Slider

“Producem peste 2 milioane de pui, pui care beneficiazã de cele mai bune conditii de crestere si bunãstare, in final o carne sãnãtoasã si gustoasã” – Interviu cu ing. Constantin Mihãilã, fondatorul Rosavis

0

O AFACERE DE FAMILIE… Puii de la Rosavis sunt recunoscuti pentru calitatea lor printre gospodarii din zona Moldovei, si nu numai, oameni care strãbat si sute de kilometri pânã la ferma din comuna Rosiesti, judetul Vaslui, pentru a-si cumpãra pãsãri pentru curtea proprie.

Omul din spatele brandului este inginerul Constantin Mihãilã, un adevãrat specialist care, în 2007, si-a investit toatã priceperea si resursele într-o afacere de familie ce a crescut de la an la an, pe toate planurile. în spatele succesului stau dorinta de a le oferi oamenilor hranã crescutã curat, preocuparea pentru sãnãtatea pãsãrilor si investitia continuã în tehnologiile de crestere performante.

Ing. Constantin Mihãilã nu este doar manager, ci si un fermier împãtimit, care s-a bucurat sã ne rãspundã la câteva întrebãri despre bazele cresterii puilor acasã.

Rep: Auzim adesea în reclame expresia „pui bine crescuti”. Pe întelesul tuturor, ce înseamnã, de fapt, acest lucru, domnule director?

Ing. Constantin Mihãilã: Putem vorbi despre un pui bine crescut când sunt îndeplinite în acelasi timp, fãrã sã se excludã una pe cealaltã, trei conditii, pe care le respectãm si noi la Rosavis: Casã, Masã, Rasã. Sã le luãm pe rând.

Casã – sã le asiguri pãsãrilor un adãpost curat, igienizat constant, bine iluminat (fie natural, fie artificial) si corect ventilat.

Masã – sã le furnizezi pãsãrilor, conform vârstei lor, nutrientii de care au nevoie pentru a-si manifesta potentialul si bagajul genetic. Cu alte cuvinte, sã creascã sãnãtoase si sã aibã un bun randament în carne sau ouã.

Rasã – chiar dacã vei îndeplini cumulativ primele douã conditii de mai sus, rasa este cea care îti aratã, la final, efortul pe care l-ai depus. Ca sã folosesc o expresie mai plasticã… nu poti face dintr-un catâr un campion de curse.

Rep: Existã anumite reguli de aur pentru cei care vor sã creascã pui în gospodãrie?

Ing. Constantin Mihãilã: O conditie esentialã pentru o crestere corectã a puilor este sã-i ferim de umezealã.

în momentul în care adãpostul în care sunt crescuti puii este umed, nu mai putem vorbi despre animale sãnãtoase, si cu atât mai mult despre animale performante. Din cauza disconfortului, pãsãrile vor tinde sã-si limiteze deplasarea, vor evita mâncarea si apa, iar de aici pânã la pierderea stãrii de sãnãtate nu este decât un pas.

O altã caracteristicã specialã a pãsãrilor este faptul cã acestea sunt granivore, adicã sunt obisnuite sã consume seminte, grãunte. Ca urmare, acestea vor alege întotdeauna sã mãnânce mai întâi furajele cu o dimensiune mai mare, lãsând în hrãnitor particulele fine, care de fapt nu sunt altceva decât ingredientele cele mai valoroase pentru crestere: vitamine, aminoacizi).

De aceea, e bine ca dupã primele trei sãptãmâni, sã hrãniti pãsãrile doar cu furaje granulate.


Ferma Rosavis recomandã nutretul combinat Secretul Gospodarului, disponibil în magazinele Rodnic pe trei categorii de vârstã: Starter, Crestere, Finisare.

Un alt lucru important de retinut este cã puii, odatã adusi în curte, încep sã exploreze noua lor „casã”, alãturi de grup. Dacã observati cã unele pãsãri sunt apatice, nu au interes sã umble si rãmân izolate, acesta este un semnal de alarmã. Va fi nevoie sã interveniti urgent, pentru cã o problemã izolatã poate afecta în scurt timp si exemplarele sãnãtoase.

Rep: Ce sã urmãrim atunci când mergem sã cumpãrãm pui de gãinã, ca sã avem siguranta cã am ales bine?

Ing. Constantin Mihãilã: Sunt câteva detalii pe care oamenii trebuie sã le observe în faza de achizitie: puii sã aibã creasta rosie, picioarele groase si fãrã anomalii, penajul lucios, fãrã pene zburlite, ochi vioi, sã nu fie apatici.

Un pui sãnãtos reactioneazã repede la stimulii externi, la zgomote. Câteva usoare bãtãi din palme îl „trezesc” imediat, el va cãuta cu privirea sursa zgomotului.

Puii care nu prezintã interes asupra sursei zgomotului si nu reactioneazã în niciun fel au probleme de sãnãtate si vor fi eliminati imediat.

Rep: Ce face Rosavis diferit fatã de alti furnizori de pui de gãinã?

Ing. Constantin Mihãilã: Am încercat sã nu ne comparãm, ci sã privim la drumul nostru si sã ascultãm ce vor consumatorii. Nevoia de a ne hrãni va fi mereu actualã, însã în ultimii ani am constatat cu plãcere cã oamenii devin tot mai constienti si exigenti cu privire la alimentatia lor.

Vor sã stie ce cumpãrã si pe bunã dreptate.

La Rosavis, ne-am concentrat tocmai pe calitate. Suntem partenerii pe care te poti baza, tocmai pentru cã întelegem cã dacã vrem sã fim sãnãtosi, nu putem sã neglijãm sãnãtatea animalelor pe care le crestem. Am investit an de an în utilaje si echipamente, ca sã atingem aceste obiective si indirect, ne-am creat un nume în care oamenii au încredere.

Cea mai recentã investitie a noastrã este o statie de incubatie a puilor de gãinã cu o capacitate de aprox. 9 milioane de pui pe an, care a rezolvat problema unei verigi esentiale a lantului calitativ – puiul de o zi – prin automatizare.

Rep: Cum pot oamenii sã achizitioneze pui de la Rosavis?

Ing. Constantin Mihãilã: Portile Rosavis sunt deschise pentru oricine vrea sã cumpere pui de gãinã. Oricine ne viziteazã va fi servit, nu existã conditii sau cantitãti minime. îi asteptãm la ferma noastrã din sat Gara Rosiesti, comuna Rosiesti, jud. Vaslui!

Sau, dacã sunt interesati strict de puii de o zi, se pot adresa si magazinelor Rodnic, prezente în 10 localitãti din regiune.

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo