În timpul pandemiei, vaccinurile devin cel mai valoros produs care permite țărilor și producătorilor să câștige o influență politică semnificativă, la nivel regional sau global. Deși în SUA și Europa cele mai utilizate seruri anti-COVID sunt produse de companii farmaceutice occidentale, concurenții lor din China și Rusia s-au îndreptat către țările mai puțin dezvoltate. Doi jucători care au reușit însă să intre și pe piețele din Europa și America. Cum arată harta vaccinurilor, într-o analiză votewatch.eu?
Dincolo de costurile relativ ridicate ale vaccinurilor occidentale, ritmul lent de producție de până acum a limitat accesul la vaccin pentru țările aflate în curs de dezvoltare, dând astfel undă verde altor actori să-și consolideze relațiile cu aceste țări.
O analiză realizată de platforma votewatch.eu arată că diferitele strategii de vaccinare pot fi înțelese cel mai bine atunci când analizăm relațiile diplomatice existente între state. Platforma își propune ca, pe baza datelor, care vor fi actualizate periodic, să ofere un set de instrumente vizuale cu informații detaliate despre situația globală a vaccinului, care să includă:
Cel mai utilizat vaccin pe țări;Difuzarea vaccinurilor americane la nivel global;Difuzarea vaccinurilor britanice la nivel global;Difuzarea vaccinurilor chineze la nivel global;Difuzarea vaccinurilor rusești la nivel global;Alinierea statelor membre cu strategia UE de vaccinare.
Britanicii se duc către fostele colonii
Pfizer este în prezent cel mai utilizat vaccin la nivel global, lucru care ar putea fi atribuit, cel puțin parțial, faptului că acest vaccin se poate baza pe sprijinul mecanismelor diplomatice din SUA și Germania. Este cel mai utilizat vaccin din Uniunea Europeană, SUA, Canada și mai multe țări din America Centrală și de Sud.
Cu toate acestea, se confruntă cu o concurență acerbă din partea vaccinurilor chineze și rusești din țările în curs de dezvoltare din Africa, Asia, dar chiar și în SUA și UE.
De asemenea, merită menționată poziția puternică a britanicilor, care au urmărit să ofere fostelor colonii vaccinul Oxford/AstraZeneca. În acest caz, diplomația vaccinului ar putea fi utilizată pentru a sprijini planul „Marea Britanie globală” de consolidare a relațiilor britanice cu fostele sale teritorii - un instrument care vine destul de la îndemână după Brexit, menționează votewatch.eu.
Țările sărace apelează la China și Rusia
Deși vaccinurile rusești și chineze nu sunt la fel de răspândite în lume ca vaccinurile din SUA și Marea Britanie, ele își extind treptat accesul, inclusiv în curtea UE.
Strategia vaccinului a fost într-adevăr o reflectare a inegalității dintre țări, iar faptul că vaccinarea încă nu a început în majoritatea țărilor africane dovedește acest lucru.
Țările în curs de dezvoltare au fost în mod special împinse în spatele liniei pentru dezvoltarea vaccinurilor în țările occidentale, ceea ce a lăsat loc Chinei și Rusiei de a îmbunătăți relațiile cu unele țări sau pentru a câștiga noi aliați.
După cum se arată în următoarea hartă, China a distribuit în special vaccinuri în multe țări în curs de dezvoltare, inclusiv în Senegal, Zimbabwe și Pakistan, printre altele. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că multe țări în curs de dezvoltare se vor baza pe mecanismul Covax, schemă internaţională înfiinţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a spori accesul global la vaccinuri pentru ţările mai sărace.
În mod similar, Rusia și-a livrat vaccinul Sputnik V către țări de pe glob, inclusiv Venezuela sau Algeria, dar și în Iran. Trecutul istoric al Rusiei modelează, de asemenea, modul în care a fost distribuit vaccinul rus: unele foste țări ale URSS utilizează vaccinul Sputnik V, precum Kazahstanul și Belarusul.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.