Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, atrage atenţia, într-un interviu pentru Libertatea, că simpla relaxare a măsurilor, fără o comunicare publică eficientă, va scădea dorința populației de a se vaccina.
Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise, cu câteva excepții, iar carantina de noapte va fi eliminată, începând cu 15 mai. Acestea sunt câteva dintre măsurile de relaxare anunţate joi de Klaus Iohannis, după şedinţa avută cu miniştri pe tema pandemiei, la Cotroceni.
De asemenea, președintele a stabilit, trei ținte pentru campania de vaccinare: 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, 6 milioane până la 1 iulie și 7 milioane până la 1 august.
Într-un discuţie cu Libertatea, Răzvan Cherecheș a subliniat că o comunicare eficientă - plus facilități pentru cei vaccinați - ar spori șansele ca ţara noastră să își atingă țintele de vaccinare stabilite.
De asemenea, expertul în sănătate a vorbit şi despre faptul că Guvernul trebuie să ia în calcul și varianta în care nu se ajunge la 70% acoperire vaccinală în România niciodată.
Libertatea: Cum vi se par relaxările anunțate de președintele Klaus Iohannis?Răzvan Cherecheș: Eliminarea obligativității măștii în spații deschise mi se pare o măsură bună. Probabilitatea, acum, cu vremea caldă, de transmitere a infecției în spațiu deschis, cu aerul care circulă în jurul nostru, este extreme de redusă.
Eliminarea carantinei de noapte are sens, în contextual scăderii ratei de transmitere a virusului și chiar dacă oamenii stau mai mult seara afară, tot scade probabilitatea de transmitere a virusului.
Răzvan Cherecheș- Mai există o măsură, cea privind evenimentele private, precum nunți sau botezuri, unde vor putea participa 70 de persoane la exterior și 50 la interior, iar în cazul în care toți sunt vaccinați, nu va mai exista o limită de participanți.- Dacă toată lumea este vaccinată, are perfect sens să nu existe o limită. Dar cine verifică sau cum verifică? Dacă polițistul din comună cere certificatul de vaccinare, oamenii pot spune că sunt vaccinați, dar nu au certificatul. Certificatul de vaccinare poate fi făcut și cu pixul și pus alt nume, iar un polițist local nu poate verifica dacă e legal, dacă nu există platforma de care se discuta, în care puteai verifica după CNP, dar care nu va fi gata la 15 mai. Este problematică.
În ce privește limitarea la 50 de persoane la interior, eu aș fi diferențiat în funcție de zonele din țară și de procentul de vaccinați din zonele respective. Dacă vaccinarea este extrem de redusă într-un anumit județ, atunci dacă ai sub 10% e ca și cum nu ar fi nimeni vaccinat. În funcție și de câte nunți sunt, poți stimula transmisibilitatea virusului.
- Odată cu carantina de noapte eliminată, nu există un risc, precum am văzut în alte state europene, să apară acele petreceri de noapte în care oameni, bucuroși că pot ieși noapte din case după șase luni, să nu mai țină cont de măsurile de precauție?- Sigur că există! Relaxarea trebuie să vină cu o compensare de informare. Problema e că dacă anunți doar că relaxăm și situația e sub control, pe lângă petrecerile acestea, vom avea și o scădere a ratei de vaccinare, pentru că oamenii nu vor percepe că mai există un risc pentru ei.
„Mesaje precum situația e sub control fac ca unele persoane să nu se mai vaccineze”
- Țintele de vaccinare asumate de președintele Iohannis cum vi se par?- Ce nu a precizat președintele, sunt sigur, e dacă sunt vaccinate cu prima doză sau cu ambele doze. Sincer, eu sunt sceptic. Dacă vă uitați la trend, scade ritmul de vaccinare. Și nu scade pentru că avem mai puțin doze sau pentru că avem mai puține centre, pentru că avem suficiente acum, dar scade pentru că nu avem o campanie de comunicare suficient de clară și care să fie implementată continuu.
Nu avem suficiente facilități pentru persoanele vaccinate și nu suficient de clare.
