Este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID – 19 cu toate produsele vaccinale disponibile. Temporizarea sau renunțarea ne pot duce la forme severe ale îmbolnăvirii, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup, a avertizat coordonatorul campaniei naționale, col dr. Valeriu Gheorghiță. Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, a fost decizia specialiștilor români.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că reacțiile de tromboză în urma administrării vaccinului AstraZeneca par a avea un substrat imunologic și, dacă există un risc de apariție, ar trebui să se instaleze de la prima doză, precizând că în România nu au fost raportate evenimente trombotice.
Valeriu Gheorghiță a spus că din cele aproape 400.000 de persoane care au fost vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca, peste 60% sunt femei, o situație care corespunde cu ce se întâmplă la nivel european.
„Nu putem spune că femeile au un risc mai crescut comparativ cu bărbații”, a spus Valeriu Gheorghiță, într-o intervenție la Digi 24.
Medicul a spus că în România nu au fost raportate evenimente trombotice după prima doză, în condițiile în care acestea „par a avea un substrat imunologic și, dacă există acel risc de apariție, ar trebui să se instaleze de la prima doză”.
Valeriu Gheorghiță a spus că, după administrarea celei de-a doua doze, la nivel european nu au mai fost raportate cazuri de tromboze.
„Frecvența (evenimentelor trombotice, n.r.) este extrem de rară, vorbim de o frecvență estimată la acest moment de circa 0,6 cazuri la peste 100.000 de persoane vaccinate, în condițiile în care zilnic, de pildă. în România avem peste 150 de persoane care mor din cauza COVID-19 și una dintre cauzele de deces este legată chiar de complicațiile trombotice în cadrul maladiei COVID-19”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Medicul a insistat că beneficiile depășesc cu mult riscurile și a explicat de ce nu s-a luat o decizie comună privind impunerea unei limitări de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.
„Este, evident, frustrant că se întâmplă acest lucru la nivel european și că nu s-a găsit o cale comună de a decide, însă în grupul de experți nu s-a considerat justificată impunerea unei limitări de vârstă, dat fiind faptul că, la nivel european, în majoritatea țărilor, știm bine, vaccinul de la compania AstraZeneca a fost folosit în general la persoane tinere, până la 55 de ani sau chiar până la 65 de ani. Practic, expunerea acestor persoane a fost extrem ridicată la vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca, așa încât este posibil ca această aparentă tendință de evenimente trombotice la populația tânără să fie doar întâmplătoare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a anunțat, joi, că în România „se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă”.
Valeriu Gheorghiță a precizat că persoanele care au avut un eveniment trombotic au contraindicaţie cu vaccinul de la AstraZeneca şi continuă vaccinarea cu un produs de la o altă companie.
Semnale de alarmă
• dificultăți de respirație
• durere în piept
• tumefiere – umflături ale membrelor inferioare
• dureri abdominale persistente
• anumite simptome neurologice – durerea de cap intensă, care nu cedează la tratamentele uzuale și care se poate asocia și cu tulburări de vedere
• apariția unor mici pete de sânge sau sângerări în afara locului de administrare.
“Toate aceste elemente care apar în primele 14 zile de la administrarea vaccinului sunt semne care trebuie să conducă persoana respectivă să apeleze la serviciul medical”, a arătat dr. Valeriu Gheorghiţă.
The post România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă! Care sunt semnale de alarmă în cazul unei posibile tromboze appeared first on Ziarul Romanesc Austria.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.