAS asistenţă tehnică de specialitate în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Fostul pompier spune că de instruirea pirotehniştilor, deci şi a celor doi care au montat artificiile în clubul Colectiv, se ocupa Niţă Cristian. Iar „când se organiza un eveniment, utilizatorul locaţiei trebuia să ofere firmei care manipula produsele pirotehnice toate detaliile tehnice ale acelui loc: cum sunt construiţi pereţii, unde vor sta spectatorii şi alte aspecte”.
Serviciile pirotehnice nu puteau fi prestate, a declarat Ene instanţei, „dacă nu exista un contract scris între pirotehnişti şi proprietarii acelei locaţii”. Ultimii ar fi trebuit să semneze şi o fişă colectivă de instructaj, ce se întocmea înaintea fiecărui eveniment.
64 de oameni au murit în urma incendiului care a izbucnit în clubul Colectiv, în seara de 30 octombrie 2015. A 65-a victimă a murit la doi ani de la tragedie.
Trei ore a durat audierea acestor doi martori. La termenul de vineri, 5 februarie, trebuia să fie prezent şi Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, însă el a depus la dosar un document că nu poate veni, deoarece are o programare la „American Hospital Istanbul”.
Audierea lui Băluță a fost cerută de patronii clubului Colectiv. La data incendiului, acesta era viceprimar al sectorului 4.
„Poate fi prezent la termenul următorul”, i-a anunţat pe judecători un avocat, la finalul şedinţei. „Îl vom cita altă dată”, a decis preşedinta completului.
Pe 17 februarie vor fi reaudiaţi alţi trei martori propuşi de avocaţii lui Cristian Popescu Piedone.
Procesul a intrat în linie dreaptă
Curtea de Apel Bucureşti a aprobat reaudierea a 17 martori din dosarul Colectiv şi urmează să se pronunţe dacă admite audierea lui Andrei Găluţ, fostul solist de la „Goodbye to Gravity”, singurul membru din formaţie care a supravieţuit incendiului.
ISUBIF, parte responsabilă civilmente în acest dosar, solicitase instanţei ca Ministerul Sănătăţii să furnizeze un raport din ianuarie 2017, referitor la incidenţa şi la rolul infecţiilor nosocomiale. ISUBIF mai ceruse efectuarea unui supliment de expertiză medico-legală pentru toate cele 64 de victime ale incendiului, „pentru a se stabili rolul infecţiilor nosocomiale în decesul acestora”, dar instanţa a respins ambele cereri, ca „neutile cauzei”.
13 dintre martorii aprobaţi s-au prezentat până acum în faţa instanţei, iar avocaţii estimează că, din martie, ar putea începe audierea inculpaţilor care vor să dea declaraţii în apel.
Instanţa a stabilit deja următoarele termene de judecată, unul la două săptămâni, până în data de 14 aprilie.
Condamnările de la Tribunalul București
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:
● Cristian Popescu Piedone - fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare;● Anastasescu George Alin - patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare;● Mincu Costin - patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare;● Gancea Paul-Cătălin - patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare; ● Radu Antonina - pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare cu executare; ● Matei George-Petrică - pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare cu executare; ● Iofciu Aurelia - angajată Primărie Sector 4: 8 ani de închisoare cu executare; ● Ganea Luminiţa Larisa - consilier superior Primărie Sector 4: 7 ani de închisoare cu executare; ● Moţoc Sandra Ramona - referent superior Primărie Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare;● Niţă Daniela Ioana - patron firmă de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare; ● Niţă Cristian Mihai - patron firmă de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare;● Zaharia Viorel - pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare cu executare; ● Moise Marian - pirotehnist: 10 ani de închisoare cu executare; ● Clubul Colectiv SRL - 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă și confiscarea sumei de 62.298 de lei; ● Golden Ideas Fireworks Artists SRL - 470 de zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă; ● SC Noran Prompt Serv SRL - confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Decizia nu este definitivă, iar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Bucureşti.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.