Răzvan Cherecheș:Nu există un stimulent de vaccinare și de aceea scade continuu, pentru că am intrat în rezervorul de persoane sceptice și de aceea e nevoie de argumente suplimentare. Simplul fapt că avem vaccinul disponibil nu e suficient. Mesaje precum situația e sub control fac ca unele persoane să nu se mai vaccineze.
- Cum priviți faptul că alte țări au luat unele măsuri care se aplică doar celor vaccinați, precum Statele Unite, unde masca nu mai este obligatorie în spații deschise pentru cei vaccinați?- Ca să poți oferi facilități doar pentru persoanele vaccinate trebuie să treci o legislație destul de clară, care să nu expună la risc operatorii economici sau organizatorii de orice fel de evenimente, pentru că dacă ajungi în instanță, legislația nefiind clară și cu un vid legislativ în momentul acesta, va depinde exclusiv de credințele personale ale judecătorului. Și avem judecători care s-au pronunțat împotriva vaccinării.
Practic, dacă anunți că ajungi la 5 milioane, unii se relaxează și nu mai ajungi la 5 milioane. Dacă anunți că nu ajungi la 5 milioane, atunci oamenii sunt demoralizați că nu merg în direcția bună.
E bine ca lucruri să fie relaxate, dar eu aș fi relaxat diferențiat, să se vadă că există diferențe între județe.
Răzvan CherecheșSunt județe care de mult timp rămân cu doze, ritmul de vaccinare este destul de lent. Încă nu avem o raportare destul de clară. O raportare clară ar fi fost să spună județele fruntașe, unde merge bine, iar astea sunt județele care au rămas în urmă. Dacă este să relaxăm atunci să relaxăm doar în județele în care am atins 30%, să spun așa, sau 40%, iar celelalte să ajungă acolo întâi.
- Libertatea: Cum credeți că va evolua situația pandemică după această vară, în care măsurile sunt relaxate treptat?- O să avem un val 4 în toamnă, când începe vremea rece și vor fi ploi, pentru că e sezonalitatea virusului și aici nu avem scăpare. Cât de mare este valul patru va depinde de ce se va întâmpla peste vară. Dacă pățim ca vara trecută, când Ministerele Sănătății sau Educației s-au relaxat și spuneau că nu cresc numerele, atunci în toamnă vom avea un val patru mai mare.
Sigur, nu va avea intensitatea valului trei din primăvara asta, pentru că va face o diferență procentul de persoane vaccinate. Dar vom avea din nou creșteri de cazuri pe ATI, creșterea costurilor implicite și morți care putea fi evitate dacă peste vară se făcea o campanie solidă de comunicare și o campanie de oferire de facilități pentru persoanele vaccinate.
- Vor mai fi oameni dispuși să accepte noi măsuri restrictive, dacă este nevoie, în toamnă?- Populația nu va fi dornică, dar nu știu în ce măsură guvernul va putea să nu ia noi măsuri, dacă numerele încep să crească. Guvernul trebuie să ia în calcul și varianta în care nu se ajunge la 70% acoperire vaccinală în România niciodată. Trebuie să existe un plan și pentru asta, ce facem dacă ajungem la un procent și deja au încetinit lucrurile.
Dacă ajungem în primăvara anului viitor și nu suntem la 70%, să spunem că suntem doar la 50%, presupunând că imunitatea va dura doar un an va trebui să începem să-i revaccinăm pe cei care au fost vaccinați în decembrie 2020 și ianuarie 2021. Trebuie să știm care e procentul la care dacă vedem că lucrurile stagnează ne oprim și care sunt măsurile pe care luăm - ne focalizăm exclusiv pe persoanele vulnerabile și îi lăsăm pe cei tineri. Trebuie gândit un plan B și trebuie gândit acum, în vară, cât încă e disponibil.
Noi trebuie să intrăm în pregătirea pentru prima zăpadă, cum suntem surprinși în fiecare iarnă că ninge, exact la fel acum suntem în situația în care nu putem să fim surprinși și oamenii trebuie să știe consecințele și ce se poate întâmpla, dacă vor exista anumite măsuri. Nu putem aștepta să vedem ce va fi.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.