Controversele privind vaccinul produs de AstraZeneca și întârzierile în livrarea dozelor riscă să întârzie cu câteva luni ținta asumată de Uniunea Europeană de a avea 70% populație vaccinată în vară, scrie Euronews.
Mai multe state au suspendat folosirea dozelor de AstraZeneca sau au limitat utilizarea lor doar pentru anumite grupe de vârstă după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat o posibilă apariție a trombozelor după vaccinare ca un efect advers extrem de rar.
De asemenea, dozele de la compania Johnson&Johnson au întârziat în Europa, în urma raportării unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge în Statele Unite, care sunt în proces de investigare.
Ca urmare a problemelor cu aceste două vaccinuri, ținta Uniunii Europeană ar putea să nu fie îndeplinită decât pe 8 decembrie, potrivit unei analize științifice realizată deAirfinity.
„Sunt foarte dependenți de Johnson & Johnson, au 200 de milioane de doze comandate și este un vaccin care se face într-o singură doză”, a explicat analistul de la Airfinity, Matt Linley. „Dacă nu ar folosi Johnson & Johnson, ținta ar putea fi întârziată până la sfârșitul anului”.
Compania folosește sute de surse, inclusiv site-uri guvernamentale, rapoarte mass-media și comunicate de presă pentru a culege date, înainte ca analiștii să facă proiecții.
Linley a declarat pentru Euronews că scenariul „cel mai bun caz” pentru UE este acela de a vedea 70% dintre adulți vaccinați până în vară, dacă ar folosi dozele AstraZeneca pe care le avea la dispoziție și cele de la Johnson & Johnson.
Johnson & Johnson a fost aprobat de EMA, dar nu a fost încă folosit. EMA face acum o nouă analiză privind siguranța vaccinului.
Problema se adaugă mai multor suspendări ale utilizării dozelor AstraZeneca în UE, precum și întârzierile apărute imediat după aprobarea lui cu mai multe state care au schimbat de mai multe ori grupele de vârstă pentru care se folosește.
Potrivit Airfinity, există aproape 20 de milioane de vaccinuri care au fost distribuite în UE, dar care nu au fost încă utilizate, în creștere față de 7 milioane la sfârșitul lunii martie. Situația este datorată în mare parte reticienței față de vaccinul AstraZeneca.
UE a anunțat că 50 de milioane de doze suplimentare de vaccin Pfizer vor fi livrate până la sfârșitul lunii iunie, ducând dozele totale de la compania americană în al doilea trimestru al anului la 250 de milioane.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.