Slider

Afirmație într-un mare ziar german: „Iohannis este un politician absent. Este timp irosit să ai pe cineva ca el în această funcție”

0

Die Welt, unul dintre cele mai importante cotidiene din Germania, a publicat recent un interviu cu Alexander Nanau, regizorul filmului Colectiv.


Creatorul român de 41 de ani, crescut la Berlin, unde a făcut studii de cinema, susține că „la noi campania de vaccinare merge un pic mai bine ca în Germania”, dar că „prim-ministrul nostru (n.r. Florin Cîțu) a ezitat să impună un lockdown, că nu mai există nici un singur pat liber în secțiile de terapie intensivă și că Guvernul nu a creat un mecanism pentru a ajuta economia”.


Acesta este populism. Nu văd nici o diferență față de politicieni precum Bolsonaro.

Alexander Nanau:

Afirmațiile regizorului au apărut în Die Welt, unul dintre cele mai influente cotidiene germane de calitate, publicație fondată de Aliați, după război, la Hamburg.  


Autorul interviului,  Hanns-Georg Rodek, amintește că Nanau este regizorul „documentarului Colectiv, nominalizat la două categorii ale premiilor Oscar”. 


Ca migrant din România în Germania, unde a ajuns cu familia după Revoluția din 1989, pe când avea 10 ani, Nanau mărturisește că „am avut mereu experiențe bune în spitalele germane”.


Dar nu voi pricepe nicicând cum de ce medicii din Germania recomandă ca nou-născuții să nu fie alăptați la sân. Dragostea de mamă este înlocuită de laptele pudră. Pentru mine este un semn clar că industria a cumpărat medici.

Alexander Nanau:

El vorbește despre mita din spitalele românești și despre „procesul de schimbare” dinamic din ultimii ani. În legătură cu sistemul de sănătate din România, „oamenii au observat un lucru foarte simplu: dacă nu avem adevăr, murim”, crede Nanau.


„Încet încet, odată cu studiile și călătoriile în Vest, se edifică o tânără democrație. România este ca în Spania, după 40 de ani de Franco”, a spus regizorul.


Nanau susține că „Mafia din sănătate e cea care vrea să scape de Vlad Voiculescu”. Conversația din interviul din Die Welt a avut loc înainte de schimbarea efectivă a ministrului sănătății.


Jurnalistul Hanns-Georg Rodek îl întreabă pe Nanau ce crede despre mișcările autocrate din Europa. 


- Uniunea Europeană are mari dileme cum să găsească o atitudine corectă față de populiștii din Polonia și Ungaria. Ce atitudine ar trebui să aibă UE față de România?- Noi avem un președinte, care se numește Klaus Iohannis și care aparține minorității germane.


- Și care are un renume foarte bun în Germania.- Însă în România el este un politician absent. Toți știu că este timp irosit să ai pe cineva ca el în această funcție. El este doar un apărător din vorbe al democrației. De fapt, numește adesea procurori corupți, care opresc cercetări importante în justiție. Când merg la masă cu ambasadori ai altor țări, aceștia îmi spun că știu toate aceste lucruri.


„Generația care are nevoie de răspunsuri”


Regizorul amintește și momentul publicării listelor centrelor de vaccinare: „Revanșa nomenclaturii statului a fost aceea de a-l acuza pe Vlad Voiculescu că a publicat unele informații secrete. Argumentul ministrului de interne a fost: aceste centre secrete sunt „puncte strategice importante ale României”. Tâmpenii”.


El spune în interviul pentru Die Welt că a fost impresionat de publicul tânăr din România care a venit să vadă filmul ”Colectiv”. „În special cei tineri, între 16 și 30 de ani. Este o generație care are nevoie de răspunsuri: rămân sau plec?!”


Foto: Hepta


Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo