Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat joi seară, la TVR, de ce în România se continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca, în condițiile în care unele țări europene nu-l mai folosesc, din cauza reacțiilor adverse.
Valeriu Gheorghiță a precizat că, în acest moment, se dorește o creștere a ritmului de vaccinare, iar vaccinul Pfizer are stabilitate redusă, din cauza condițiilor speciale de stocare.
„Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare, încât timpul de așteptare să fie cât mai scurt. România nu își permite în acest moment să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
„Este foarte greu din punct de vedere logistic să asiguri menținerea calității prin menținerea lanțului de frig și tocmai de aceea siguranța și mediul favorabil pentru vaccinare rămân cele mai importante priorități”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a precizat că virusul nu va dobândi noi mutații, dacă se atinge o rată de acoperire vaccinală de 60-70 %.
„În perspectiva în care noi vom reuși, și nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-și dobândească noi variante virale, să-și dobândească noi mutații care să nu fie acoperite de vaccinuri”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Această posibilitate de a face an de an un vaccin împotriva COVID-19 din punctul meu de vedere este una mică, însă există o altă vulnerabilitate și a anume a riscului de apariție sau de extindere a acelor variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale
Valeriu Gheorghiță:Medicul militar a vorbit și despre eficacitatea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19.
„Tocmai de aceea, se ia în calcul și la acest moment se evaluează siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înțelegem foarte clar - doar în situațiile în care vom vorbi de o creștere a prevalenței infecției cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV) a anunțat că persoanele care doresc să se imunizeze cu serul AstraZeneca se pot prezenta de vineri, 16 aprilie, la centrele de vaccinare la care sunt locuri disponibile, fără programare pe platformă.
Guvernul României a decis, joi, ca 132.000 de doze de vaccin AstraZeneca să fie donate Republicii Moldova.
FOTO: Hepta
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.