Mii de vizitatori curioși s-au adunat în weekend în jurul craterului unui vulcan din Islanda, care a erupt pentru prima oară după 800 de ani. Oamenii au vrut să admire imaginile spectaculoase cu lava roșie, iar cei mai curajoși dintre ei au fript cârnați și bezele peste jăratic, scrie site-ul irlandezRTE.ie.
Vulcanul a început să erupă, vineri, după ce în ultimele săptămâni a provocat nu mai puțin de 40.000 de cutremure, după 800 de ani de inactivitate. Vineri, lava de lângă Muntele Fagradalsfjall a ieșit la suprafața, oferind un adevărat spectacol. Iar acest spectacol a atras o mulțime de turiști.
Este de-a dreptul uluitor. Miroase destul de rău, dar ceea ce m-a surprins au fost culorile portocalii: mult, mult mai intense decât s-ar putea aștepta cineva.
Ulvar Kari Johannsson, un inginer de 21 de ani care a mers duminică să vadă vulcanul.Experții apreciază că aproximativ 300.000 de metri cubi de lavă au ieșit din pământ până acum, erupția fiind însă considerată una relativ mică.
„Ce m-a surprins pe mine cu adevărat a fost căldura. Când ne-am apropiat de lava care curgea pe pământ, temperatura a crescut cu 10-15 grade și fețele noastre s-au înroșit”, spune Emilie Saint-Mleux, o studentă franceză din Islanda, însoțită de alți doi prieteni.
„Îți amintește puțin de un grătar în timpul verii”, a glumit prietena ei, Lucille Fernemont.
Vulcanul este situat la doar aproximativ 40 kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, într-o zonă nelocuită, iar turiștii au avut de parcurs un drum de aproximativ 90 de minute pe jos.
Vreme de câteva ore după erupție, autoritățile au restricționat accesul către vulcan, ca măsură de precauție. Erupția nu a reprezentat însă un pericol, astfel că autoritățile au ridicat restricțiile.
Sâmbătă după-amiază, autoritățile au permis vizitatorilor să se apropie, însă trebuiau să respecte un set îndrumări stricte.
„Suntem aici doar pentru a avea grijă de oameni și pentru a vedea că totul este în regulă. Urmărim ca oamenii să nu se apropie prea mult de lavă și le cerem să facă un pas înapoi dacă o fac”, a explicat Atli Gunnarsson, un ofițer de poliție în vârstă de 45 de ani.
Autoritățile au fost dotate cu dispozitive care măsoară nivelul de poluare a gazelor, în special dioxidul de sulf, care poate reprezenta un pericol pentru sănătate și chiar poate fi fatal.
Luni dimineață, oamenii legii au restricționat din nou accesul la vulcan, din cauza nivelurilor ridicate de poluare cu gaze. Potrivit experților, erupția ar putea să se oprească în câteva zile.
Foto: Epa/ Profimedia
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.