Slider

Mai lent decât traficul din Bucureşti e doar procesul de corupție al primarului Sorin Oprescu: 90 de termene, 5 ani şi jumătate şi nicio sentință finală!

0

Prins în flagrant și arestat pe 6 septembrie 2015, pe când era aflat la al doilea mandat ca primar al Capitalei, Sorin Oprescu beneficiază de un proces care a devenit tipic pentru marile cazuri ale României: termenele se scurg, sentința definitivă întârzie și politicianul dă interviuri la televizor.


Bucureștiul e oraşul cu cel mai lent trafic din întreaga lume, conform unui clasament realizat recent de compania INRIX, citat de Hotnews. 134 de ore au pierdut anul trecut, blocaţi pe străzi, şoferii din Capitală. 


Singurul lucru în oraş care pare că se mişcă cu şi mai multă lentoare decât maşinile  paralizate în intersecţii: procesul fostului primar al Capitalei, fostul membru PSD și apoi independent, Sorin Oprescu.


<strong>Trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare de instanţa de fond, iar procesul lui continuă, de aproape doi ani, la Curtea de Apel Bucureşti.</strong><br>


Sorin Oprescu este judecat, alături de alţi 8 inculpaţi, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat. Procesul durează de 5 ani şi 4 luni. Exact cât e şi pedeapsa pe care fostul primar al Capitalei a primit-o de la Tribunalul Bucureşti.


DNA: „Oprescu lua 10% din mita pentru contracte”


Sorin Oprescu, pe atunci primar al Capitalei, a fost arestat preventiv în noaptea de 6 septembrie 2015, după ce el, potrivit procurorilor DNA, a încasat 25.000 de euro, parte din mita ce fusese primită pentru atribuirea unui contract de lucrări la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB). 


<strong>Banii era într-o pungă pentru cadouri şi i-au fost aduşi lui Oprescu, la vila lui din Ciolpani, de Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane. </strong><br>


Devenit denunţător la DNA, Popa avea în acea seară tehnică de interceptare pe el, iar bacnotele din mită erau marcate. „Imediat după remiterea banilor, spunându-i-se «25 de la MOGOŞOAIA», reacţia inculpatului (Oprescu) a fost aceea de a spune «Da, da, da! Mulţam!»”, se arată în Încheierea din 30.09.2015 a judecătorului de drepturi şi libertăţi, prin care a fost prelungită arestarea lui Sorin Oprescu.


După două luni, el a fost plasat în arest la domiciliu, şi apoi sub control judiciar, iar la 19 noiembrie 2015, a fost trimis în judecată de DNA.


Procurorii acuză că primarul Capitalei a aderat la un grup infracţional organizat care, în perioada 2013 - 2015, a înfiinţat în administraţia locală a municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici ce doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită, sub formă de mită, o parte din profitul brut realizat. 


Printre contractele din bani publici condiţionate de primirea mitei erau şi lucrări efectuate în mai multe cimitire din Bucureşti (modernizare rețele de apă şi canalizare, reparaţii alei, etc.). Conform rechizitoriului DNA, Sorin Oprescu primea 10% din mită.


Apelul se judecă din iulie 2019


În 2016, cinci din cei 9 inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. 


3 ani şi jumătate a durat procesul la Tribunalul Bucureşti. „Sorin Oprescu a contestat în totalitate comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, cu menţiunea expresă că «nu se regăseşte în argumentaţia actului de sesizare a instanţei»”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti. La 13 mai 2019, judecătoarea Iosefina Pârvu a pronunţat prima decizie din acest dosar:


Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani şi patru luni de închisoare cu executare. Instanţa a dispus confiscarea celor 25.000 de euro, dar şi a sumei de 695.871 lei, „exces de cheltuieli, peste cuantumul veniturilor realizate/declarate” de fostul primar al Capitalei în perioada 2013 - septembrie 2015;


Bogdan Popa, fost director al CCPBPB şi, ulterior, al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a primit 13 ani si 4 luni de închisoare;Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fostul şofer al primarului Capitalei - 7 ani şi 8 luni de închisoare;Mircea Constantinescu, fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei - 3 ani şi 4 luni de închisoare;Ruxandra Petroi Avasiloae, fost director general la CCPBPB - 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare;Florin Şupeală, zis „Sfântu’”, fost director la CCPBPB - 4 ani de închisoare.Romeo Albu, zis „Romică” - 4 ani şi 11 luni de închisoare;Ion Niţă, zis „Ochelaristu’” - 4 ani şi 4 luni de închisoare;Claudiu Bengalici, zis „Ben” - 4 ani şi 4 luni de închisoare.

Decizia nu este definitivă. Sorin Oprescu, dar şi procurorii DNA au atacat-o, iar în iulie 2019 dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, pe masa completului condus de judecătoarea Daniela Panioglu.


În 2020 au fost doar 9 şedinţe de judecată în acest proces, iar de la începutul acestui an, termenele au fost fixate în fiecare lună. La ultimul, de miercuri, 10 martie 2021, s-au discutat cererile de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi inculpaţii.


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo