Licitații cu dedicație și lucrări neexecutate, dar plătite, în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, au acuzat procurorii DNA. Achitări și pedepse simbolice, de maximum șase luni de închisoare cu suspendare, au decis magistrații de la Curtea de Apel Galați.
În urma unui proces care a durat cinci ani, Curtea de Apel Galați i-a achitat pe majoritatea protagoniștilor unui dosar de corupție ce a vizat Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Este vorba despre foşti directori ai parcului, membri ai comisiilor de licitaţie şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale.
Cinci dintre aceștia fuseseră inițial condamnaţi de Tribunalul Brăila la pedepse cu închisoarea, cu suspendarea executării, între un an şi 6 luni şi 3 ani, iar trei au fost achitaţi de acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie.
Moisei Radu Gheorghe, Duţu Gheorghe, Constantin Matei şi SC Urban Serv SRL Brăila, una dintre firmele căreia îi fuseseră încredinţate contracte, au scăpat și de plata a 254.915 lei, reprezentând prejudiciul creat Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei R.A.
Majoritatea inculpaților au fost achitați
Moisei Radu Gheorghe, fost director al Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, a fost achitat de acuzația de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Tribunalul Brăila îl condamnase la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării. Instanța superioară a pronunțat un verdict similar și în cazul altor trei inculpați din dosar, Andrei Anca Elena, Brezuică Daniela și Albu Bogdan Paul, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, trimiși în judecată tot pentru abuz în serviciu.De pedepse au scăpat și Duţu Gheorghe, fost dirigent de șantier, şi Constantin Matei, fost administrator al SC Urban Serv SRL Brăila. În primă instanță, cei doi primiseră câte 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare.
Firma SC Urban Serv SRL Brăila a primit o amendă de 11.000 de lei pentru folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.
O altă firmă pusă sub acuzare, SC Loracom SRL Brăila, a fost obligată la plata unei amenzi de 10.500 de lei pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Pedepse simbolice
Singurii care au fost găsiți vinovați de comiterea unor infracțiuni în acest dosar sunt Buricea Alexandru Eduard, un alt fost director al parcului și Băutu Nicoleta, administratoarea unei societăți comerciale.
Buricea fusese condamnat inițial la 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar judecătorii Curții de Apel Galați i-au redus pedeapsa la 6 luni de închisoare cu suspendare. Pedeapsa a fost redusă și în cazul Nicoletei Băutu - de la 6 la 4 luni, tot cu suspendare.
Lucrări cu dedicaţie
Potrivit acuzațiilor procurorilor anticorupție, ilegalităţile s-au comis în cadrul unui proiect cofinanţat cu bani europeni şi intitulat „Conservarea, refacerea şi managementul durabil în Insula Mică a Brăilei”, a cărui valoare a fost estimată la 978.419 euro, din care 489.209 euro din fonduri europene nerambursabile.
Anchetatorii au stabilit că, în cadrul proiectului aprobat pe 6 iulie 2009, Moisei Radu Gheorghe, pe atunci director al Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, Albu Bogdan Paul, Brezuică Daniela şi Andrei Anca Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, au acceptat oferta SC Urban Serv SRL Brăila, reprezentată de Constantin Matei, deşi știau că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuţiei lucrărilor hidrotehnice şi nici nu a demonstrat experienţa similară anterioară.
Reabilitare hidrologică doar pe hârtie
Contractul între administraţia parcului natural şi firma Urban Serv a fost încheiat pe 19 septembrie 2009 şi prevedea realizarea unor canale de alimentare a sistemului de lacuri şi construirea unor stăvilare.
Valoarea lucrărilor era estimată la 67.200 de euro. Procurorii anticorupție l-au acuzat pe fostul director Moisei că a avizat la plată către Urban Serv facturi în valoare de 282.939,73 de lei, deşi firma în cauză nu şi-ar fi îndeplinit în totalitate obligaţiile contractuale. Mai mult, directorul ar fi acceptat plata unor lucrări care nu fuseseră prevăzute în proiectul iniţial.
Au fost achitate lucrări care nu au putut fi verificate sub aspectul îndeplinirii unor parametri tehnici, toate aceste acţiuni conducând în final la neatingerea scopului urmărit, respectiv reabilitarea hidrologică a reţelei de lacuri din Parcul Natural Insula Mică a Brăilei.
DNA Galați:S-a sărit gardul
În cadrul aceluiaşi proiect, pe 20 aprilie 2011, între Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, reprezentată de această dată de Buricea Alexandru Eduard, director la acea vreme, şi SC „Loracom” SRL Brăila, reprezentată de Băutu Nicoleta, a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Servicii de amenajare peisagistică - Realizare gard de împrejmuire".
Preţul contractului a fost stabilit la suma de 33.000 de lei.
Potrivit procurorilor anticorupție, fostul director Buricea a acceptat la plată facturile emise de către Băutu Nicoleta, deşi avea cunoștință că documentele contabile prin care SC „Loracom” SRL Brăila a atestat furnizarea materialului lemnos şi manopera, precum şi că procesul-verbal de recepţie prin care se atesta că lucrarea contractată a fost executată pe o lungime de 300 de metri erau false.
Gardul respectiv nu a fost realizat decât pe o lungime de 54 de metri, au acuzat procurorii DNA.
Proces civil
Curtea de Apel Galați a lăsat nesoluționată latura civilă a dosarului și a menținut sechestrul instituit de procurorii DNA Galați asupra unui imobil în valoare de 190.940 de lei și a terenului aferent, ce aparțin SC Urban Serv SRL Brăila.
Asta înseamnă că pentru recuperarea prejudiciului, Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei R.A. va trebui să deschidă acum un proces civil împotriva persoanelor inculpate în dosarul penal și a firmelor implicate.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.