Un inginer din cadrul Registrului Auto Român (RAR) Argeș a fost trimis în judecată fiind acuzat că a pretins 300 de euro mită de la un membru al clanului Chiroaica din Capitală în vederea omologării unui autovehicul adus din Marea Britanie. Intermediarul tranzacției a fost proprietarul unui birou de copiat acte din apropierea instituției.
Un membru al clanului de interlopi Chiroaica, gruparea din București care de-a lungul anilor s-a făcut cunoscută prin infracțiuni cu violență, șantaj, înșelăciune sau cămătărie, a demascat la sfârșitul anului trecut o posibilă filieră de corupție la nivelul RAR Argeș.
În denunțul înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, bărbatul reclama că un funcționar din cadrul RAR Argeș i-a solicitat 300 de euro pentru a aviza verificarea tehnică a autovehiculului său, un Mercedes Vito înmatriculat în Anglia ale cărui faruri nu corespundeau reglementărilor din România.
O problemă cu farurile
Fiul denunțătorului se prezentase cu o zi înainte la Pitești și s-a interesat la proprietarul unui birou de copiat acte din apropierea RAR Argeș, pe care îl știa de mai multă vreme, dacă mai sunt locuri libere la Registrul Auto pentru a înmatricula un autovehicul.
I-a povestit că mașina tatălui său nu are faruri conforme și ar dori să cumpere unele care să fie agreate de RAR.
Bărbatul de la copiat acte i-a propus fiului denunțătorului să meargă împreună la RAR Argeș pentru a vorbi cu un inginer, care ar fi putut să treacă acel vehicul de inspecția tehnică fără ca farurile să mai fie schimbate. Intermediarul s-a ocupat și de efectuarea programării pentru a doua zi.
Tarif: 300 de euro
Cu ocazia întâlnirii, inginerul de la RAR ar fi solicitat 200 de euro pentru a trece cu vederea neconformitățile. Precaut, a cerut intermediarului să fie prezent și el în ziua programării, ca „să aibă încredere că nu i se întinde o capcană”. Ulterior însă, tariful ar fi fost ridicat de intermediar la 300 de euro.
Nemulțumit de suma cerută, proprietarul mașinii i-a denunțat pe funcționar și pe bărbatul care părea familiar cu practica omologării autovehiculelor cu probleme. În ziua programării, a fost organizat și flagrantul.
Banii din mască
Proprietarul mașinii a dat cei 300 de euro intermediarului. Bărbatul a introdus trei bancnote de câte 100 de euro într-o mască medicală de protecție, de culoare albastră, și apoi a mers în sediul RAR Argeș.
A intrat în hala unde se afla inginerul și i-a dat masca, întrebându-l de ce nu poartă mască de protecție. Potrivit procurorilor, funcționarul de la RAR a luat masca și a băgat-o în buzunar, intuind că sunt bani în ea.
„Când a ajuns în birou, inculpatul a susținut că a deschis acea mască și s-a gândit că e ceva în neregulă, că e prea mare suma, astfel că ulterior a aruncat la coșul de gunoi din biroul său atât suma de 200 de euro găsiți în mască, cât și banii personali”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.
La percheziția corporală efectuată asupra inginerului, polițiștii au găsit o bancnotă de 100 de euro, despre care bărbatul a afirmat că o primise în dimineața acelei zile de la un prieten pentru a o schimba în lei și a plăti o masă la restaurant.
Funcționarul RAR, trimis în judecată
Reținut pentru 24 de ore, funcționarul a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, împotriva sa fiind luată măsura arestului la domiciliu, înlocuită ulterior cu controlul judiciar.
Intermediarul care lucra la biroul de copiat acte a fost acuzat de complicitate la luare de mită. În timpul anchetei, acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, însușindu-și în totalitate acuzațiile.
Procurorii i-au stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, condamnare ce a fost validată pe 18 martie de Tribunalul Argeș.
În cazul funcționarului de la RAR, procurorii au dispus trimiterea sa în judecată, procesul urmând să înceapă pe 14 aprilie.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.