Slider

ATENȚIE: COD ROȘU METEOROLOGIC valabil pentru mai multe localități bihorene

0

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Roșu, valabilă pentru localitățileBuntești, Pietroasa, Remetea, Curățele, Budureasa, Căbești din județul Bihor, în data de 18.05.2021, între orele 9:15 – 12:00, fenomenele vizate fiind “ averse importante cantitativ care vor acumula 25…35 l/mp – în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat în jur de 65 l/mp, iar în ultimele 12 ore, în jur de 100 l/mp.”.

În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu a fost transmis, prin sistemul Ro- Alert, mesajul de avertizare: “Atenție viitură, revărsare de apă! Adăpostiți-vă în zone/locuri înalte! Avertizare meteo, COD ROȘU, în data de 18.05.2021, între orele 9:15 – 12:00, se pot produce scurgeri pe versanți, torenți, pâraie, creșteri de debite cu depășirea cotei de pericol pe raza localităților Buntești, Pietroasa, Remetea, Curățele, Budureasa, Căbești.”.

Pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, la nivelul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” au fost alertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase și prealertat personalul aflat în timpul liber. 

Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri fiind prezente în  teren pentru a asigura siguranța cetățenilor.

Pompierii militari recomandă cetățenilor să respecte regulile și măsurile de protejare a vieții și bunurilor pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice deosebit de periculoase, să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

cod-portocaliu-meteorologic

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, pompierii recomandă bihorenilor următoarele măsuri:

•         Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

•         Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

•         Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Pe timpul producerii inundaţiei:

•         Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

•         Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

•         În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

•         Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

•         Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

•         Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

•         Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

•         Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;

•         Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Citeste si: STUDIU Un nou simptom al infecției cu coronavirus, descoperit de cercetători

Citeste si: Abcnewstransilvania.ro

Articol original
0

No comments

Post a Comment

Va rugam nu faceti spam.

Comments

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo