Slider

Cum au reacționat copiii când au scapat de buda din curte. „O fetiță se învoia și petrecea timpul la toaleta din școală pentru că ăla era cel mai frumos loc pe care îl știa ea”

0

În comuna Motoșeni, Bacău, toate cele șase școli au toalete noi, construite în ultimii doi ani, prima dintre ele cu sprijinul unui ONG și de restul s-a ocupat municipalitatea. „Câteodată trebuie să vină cineva din exterior și să-ți spună: da, poți!”, s-a convins activista Alina Mirt, de la Fundația Terre des Hommes.


„Era foarte greu pe timpul toamnei să urcăm la deal pe noroi, fiindcă intram cu toată mizeria pe hol. Nu aveam hârtie igienică, să avem să ne spălăm acolo, nu aveam nici săpun, nimic”, spune o elevă, Andrada Gabriela, pentru Școala 9. „Acum e foarte bine, nu mai mergem prin frig, prin zăpadă, trecem direct din clasă în baie”, o aprobă și Mihăiță, elev și el într-una din aceste școli.


Drumul spre WC-ul vechi, aflat pe un delușor din spate, era greu de străbătut în zilele de toamnă cu noroi și pe gheața iernii. Copiii cădeau de multe ori în drumul spre toaleta care nu avea nici uși și nici chiuvetă. De hârtie sau dezinfectant nici nu se punea problema.


Toalete pentru toate cele șase școli


România este singura țară europeană în care peste un sfert dintre gospodării au toaletele în curte. Așa că nu e de mirare entuziasmul pentru construcția unei toalete interioare pe care l-au întâlnit activiștii de la TdH în școlile din Bacău, scrie Școala 9.


„Am întâlnit o fetiță în clasa a II-a sau a III-a, cred, care în timpul orei se învoia foarte des și petrecea timpul la toaletă, pentru că ăla era cel mai frumos loc pe care îl știa ea. Faptul că ea a văzut deja că așa ceva este posibil o va face să își dorească să aibă și pe viitor, la casa ei, o toaletă de tipul ăsta”, crede Alina.


Împreună cu colegul ei Marian Dămoc, Alina a bătut sute de mii de kilometri prin județ, de la o comunitate la alta, pentru a afla nevoile oamenilor. În trei ani au vizitat constant 37 de comune defavorizate, unde au întrebat copiii ce-și doresc. Asta a fost regula principală, să implementeze proiectele pe care le vor în primul rând copiii.


Au făcut terenuri de sport, locuri de joacă, au dotat laboratoare și au făcut toalete. „Într-o școală în care un director a învățat în școala aia și el știe că așa a învățat cu toaletă în curte, chiar dacă îi e mai bine cu toaleta în casă, nu se gândește că ar putea identifica o resursă să facă toaleta respectivă. Pur și simplu, câteodată trebuie să vină cineva din exterior și să-ți spună: da, poți!”, crede Alina azi, la finalul proiectului.


În unele sate, inițiativa lor a fost un moment de trezire pentru autoritățile locale. Cum a fost în Motoșeni, Bacău, o comună răsfirată, cu 16 sate și cătune, aflate la peste 10 kilometri distanță unul de altul. Localitatea are cinci școli și o grădiniță.


După experiența ridicării toaletei din școala din Motoșeni, comunitatea locală a reușit rapid să acceseze bani de la Ministerul Dezvoltării și din alte surse și să facă toalete la interior în toate școlile.


Un teren de sport care adună comunitatea


„Realizarea unei toalete și realizarea unui teren de sport nu ar trebui să fie realizări cu care să ieșim în evidență, ar trebui să fie niște lucruri normale, niște lucruri firești care trebuiau să fie până acum făcute”, spune Adrian Mihăilescu, directorul Școlii Gimnaziale Gh. Nechita din Motoșeni.Povestește că, împreună, au construit și un teren de sport pe care copiii se adună și în weekend să se joace. Inclusiv fetele joacă fotbal pe terenul nou. „Ca apărătoare, în poartă”, specifică Andra.


Alexandru este fotbalistul școlii. Cum nu poate să meargă la un club din Bacău, aflat la 80 de kilometri distanță de Motoșeni, e grozav pentru el să se antreneze, ori de câte ori poate, la școală. „În fiecare zi când ajung la școală stau pe terenul de sport. Ajung la școală la șapte și un sfert și până la opt jucăm fotbal”, spune Alexandru.


Directorul școlii, pasionat și el de tenis cu piciorul, e bucuros că pot face sport la școală și alți oameni din comunitate. O reușită într-o comună în care nu există nicio altă variantă de petrecere a timpului liber.


„Suntem față de orașul Bacău la 80 de kilometri, nu cred că mulți părinți își pot permite să își ducă copiii la film o dată pe lună sau la teatru. Sunt copii care nu au ieșit din comună, chiar mulți, și existența unui teren de sport a constituit o noutate și o atracție pentru ei”, mai spune Adrian Mihăilescu.


În urma proiectului Shine și după toate lecțiile învățate, Fundația TdH a realizat un ghid în vederea echipării cu grupuri sanitare interioare a școlilor din mediul rural și e dispusă să ofere consultanță școlilor și primăriilor în acest scop.


Continuarea în Școala 9.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo