Medicii de la Neurochirurgie din Iași au intervenit în cazul unei femei de 47 de ani din Botoșani, care a ajuns la spital reclamând migrene de lungă durată și dureri de cap intense. Ea a fost operată de o tumoră cerebrală de aproximativ 10 centimetri.
Reprezentanții spitalului descriu operația ca fiind una extrem de complexă: a durat în total trei ore și tumora a fost înlăturată în proporție de aproape 98%.
„Pacienta este stabilă, fără deficiențe motorii, am reușit să facem o rezecție maximală, care este foarte importantă, pentru că durata de supraviețuire este direct proporțională cu rezecția. Practic, cu cât scoți mai mult din tumoră, cu atât pacientul trăiește mai mult. Urmează să fie externată în zilele următoare”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
O
altă particularitate a intervenției chirurgicale a ținut de faptul
că aceasta s-a făcut complet în întuneric, cu luminile închise
în sala de operație, fiindcă s-a folosit o substanță de contrast
care se metabolizează și prin piele. Prezența luminii la scurt
timp după administrarea substanței poate provoca arsuri la nivelul
pielii.
Libertatea a asistat în 2019 la o intervenție similară - tot un glioblastom extras în urma aplicării substanței de contrast, dimensiunea tumorei fiind însă mult mai mică.
Medicii spun că substanța de contrast, preparatul Gliolan, s-a atașat de toate celulele tumorii și le-a iluminat, pentru a putea fi înlăturate mai ușor în momentul procedurii.
Tumora a fost identificată atât prin imagistică de înaltă performanță înaintea operației, cât și prin utilizarea unui aparat de mapare a creierului folosit direct în sala de operație, care transformat intervenția într-una de precizie. În altă perioadă, spun medicii, era nevoie să fie înlăturată o bucată mare din calota craniană pentru a opera.
„Glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar și foarte voluminoasă în acest caz, acesta având aproximativ 10 cm. A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora. Am folosit tehnologia modernă și aici vorbim de utilizarea intraoperatorie de fluorescența prin 5-ALA - preparatul Gliolan”, au explicat medicii.
Echipa
medicală a fost formată din 7 persoane în sala de operație, doi
medici, un rezident, două asistente, un bioinginer și medicul
anestezist.
Articol original
No comments
Post a Comment
Va rugam nu faceti spam.