Mai multe înregistrări, cuprinse într-un dosar al procurorilor italieni, arată cum oficiali ai gărzii de coastă din Libia au refuzat să acorde ajutorul migranţilor care încercau să traverseze Marea Mediterană. Sute de oameni au murit înecaţi, dezvăluie The Guardian.
Vineri, 16 iunie 2017, ora 08:18, reprezentantul gărzii de coastă din Libia, colonelul Massoud Abdalsamad, primeşte un apel telefonic de la un oficial al gărzii de coastă din Italia, care îi spune că 10 bărci cu migranţi se află în primejdie, iar multe dintre ele sunt în apele teritoriale libiene.
„Este o zi liberă. Este sărbătoare aici. Dar pot încerca să ajut. Poate că vom putea fi acolo mâine”, răspunde Abdalsamad.
Ulterior, oficialul libanez a susținut că oamenii săi au salvat mulți dintre migranții afectați, însă datele compilate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) arătau că 126 de oameni au murit în acel weekend.
Procurorii italieni arată că la incidentul din 16 iunie, Massoud Abdalsamad a refuzat "„autorizarea unei nave ONG în apele libiene pentru salvarea a două bărci aflate în derivă”.
Pe 16 iunie, Abdalsamad informa Roma că garda de coastă libiană a interceptat cinci bărci cu migranţi și a salvat sute de oameni, dar procurorii nu au produs documente care să confirme această declarație.
Conversaţia înregistrată este cuprinsă într-un dosar de 30.000 de pagini al procurorilor italieni, care investighează ONG-urile de salvare suspecte în traficul de persoane. The Guardian, postul Rai News şi publicaţia Domani au dezvăluit fragmente din dosar în ancheta comună care arată nepăsarea oficialilor libieni faţă de migranţi.
Potrivit datelor din dosar, autoritățile italiene știau că autoritățile libiene fie nu doresc, fie sunt incapabile să aibă grijă de bărcile de migranți de pe mare.
Contactat de The Guardian, Abdalsamad a spus că nu poate răspunde la nicio întrebare legată de evenimentele din 2017. „Comunicațiile cu omologii italieni nu funcționează întotdeauna bine. Au existat probleme de telecomunicații în Libia care cauzează întreruperi frecvente”, a precizat oficialul libanez. „Trebuie să înțelegeți că Libia este o țară care a suferit în urma unui război”, a spus el.
Magistrații sicilieni care l-au interceptat pe Abdalsamad luni de zile în cadrul anchetei nu au pus sub acuzare niciun oficial oficial libian.
Sute de migranţi au murit
Între 22 și 27 martie 2017, sute de oameni care au plecat de la Sabratha, Libia, au solicitat ajutor de la centrul italian de coordonare a salvării maritime.
Transcrierile arată că oficialii italieni au încercat să-i contacteze pe Abdalsamad și pe cel puțin alți doi oficiali de mai multe ori, dar de cele mai multe ori „rezultatul a fost negativ. Autoritățile italiene au pierdut în cele din urmă contactul cu bărcile migranţilor. La 29 martie, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a confirmat decesul a 146 de persoane, inclusiv copii și multe femei însărcinate.
La 24 mai 2017, două bărci care părăsiseră Libia transportând sute de oameni au început să ia apă și una s-a răsturnat. Persoanele de la bord au contactat garda de coastă italiană, care l-a sunat pe Abdalsamad de 55 de ori fără a primi răspuns. Treizeci și trei de persoane au murit, potrivit UNHCR.
Riccardo Gatti, reprezentantul ONG-urilor spaniole Proactiva Open Arms, a declarat că este „aproape imposibil” să contactezi reprezentanţii libieni, iar numerele lor de telefon nu funcționează adesea sau sunt inexistente.
Francesco Creazzo, purtător de cuvânt al ONG-urilor SOS Méditerranée, a declarat că autoritățile libiene „nu răspund în mare parte, indiferent de ziua săptămânii”.
„Întârzierile comunicării pe mare și lipsa capacității de coordonare de la JRCC libian (centrul mixt de coordonare a salvării) pun în pericol viața oamenilor și are un cost uman inacceptabil”, a spus Ellen van der Velden, directorul operațiunilor de căutare și salvare de la organizaţia Medici fără Frontiere. „Punctul esențial al problemei rămâne totuși că UE a dat responsabilității de coordonare într-o mare parte a mării către JRCC”, mai spune acesta.
În februarie 2017, Europa și-a cedat responsabilitatea pentru supravegherea operațiunilor de salvare mediteraneene către Libia ca parte a unui acord încheiat între Italia și Libia menit să reducă fluxurile de migranți peste mare.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.