O grupare de braconieri care acționa în zona pădurilor Oituz, din județul Bacău, a fost destructurată de polițiști. Dintre cei 18 suspecți, șase au fost trimiși în judecată și condamnați recent de Judecătoria Onești la pedepse cu suspendare, cuprinse între 11 luni și un an și șase luni.
În zona pădurilor din sudul județului Bacău, braconajul a devenit o îndeletnicire transmisă din tată în fiu, acțiunile de prevenire ale autorităților nereușind să stopeze fenomenul. Recent, polițiștii băcăuani au descoperit, în timp ce investigau în alte anchete, că o amplă grupare de braconieri acționa în zona pădurilor din Oituz-Bogdănești.
Inițial, s-a reușit identificarea a 18 persoane asupra cărora exista suspiciunea că dețineau ilegal arme de vânătoare - o parte confecționate artizanal și avute din generație în generație, iar o altă parte provenite din afara țării.
Cu aceste arme și cu muniția aferentă, procurată tot ilegal, persoanele respective efectuau acte de braconaj pe fondurile cinegetice gestionate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bacău, respectiv Direcția Silvică.
Surse, la ocolul silvic
Cercetările efectuate de polițiști au reliefat că bunurile obținute în urma braconajului (carnea, trofeele) erau utilizate în scop personal sau valorificate prin intermediari.
„Deplasarea acestor persoane în teren se făcea după o înțelegere prealabilă, interesându-se anterior la diverse cunoștințe și organe silvice, pentru ca prin zonele în care vor merge la vânătoare să nu fie observate de persoane străine sau să nu existe controale sau partide de vânătoare organizate legal”, au explicat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Onești.
Muniție cumpărată sau confecționată manual
Potrivit anchetatorilor, muniția folosită de braconieri provenea de la vânătorii din zonă, care o vindeau sau o dădeau la schimb contra unor trofee sau a unor pachete cu carne.
„O parte din muniția folosită de cei care dețineau arme de foc artizanale se confecționa personal, la locuințele lor, folosind tuburi de cartuș trase anterior și utilizând apoi alice și pulbere”, mai arată procurorii.
66 de percheziții
Ancheta în acest caz a fost declanșată în 2017, când au fost efectuate 66 de percheziții în zona Oituz. La finalul anchetei, șase dintre cei 18 băcăuani bănuiți de braconaj au fost trimiși în judecată, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic, respectiv transportul vânatului dobândit în condiții ilegale. Niciunul dintre aceștia nu era deținător legal de arme.
În urma perchezițiilor, la domiciliile lor au fost descoperite piei de animal sălbatic, trofee, carne de vânat, arme și muniții. Bărbații puși sub acuzare și-au recunoscut faptele în fața instanței, uzând de procedura simplificată, pentru a beneficia de pedepse reduse.
Arma, găsită într-o scorbură
În timpul cercetărilor, în schimb, cu ocazia audierilor au invocat apărări neverosimile. Majoritatea dintre ei au invocat că armele descoperite la percheziții le-au găsit ascunse prin scorburi, în păduri.
La locuința unuia dintre bărbați au fost identificate, printre altele, trei piei de animale sălbatice, respectiv două de lup și una de viezure, plus trei panoplii din lemn pe care erau montate două coarne de cerb și un corn de la un căprior.
„Inculpatul a recunoscut că, în cursul anului 2016, nu mai știe exact perioada sau locul, a împușcat, fără drept, singur, un cerb în apropierea satului Poiana Sărată, pe care l-a transportat la domiciliul său pentru consum propriu, aceasta fiind singura acțiune de braconaj pe care a comis-o. Despre arma și muniția găsite la domiciliul său a menționat că le-a găsit într-o scorbură în cursul lunii septembrie, anul 2016, în pădurea din apropierea locuinței”, au precizat anchetatorii.
Declarațiile bărbatului au fost infirmate și de interceptări, care au confirmat că desfășurase mai multe activități de braconaj, inclusiv în grup, în pădurile din zona locuinței și din zona Poiana Sărată.
Căuta ciuperci și a găsit cartușe
Un alt inculpat, deși toate probele indicau că a desfășurat „o activitate intensă de braconaj cinegetic”, le-a declarat procurorilor că, de fapt, a mers în pădure doar pentru a-și plimba câinii sau pentru a culege bureți.
La o astfel de plimbare, susține el, a găsit și 15 cartușe de vânătoare pe care le-a luat acasă. Declarațiile sale au fost considerate de procurori nesincere.
Potrivit anchetatorilor, bărbatul a apelat la ajutorul unui vânător autorizat, căruia îi solicita să-i achiziționeze muniție de vânătoare de la un magazin de arme din Onești, oferindu-i, în schimb, diferite sume de bani.
Blană de capră neagră
La locuința unuia dintre braconieri, polițiștii au descoperit și o blană de capră neagră, care, în urma expertizei, s-a stabilit că avea o vechime de o lună de la jupuire.
Bărbatul a invocat că găsise capra neagră înghețată lângă o apă, în pădure și a transportat-o la domiciliul său, unde a eviscerat-o și tranșat-o. Carnea a susținut că a aruncat-o, iar blana a încercat să o vândă.
<strong>La aceeași locuință a fost descoperită și o blană de urs.</strong> Proprietarul a recunoscut că aceasta provine de la un urs pe care îl capturase cu o lună mai devreme cu ajutorul unor lațuri. Despre arma artizanală descoperită la locuința sa a spus și el că a găsit-o tot în pădure.
La gospodăria unui alt inculpat, polițiștii au găsit două arme de vânătoare confecționate artizanal, muniție, precum și o lunetă. Bărbatul a declarat că armele au aparținut tatălui său, decedat în urmă cu șapte ani, dar le-a păstrat pentru a se apăra de animalele sălbatice.
Recunoașterea acuzațiilor aduce clemența judecătorilor
Ulterior, după ce dosarul a ajuns în instanță, toți cei șase inculpați au recunoscut acuzațiile așa cum au fost ele reținute de procurori, necontestând nicio probă. Recunoașterea faptelor a contribuit decisiv la stabilirea de către Judecătoria Onești a unor pedepse cu suspendare, cuprinse între 11 luni și un an și șase luni.
<strong>În plus, bărbatul la locuința căruia au fost descoperite rămășițele de urs și capră neagră a fost obligat de instanță să achite 46.000 de euro despăgubiri Ocolului Silvic Oituz.</strong>
Pedepsele blânde i-au nemulțumit pe procurori, care au contestat sentința instanței de fond. Dosarul a fost înaintat Curții de Apel Bacău, unde, pe 27 aprilie, va începe judecarea căii de atac.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.