Vestea că prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a stins din viață vineri, 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani a ajuns și în îndepărtata insulă Tanna, din Vanuatu. Aici, se crede că ducele de Edinburgh era un zeu, iar moartea acestuia va fi deplânsă de săteni cu un ritual de jelire şi dansuri ceremoniale, scrie The Independent.
Mica insula Tanna face parte din fosta colonie anglo-franceză. Pe acest tărâm, grupul de săteni crede că prințul Philip este o reîncarnare a unui războinic străvechi care a părăsit insula pentru a lupta într-un război.
Kirk Huffman, o autoritate în aşa-numitul cult „Mişcarea prinţului Philip”, a declarat că oamenii îi vor aduce și ei un ultim omagiu prințului prin dansuri și jeliri ritualice, alături de o băutură ceremonială.
Îmi imaginez că vor avea loc unele jeliri ritualice, unele dansuri speciale. Bărbaţii vor bea kava (este o infuzie din rădăcina unei plante de ardei), cheia deschiderii uşii către lumea intangibilă.
Kirk Huffman:Expertul a mai adăugat că „pe Tanna nu se bea ca mijloc de îmbătare. Se conectează lumea materială cu lumea imaterială”.
Credinţa sătenilor ar putea continua însă cu prinţul Charles, fiul prințului Philip. În 2018, el a vizitat Vanuatu, iar oamenii l-au numit șef onorific și i-au oferit kava dintr-o nucă de cocos.
Huffman a spus că unul dintre săteni a păstrat nuca de cocos din care a băut Charles și a spus că îl va transforma în altar.
„S-a format o legătură între Tanna și Charles. Bănuiesc că credințele insularilor vor continua cu prințul Charles”, a mai spus Huffman.
Expertul a oferit și alte detalii despre credința spirituală a tribului. Din punctul lui de vedere, prințul Philip nu este englez, ci este insular, la fel ca ei.
„Spiritul originar al prințului, despre care se crede că este în proces de reciclare, este unul de-al lor. Ei explică pielea lui deschisă cu o poveste care spune că prințul Philip a căzut pe un recif de corali care i-a tăiat pielea neagră și l-a lăsat alb”, a spus Huffman.
Se presupune că venerarea prințului Philip a început în anii ’50 sau ’60, dar a fost consolidată după ce a vizitat Vanuatu în 1974, alături de regină.
De atunci, oamenii se rugau și sperau că într-o zi el se va întoarce și va readuce prosperitatea și bogăția pe insulă.
Speranța că prințul Philip se va întoarce a început să se stingă în 2017, când el a renunțat la îndatoririle regale.
Chiar și așa, Jack Malia, șeful satului, a declarat că ducele a promis că se va întoarce într-o zi. „Prințul Philip a spus într-o bună zi că va veni să ne viziteze. Dacă va veni într-o zi, oamenii nu vor fi săraci, nu vor exista boli, nu vor exista datorii și grădina va crește foarte bine”, a spus el în 2017 pentru Reuters.
Foto: Profimedia
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.