Istoricul Vladimir Tismăneanu a câştigat pe fond, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul împotriva Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării CNCD. Acesta a fost amendat de CNCD în luna mai 2020 cu 5.000 de lei pentru o postare cu conotații rasiste. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs, potrivit G4Media.
La 10 luni după ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și l-a amendat pe Vladimir Tismăneanu pentru că a postat o imagine cu conotații rasiste, Curtea de Apel a anulat decizia CNCD.
„Anulează Hotărârea nr. 394/06.05.2020 a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la sediul Curții de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 05.02.2021”, se arată în soluția dată, vineri, de Curtea de Apel București.
„Sunt un adversar intransigent al oricărei forme de discriminare. Mă voi opune în continuare, fără rezerve, naționalismului etnocentric, xenofobiei, șovinismului. Pentru mine, este un subiect închis”, a declarat Tismăneanu pentru G4Media.
O reacție după pronunțarea deciziei a venit și din partea lui Ciprian Necula, sociolog și profesor universitar asociat la SNSPA și cunoscut activist pentru drepturile minorităților.
„Am văzut moda în rândul politicienilor de a nu comenta decizii ale justiției. Eh, eu nefiind politician, îmi permit să spun că prin șmecherii procedurale a fost anulată decizia CNCD împotriva lui Tismăneanu. Practic, nu spune că nu e rasist, dar... Asztalos Csaba sper să faceți recurs”, a scris acesta pe Facebook.
În luna mai, Vladimir Tismăneanu și-a cerut scuze pentru postarea sa pe care ulterior a șters-o.
„O eroare, o precizare. Azi am postat, vreme de câteva minute, o poză primită pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i desluşisem implicaţiile rasiste. Am şters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranţă, excluziune. Învăţătură de minte pentru mine. Poate şi pentru alţii” , spunea atunci istoricul.
Decizia dată, vineri, de Curtea de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.