Slider

Spitalul mobil de la Lețcani, bombă cu ceas. Raportul ISU arată improvizații la instalația electrică, scurgeri de lichide combustibile și căi de evacuare blocate

0

Libertatea a intrat în posesia unui raport realizat de ISU Iași în urma verificărilor efectuate la Spitalul mobil de la Lețcani, care arată că o tragedie era posibilă în orice moment. În saloanele de Terapie Intensivă erau utilizate prelungitoare fără grad de protecție, au fost descoperite improvizații la instalația electrică, iar ușile de intrare în pavilioane se pot bloca în timpul unei evacuări de urgență.


Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Iași au efectuat mai multe controale la Spitalul mobil de la Lețcani, de la deschiderea sa în octombrie, inclusiv o verificare a saloanelor ATI, după incendiul de la Piatra Neamț.


Concluziile sunt îngrijorătoare, fiind zeci de observații făcute cu privire la amenajarea spațiului pentru o maximă siguranță a personalului medical și a pacienților în cazul unui incendiu.


Deși o parte dintre acestea observații au fost remediate în lunile dinaintea închiderii unității medicale, cele care încă se regăsesc ridică probleme de securitate, în cazul redeschiderii spitalului mobil.



Instalația electrică are defecțiuni și improvizații riscante


Inspectorii de la ISU Iași au constatat mai multe probleme grave pe partea electrică în momentul în care au inspectat unitatea medicală.


Una dintre acestea are legătură cu extinctoarele: în saloanele ATI au fost depistate doar cele de tip P6 ABC, dar și nu de tip G, care sunt recomandate pentru incendiile de natură electrică.


De altfel, o parte dintre extinctoare nici nu au putut fi evaluate, fiindcă aveau instrucțiuni de utilizare exclusiv în limba turcă.


Și la instalația electrică în sine au fost depistate probleme, defecțiuni și improvizații.


În unele spații ale unității instalația electrică era folosită în stare defectă, uzată și/sau cu improvizații ale acesteia și/sau ale receptorilor electrici, existau conductori electrici care erau expuși unor acțiuni mecanice. Se folosesc prelungitoare, dar este interzisă exploatarea instalației electrice cu acestea, deoarece nu au gradul de protecție IP necesar mediului în care sunt montate.

Raportul consultat de Libertatea arată că:

Același document specifică faptul că, pe timpul testării surselor secundare de alimentare cu energie electrică, s-a constatat că unul dintre cele trei electrogeneratoare nu a funcționat la parametri corespunzători: „intrarea în sarcină s-a făcut cu dificultate”, iar pompierii au găsit în carcasa generatorului pete și scurgeri de lichide combustibile.



Căile de evacuare, blocate parțial sau total


O altă serie de probleme grave identificate de pompieri ține de compartimentarea spațiilor și de accesibilitate.


Aceștia au găsit pe holurile celor 100 de containere tip pavilion mobilier care nu avea ce să caute acolo: spații de lucru constând în mese cu medicația pacienților, frigidere, alte piese de mobilier, care „reduc lățimea căii de evacuare”.


„Acestea determină reducerea gabaritului, blocarea totală/parțială a căilor de evacuare și creșterea densității de sarcină termică, fapt ce determină îngreunarea activității de evacuare în situații de urgență și a accesului forțelor de intervenție”, atrag atenția reprezentanții ISU în răspunsul remis Libertatea.


La momentul controlului, nu erau marcate și montate etichete pe ușile camerelor și saloanelor de bolnavi, nici în dreptul paturilor acestora, pentru a ști care dintre ei se pot deplasa singuri și care au nevoie de ajutor, în cazul unei evacuări.


Totodată, containerele nu au un sistem de evacuare a fumului și a gazelor fierbinți, în cazul unui incendiu.



În caz de incendiu, medicii și pacienții riscă să rămână blocați înăuntru 


Raportul ISU mai arată că, în cazul unei evacuări de urgență, există o problemă cu ușile de acces în containere. Acestea se deschid prin glisare, având un sistem electronic, iar în cazul unei posibile defectări, vor trebui deschise, dacă se poate, manual, prin tragere.


„Nu sunt asigurate măsuri pentru evacuarea utilizatorilor în condiții de siguranță, astfel că ușile de pe căile de evacuare nu sunt cu deschidere de tip obișnuit pe balamale sau pivoți și nici nu există în imediata lor apropiere uși pietonale. Pe căile de evacuare sunt uși tip glisant, fără ca acestea să aibă în imediata lor apropiere uși pietonale obișnuite, pe balamale, existând astfel riscul de a se bloca din cauza funcționării defectuoase a mecanismelor lor auxiliare”, se precizează în raport.


Practic, în cazul unui incendiu, există riscul ca personalul medical și pacienții să rămână blocați în interior până la venirea echipajelor de intervenție de la ISU Iași. 


Reprezentanții ISU au mai identificat faptul că, deși sunt montați senzori de fum autonomi pe holuri (căi evacuare) și în băi, nu este realizat un sistem de alertare a unui posibil incendiu. Adică, nu există instalație de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor. Și nu există nici „hidranți interiori” pentru stingerea incendiilor.


Pompierii au constat că la Spitalul de Boli Infecțioase, de care aparține Spitalul mobil de la Lețcani ca secție exterioară, există personal de specialitate angajat „în domeniul apărării împotriva incendiilor”. La Lețcani,însă, nu activează nimeni „exclusiv pentru această activitate”.


Stație oxigen

Saga spitalului mobil de la Lețcani


Spitalul mobil de la Lețcani a fost inaugurat în octombrie 2020, la șapte luni de la licitația demarată de Asociația EURONEST, cu banii de la Consiliile Județene Iași și Neamț. Cu o valoare totală de 13,2 milioane de euro, au existat mai multe probleme cu privire livrarea și punerea în funcțiune a acestuia.


Există o anchetă DNA în curs în ceea ce privește achiziția spitalului, iar un raport al Corpului de control de la Ministerul Sănătății a găsit peste 31 de nereguli în funcționarea unității.


Cele mai grave au fost prezentate de managerul unității într-o conferință de presă, în care a precizat că în saloanele în care instalația de climatizare funcționa, în zilele geroase au fost și temperaturi negative.


Spitalul mobil de la Lețcani a fost închis pentru cinci zile pe 14 ianuarie, pentru dezinfecție și „remedierea unor defecțiuni tehnice”, dar nu a mai fost deschis de atunci.


În perioada în care în saloane au fost înregistrate temperaturi negative, acolo nu erau internați pacienți, bolnavii fiind transferați înaintea scăderii temperaturilor la spitalele COVID-19 din Iași.


Pacienți transferați la Lețcani după incendiul de la Piatra Neamț


În unitatea medicală din Lețcani au ajuns șase din cei șapte pacienți în stare gravă din cauza infecției cu SARS-CoV-2 care au fost transferați de la Spitalul Județean din Piatra Neamț după incendiul din 14 noiembrie 2020, în timpul căruia au murit 10 bolnavi de COVID.


O altă tragedie în sistemul medical din România a avut loc la Institutul Matei Balș din București, pe 29 ianuarie 2021, când 5 pacienți au murit după ce un incendiu a izbucnit într-un salon COVID-19. Deși nu a fost vorba de o secție ATI, în salonul respectiv mai mulți pacienți primeau oxigen pentru a putea să respire mai ușor. Pavilionul de la Institutul Matei Balș care a ars nu avea autorizație la incendiu.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo